Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Incontinența urinară - care sunt cauzele ei și cum o putem trata?

Incontinența urinară este o problemă comună și adesea jenantă. Severitatea variază de la scurgerea ocazională de urină atunci când tușiți sau strănutați, până la o nevoie de a urina atât de bruscă și puternică încât nu ajungeți la timp la toaletă.
 

Ce este incontinenta urinara?

Prin incontinență urinară înțelegem că o persoană pierde urină accidental. Această afecțiune apare cel mai frecvent la femei și la persoanele în vârstă. Problemele de control ale vezicii urinare pot fi jenante și pot determina oamenii să evite activitățile lor normale. De aceea, este bine de știut că această afecțiune poate fi adesea controlată sau tratată complet.

Care sunt cauzele incontinenței urinare?

Situată în abdomenul inferior, vezica urinară este un organ gol care face parte din sistemul urinar.. În timpul urinării, mușchii vezicii urinare se strâng pentru a muta urina în uretră. În același timp, musculatura din jurul uretrei se relaxează și lasă urina să iasă din corp. Atunci când mușchii din vezică și din jurul său nu funcționează așa cum ar trebui, urina se poate scurge, ducând la incontinență urinară.

Ce este incontinenta urinara? ➤ Incontinenta de stres / urgenta / mixta ➤ Incontinenta la copii & in sarcina ➤ Cauze & Tratament ➤ Citeste aici!

Incontinența poate apărea din mai multe motive, inclusiv infecții ale tractului urinar, afecțiuni vaginale sau constipație. Unele medicamente pot cauza probleme de control a vezicii urinare care durează puțin timp. Atunci când incontinența durează mai mult, poate fi din următoarele cauze:

  • Slăbirea mușchilor vezicii urinare sau a podelei pelvine

  • Hiperactivitatea mușchilor vezicii urinare

  • Leziuni ale nervilor care controlează vezica urinară 

  • Boli precum artrita care pot face dificilă ajungerea la baie la timp

  • Prolapsul organelor pelvine - acesta are loc atunci când organele pelvine (cum ar fi vezica urinară, rectul sau uterul) se deplasează din locul lor normal în vagin sau anus. 

Adesea, incontinența urinară în cazul bărbaților este legată de glanda prostatică. Incontinența masculină poate fi cauzată de:

  • Prostatită, o inflamație dureroasă a glandei prostatei

  • Leziuni ale nervilor sau mușchilor vezicii urinare din cauza unor intervenții chirurgicale

  • O prostată mărită, care poate duce la hiperplazie benignă a prostatei, o afecțiune în care prostata crește pe măsură ce bărbații îmbătrânesc

Simptome & Tipuri de incontinenta urinara

Incontinența urinară este pierderea neintenționată a urinei. Această afecțiune are mai multe cauze și poate fi împărțită pe mai multe tipuri:

Incontinenta urinara de stres

Incontinența de stres apare atunci când urina se scurge din cauza presiunii exercitate asupra vezicii urinare în timpul activităților în care se depune efort - cum ar fi în timpul exercițiile fizice, a tusei, străbutului, râsului sau în atunci când ridicăm obiecte grele. Este cel mai frecvent tip de problemă de control al vezicii urinare la femeile tinere și de vârstă mijlocie. Există cazuri în care incontinența urinară de stres începe și la vârste mai înaintate, în jurul perioadei de menopauză.

Incontinenta urgenta / hiperactiva

Incontinența urgentă sau hiperactivă apare atunci când simțiti o nevoie urgentă de a urina care este urmată de o pierdere involuntară de urină. Este posibil să aveți nevoie să urinați des, inclusiv pe tot parcursul nopții. Această afecțiune poate fi cauzată de o problemă minoră, cum ar fi o infecție, sau de o boală mai gravă, cum ar fi o tulburare neurologică sau diabet.

