Aproximativ 10% dintre femei sunt afectate de frigiditate, ceea ce înseamnă că au dificultăți în a atinge o stare de excitație sau a simți plăcere sexuală. Acest lucru implică și alte experiențe, precum anorgasmia (imposibilitatea de a ajunge la orgasm) și pierderea apetitului sexual. În acest articol îți povestim în detaliu despre tipurile de frigiditate, cauzele lor și dacă le poți preveni.
Dar astfel de probleme pot fi rezolvate cu ajutorul unui medic specialist, care poate recomanda tratamentele potrivite. Așadar, dacă suspectezi că te confrunți cu frigiditate, nu ezita să ceri ajutor specializat pentru a te bucura în continuare de o viață sexuală sănătoasă și satisfăcătoare.
Frigiditatea este o tulburare a sexualității feminine, descrisă prin imposibilitatea de a simți plăcere în timpul contactului sexual sau de a avea un orgasm, dificultăți în a atinge starea de excitație, precum și aversiunea sau absența interesului față de orice activitate sexuală.
Cu toate că nu este o afecțiune gravă din punct de vedere fizic, frigiditatea poate fi dăunătoare vieții de cuplu. Refuzul apropierii fizice poate fi interpretat ca lipsă de afecțiune de către un partener care se simte respins, lucru care poate duce la răceală între parteneri din punct de vedere emoțional.
Frigiditatea este o afecțiune comună, care poate apărea la orice vârstă și în orice etapă a vieții.
Se poate manifesta ca o lipsă constantă a dorinței sexuale, sau poate fi o scădere ocazională și temporară a libidoului – spre exemplu în perioadele stresante, când te copleșesc oboseala și irascibilitatea, sau în perioada menstruală, când te concentrezi mai mult pe odihnă, recuperare și o îngrijire menstruală naturală.
Aproximativ 10% dintre femei experimentează astfel de stări, conform statisticilor.
Medicul este cel care pune diagnosticul de frigiditate, însă există câteva semne care îți pot indica această afecțiune.
Dacă simți că dispare atracția sexuală față de partener (sau momentele în care te simți atrasă de el se răresc considerabil), dacă simți că actul sexual este o obligație și orice aluzie sexuală te deranjează, sau pur și simplu îți scade brusc interesul pentru sex, este posibil ca acestea să fie simptome de frigiditate.
În funcție de momentul în care apare, frigiditatea este clasificată în două categorii: primară și secundară. Iată ce înseamnă fiecare, și ce simptome implică:
Dacă dorința sexuală lipsește încă de la începutul vieții sexuale, se consideră frigiditate primară. Acest tip de frigiditate poate fi legat de o educație foarte restrictivă, anumite convingeri morale și diferite fobii care generează o percepție negativă asupra intimității și sexualității.
Atunci când apetitul sexual se reduce sau dispare după începerea vieții sexuale, mai exact după o perioadă mai lungă în care activitatea sexuală a fost satisfăcătoare, atunci se consideră frigiditate secundară. Poate fi provocată de factori mai numeroși și diverși față de frigiditatea primară, pe care îi vom discuta în secțiunea următoare.
În spatele scăderii apetitului sexual se pot ascunde foarte multe cauze care, de multe ori, nu sunt identificate cu certitudine. Pot fi cauze psihologice precum stres și oboseală, dar și cauze de natură fizică (durere în timpul contactului sexual, probleme de sănătate, schimbări hormonale) sau emoțională (traume, probleme în relația de cuplu etc.).
Inclusiv o nouă etapă în viață, cum ar fi sarcina sau nașterea recentă, poate declanșa o perioadă de frigiditate.
Dintre cauzele de natură fizică aflate cel mai frecvent în spatele frigidității, se disting:
Un impact deosebit asupra vieții sexuale îl au și factorii psihologici, sociali și emoționali. De aceea, orice experiență sau sentiment negativ poate atrage după sine și scăderea interesului pentru intimitate. Câteva dintre cele mai frecvente cauze psihoemoționale ale frigidității sunt:
Frigiditatea poate fi o consecință a anumitor afecțiuni sau tratamente pe termen lung. În acest caz, vorbim despre cauze de natură medicală precum:
Lipsa dorinței de sex poate fi chiar și o consecință a administrării unor medicamente care scad dorința sexuală. Printre acestea se numără antidepresivele, dar și tratamentele pentru hipertensiune, alergii sau cancer.
Frigiditatea descrie în mod specific imposibilitatea de a atinge o stare de excitație, plăcere sau atracție sexuală. Aceasta este doar una dintre formele de disfuncție sexuală feminină.
Disfuncția sexuală este însă un termen umbrelă care cuprinde mai multe afecțiuni, printre care și lipsa dorinței sexuale (frigiditate). Alte forme sunt dispareunia (durerea de dinaintea, din timpul sau de după contactul sexual), vaginismul (contractarea involuntară a mușchilor vaginali, care face ca penetrarea să fie foarte dureroasă) sau anorgasmia (imposibilitatea de a experimenta orgasmul).