Incontinenta urinara de preaplin

În cazul incontinenței de preaplin, vezica este întotdeauna plină, fapt ce duce la scurgeri involuntare. Cel mai des, acest tip de afecțiune este cauzat de hiperplazia benignă de prostată în rândul bărbaților, de diabet sau de anumite afecțiuni neurologice.. Pentru a preveni neplăcerile cauzate de incontinența de preaplin folosiți absorbantele zilnice ENROUSH din bumbac 100% organic. Datorită designului lor din bumbac 100% organic și fibre naturale, cu pH neutru, veți avea protecție sporită împotriva infecțiilor și iritațiilor.

Incontinenta urinara functionala

Incontinenta funcțională este o deficiență fizică sau psihică care te împiedică să ajungi la toaletă la timp. De exemplu, dacă aveți artrită severă, este posibil să nu puteți să vă mișcați destul de repede pentru a ajunge la baie.

Incontinenta urinara mixta

In cazul incontinenței urinare mixte,  persoanele afectate suferă de mai mult de un tip de incontinență urinară - cel mai adesea aceasta această afecțiune combină incontinență de stres și incontinență hiperactivă.

Incontinenta reflexa

În cazul acestei afecțiuni muschiul vezicii urinare se contractă brusc, ducând la pierderi mari de urină care survin fără avertisment sau impuls. Incontinența reflexă este cauzată de afecțiuni neurologice grave precum scleroza multiplă.

Incontinenta urinara - Cauze

Incontinența urinară poate fi cauzată de obiceiurile de zi cu zi, de anumite afecțiuni medicale sau de probleme fizice. O evaluare amănunțită făcută de către medicul dumneavoastră vă poate ajuta să determinați care este cauza incontinenței dumneavoastră.

Incontinenta urinara temporara

Anumite băuturi, substanțe, medicamente sau alimente pot avea un efect negativ asupra activității vezicii urinare, deoarece acționează ca diuretice. Acestea includ:

  • Alcool

  • Cofeină

  • Băuturi carbogazoase și apă gazoasă

  • Îndulcitori artificiali

  • Ciocolată

  • Ardei iuți

  • Alimente care conțin cantități mari de zahăr sau acid

  • Anumite medicamente pentru inimă sau relaxare musculară

  • Doze mari de vitamina C

Incontinența urinară poate fi cauzată și de afecțiuni medicale ușor de tratat, cum ar fi:

  • Infecții ale tractului urinar. Infecțiile vă pot irita vezica urinară, provocând nevoia puternică de a urina și, uneori, incontinență.

  • Constipație. Rectul este situat în apropierea vezicii urinare, având mulți nervi în comun. Scaunul tare și compactat în rect face ca acești nervi să fie hiperactivi și să crească frecvența urinară.

Incontinenta urinara persistenta

Atunci când este o problemă persistentă, incontinența urinară este cel mai adesea cauzată de modificări fizice precum:

  • Sarcina. Modificările hormonale și greutatea crescută a fătului pot duce la incontinență de stres.

  • Naştere. Nașterea vaginală poate slăbi mușchii necesari pentru controlul vezicii urinare și poate afecta nervii acesteia și țesutul de susținere, ducând la căderea podelei pelvine (prolaps). 

  • Schimbări cauzate de vârstă cum ar fi îmbătrânirea mușchiului vezicii urinare

  • Menopauza. După menopauză, mucoasa vezicii urinare și a uretrei începe un proces de deteriorare, datorită nivelului scăzut de estrogen din organism.

Incontinenta urinara cauzata de afectiuni

Există mai multe afecțiuni care pot cauza incontinență urinară:

  • Prostată mărită. În special la bărbații în vârstă, incontinența este cauzată adesea de mărirea glandei prostatei, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată.

  • Cancer de prostată netratat poate cauza incontinentă  urinară. De asemenea, ea poate fi și un efect secundar al tratamentelor pentru acest tip de afecțiune oncologică.

  • Obstrucţie. O tumoare amplasată oriunde de-a lungul tractului urinar poate bloca fluxul normal de urină, ceea ce duce la incontinență excesivă. 

  • Tulburări neurologice. Scleroza multiplă, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, tumorile cerebrale sau o leziunile coloanei vertebrale pot interfera cu semnalele nervoase implicate în controlul vezicii urinare, provocând incontinență urinară.

Cistita poate duce la o nevoie crescută de a urina. Descoperă mai multe despre această afecțiune AICI

Diagnostic - Incontinenta urinara 

Pentru a diagnostica incontinența urinară, medicul specialist trebuie să efectueze o anamneză amănunțită. Este important ca acesta să afle frecvența urinării pe timp de zi și pe timp de noapte, potențialele tratamente efectuate de către pacient, cantitatea de lichide consumată pe zi și alte probleme care apar în timpul urinării.

Ce este incontinenta urinara? ➤ Incontinenta de stres / urgenta / mixta ➤ Incontinenta la copii & in sarcina ➤ Cauze & Tratament ➤ Citeste aici!

Medicul specialist va recomanda, de asemenea, o serie de investigații, pe baza cărora va pune diagnosticul de incontinență urinară.

  • Analize de urină

  • Analize de sânge

  • Examen fizic general

  • Ecografie abdominală și pelvină

  • Testare urodinamică

  • Radiografie a vezicii urinare

  • Cistoscopie

Tratament - Incontinenta urinara

Astăzi, există mai multe tratamente și modalități de a gestiona incontinența urinară. Alegerea tratamentului depinde de tipul de problemă, de cât de gravă este aceasta și de ceea ce se potrivește cel mai bine stilului dumneavoastră de viață. Ca regulă generală, trebuie încercate mai întâi cele mai simple și mai sigure tratamente.

O combinație de tratamente vă poate ajuta să obțineți un control mai bun al vezicii urinare. 

Tratament incontinenta urinara la femei

În cazul femeilor, în funcție de cât de severă este afecțiunea, medicii pot recomanda atât tratamente non-invazive, cât și tratamente invazive.

  • Exercițiile pentru mușchii pelvieni întăresc mușchii care susțin vezica urinară, ceea ce vă poate ajuta să rețineți urina și să evitați scurgerile. 

  • Suprimarea urgenței ajută la controlul nevoilor puternice de a urina, astfel încât să puteți ajunge la timp la toaletă. De exemplu, puteți încerca să vă distrageți atenția pentru a nu vă gândi la nevoie de a urina cu ajutorul exercițiilor de respirație

  • Crema vaginala cu estrogen poate ajuta la ameliorarea incontinenței impulsive sau de stres. 

  • Dispozitivele medicale pot fi, de asemenea, folosite pentru a gestiona incontinența urinară. De exemplu, un inel pesar vaginal poate reduce scurgerile.

Tratament incontinenta urinara la barbati

În cazul bărbaților pot fi recomandate diferite metode de tratament care au ca scop tratarea posibilelor obstrucții sau ameliorarea simptomelor. 

  • Evacuarea temporizată este folosită pentru a vă ajuta să vă controlați vezica urinară prin programarea timpului pentru a urina. De exemplu, puteți stabili un plan pentru a urina în fiecare oră. 

  • Chirurgia poate uneori ameliora sau vindeca incontinenta dacă este cauzată de o schimbare a poziției vezicii urinare sau de un blocaj datorită unei prostate mărite.

  • Stimularea electrică a nervilor trimite curenți electrici ușori către nervii din jurul vezicii urinare, care ajută la controlul urinării și a reflexelor vezicii.

Tratament incontinenta urinara la batrani

Ce este incontinenta urinara? ➤ Incontinenta de stres / urgenta / mixta ➤ Incontinenta la copii & in sarcina ➤ Cauze & Tratament ➤ Citeste aici!

Tratamentul medicamentos este cel mai adesea recomandat în cazul bătrânilor pentru a relaxa hiperactivitatea vezicii urinare și a tonifia mușchii acesteia. Printre medicamentele prescrise enumerăm:

  • Anticolinergice pentru a calma hiperactivitatea vezicii urinare

  • Alfa-blocante pentru a relaxa musculatura vezicii

Factori de risc pentru incontinenta urinara

Deși incontineța urinară nu poate fi prevenită întotdeauna, este important de reținut că există anumiți factori de risc care vă predispun la dezvoltarea ei. Aceștia includ:

  • Sexul, femeile fiind mai predispuse la dezvoltarea incontinenței de stres 

  • Vârstă

  • Obezitatea.. Greutatea suplimentară crește presiunea asupra vezicii urinare și a mușchilor din jur, ceea ce îi slăbește și permite urinei să se scurgă involuntar.

  • Consumul de tutun 

  • Istoricul familial, incontinența urinară fiind o afecțiune ce poate fi moștenită genetic

  • Bolile neurologice sau diabetul

Incontinenta urinara in sarcina

În timpul sarcinii, fătul poate exercita o presiune mare asupra vezicii urinare. Acest lucru poate cauza scurgeri nedorite de urină. Problemele de control al vezicii urinare pot apărea atât în ​​timpul sarcinii, cât și după naștere, mai ales dacă intervin complicații precum prolapsul organelor pelvine, slăbirea mușchilor planșeului pelvin sau deteriorarea nervilor pelvini. Exercițiile Kegel sunt adesea recomandate pentru a vă ajuta să vă întăriți mușchii pelvieni și să vă recăpătați controlul vezicii urinare.

Ce este incontinenta urinara? ➤ Incontinenta de stres / urgenta / mixta ➤ Incontinenta la copii & in sarcina ➤ Cauze & Tratament ➤ Citeste aici!

Incontinenta urinara la copii

Copiii sub 3 ani nu au control complet asupra vezicii urinare. Pe măsură ce cresc, cel mai adesea ei reușesc să își controleze cu succes vezica urinară. Atunci când aceștia prezintă probleme de incontinență urinară la vârste de peste 5 ani la fete sau 6 ani la băieți, fenomenul, se numește enurezis.

Enurezisul poate fi cauzat de o serie de factori precum:

  • Anxietate

  • ADHD

  • Dietă

  • Dezvoltarea fizică întârziată

  • Vezică hiperactivă

  • Probleme genetice

  • Alte afecțiuni

De cele mai multe ori incontinența urinară la copii trece de la sine. Cu toate acestea, există diferite tipuri de tratament non-invaziv care îi poate ajuta. De exemplu:

  • Monitorizarea cantității de lichid pe care o consumă

  • Eliminarea cofeinei din dieta lor de zi cu zi

  • Utilizarea unor alarme pentru a le aduce aminte să meargă la toaletă 

  • Tratament medicamentos care calmează vezica hiperactivă

Cand trebuie sa mergi la medic?

Consultați medicul de familie dacă aveți orice tip de incontinență urinară. Incontinența urinară este o problemă comună și nu ar trebui să vă simțiți jenați să vorbiți cu el despre simptomele dumneavoastră. Un simplu consult medical poate fi primul pas pentru a remedia problema.

Ce este incontinenta urinara? ➤ Incontinenta de stres / urgenta / mixta ➤ Incontinenta la copii & in sarcina ➤ Cauze & Tratament ➤ Citeste aici!

Complicatii - Incontinenta urinara

Incontinența urinară cronică poate cauza o serie de complicații, care includ:

  • Probleme ale pielii. Erupțiile cutanate, infecțiile pielii și rănile se pot dezvolta din cauza faptului că pielea este umedă constant

  • Infectii ale tractului urinar

  • Impact asupra vieții tale personale. Incontinența urinară vă poate afecta relațiile sociale, profesionale și personale.

Preventie - Incontinenta urinara

Incontinența urinară nu poate fi întotdeauna prevenită.. Cu toate acestea, pentru a vă reduce riscul:

  • Menține o greutate sănătoasă

  • Practicați exerciții pentru podeaua pelvină precum yoga, pilates și exerciții Kegel

  • Evitați iritantii vezicii urinare: cofeina, alcoolul și alimentele acide

  • Mâncați mai multe fibre, care pot preveni constipația

  • Nu fumați sau căutați ajutor pentru a renunța dacă sunteți fumători

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.