Pentru a stabili un diagnostic de frigiditate, medicul ginecolog efectuează pentru început o anamneză împreună cu investigațiile și analizele necesare pentru a exclude orice problemă de natură ginecologică. Ulterior, acesta poate recomanda în plus un set de analize hormonale și un consult la psihoterapeut, pentru a avea indicii cât mai concrete legate de cauză.
Din păcate, pentru că în modificarea libidoului sunt implicați atât de mulți factori, nu întotdeauna este posibil să fie determinată cauza exactă; cu atât mai puțin atunci când nu sunt cauze evidente de natură fizică sau medicală.
În astfel de situații, se formează o ipoteză pe baza anamnezei, care ulterior poate fi confirmată sau nu. Se va urmări dacă simptomele se ameliorează prin tratarea cauzelor presupuse.
Comunicarea deschisă este baza de la care se începe orice tratament. Fie că este vorba despre comunicarea dintre parteneri sau cea cu un medic specialist, aceasta este prima etapă și cea mai importantă pentru a descoperi sursa problemei.
Odată identificată, se pot recomanda unul sau mai multe tipuri de tratament, în funcție de cauză:
Atunci când frigiditatea își are originile într-o traumă sau alte tulburări de natură psiho-emoțională, se recomandă consilierea psihologică. Poate fi atât o formă de terapie individuală, cât și una de cuplu. Scopul ședințelor de consiliere este acela de a elimina barierele psihologice și emoționale.
Dacă o problemă de sănătate este cea care a determinat scăderea libidoului, se va recomanda tratamentul corespunzător, fie acesta medicamentos sau, în cazurile severe, chirurgical (ex: în cazul unor afecțiuni ginecologice).
De asemenea, dacă la baza aversiunii față de sex se află medicamentația pentru o anumită patologie, se recomandă ajustarea dozei sau schimbarea medicamentului.
Pentru frigiditatea provocată de schimbările hormonale, în special de scăderea nivelului de estrogen specifică menopauzei, medicul poate recomanda un tratament hormonal pe cale orală sau vaginală. La fel, dacă sursa problemei este un dezechilibru al nivelurilor hormonale, pot fi recomandate medicamente care susțin echilibrarea hormonală.
Când imposibilitatea de a simți plăcere în timpul contactului sexual provine din faptul că actul în sine este dureros și inconfortabil, tratamentul constă în folosirea lubrifianților și a cremelor vaginale combinate cu practicarea unor tehnici de relaxare și cu explorarea pozițiilor sexuale mai confortabile.
Pot fi încercate diverse soluții și pentru stârnirea interesului sexual. Printre acestea se numără masajul, utilizarea de materiale erotice, practicile de autostimulare, precum și diversificarea activitiăților sexuale pentru explorarea sexualității și evitarea rutinei.
Tot pentru creșterea libidoului, consumul așa-numitelor alimente și suplimente afrodisiace poate avea efecte benefice. Potențialul cel mai ridicat de a contribui la creșterea dorinței sexuale este întâlnit la:
Tehnicile de meditație, de respirație, de yoga și alte practici de relaxare și gestionare a stresului pot face de asemenea parte din tratamentul pentru frigiditate atunci când printre factorii declanșatori se numără stresul, anxietatea sau oboseala pentru perioade îndelungate.
Este normal ca libidoul să scadă atunci când au loc anumite evenimente în viața ta care nu pot fi prevenite, cum ar fi o situație traumatizantă, un șoc, o problemă de sănătate gravă sau o etapă plină de schimbări cum e cea de a deveni mămică.
Dar vestea bună este că în alte privințe, există câteva măsuri de prevenție pe care le poți implementa astfel încât să-ți menții apetitul sexual la un nivel sănătos și să previi frigiditatea pe bază de stres, oboseală, probleme în cuplu sau alte probleme emoționale. Iată câteva dintre acestea:
Ai grijă de sănătatea ta mintală, comunică deschis cu partenerul și nu ezita să ceri ajutorul atunci când simți că te copleșesc anumite stări sau emoții.
Dacă mai ai și alte întrebări despre frigiditate, această secțiune este pentru tine! Am răspuns punctual celor mai frecvent adresate întrebări cu privire la lipsa atracției și a dorinței sexuale.
Scăderea sau absența totală a interesului sexual, dificultățile în a te excita sau în a ajunge la orgasm, aversiunea față de activitățile sexuale și disconfortul sau durerea în timpul contactului sexual pot fi semne ale unei disfuncții sexuale, inclusiv ale frigidității. Discută simptomele cu medicul pentru a primi un diagnostic corect.
În lipsa comunicării, pot interveni confuzii sau interpretări greșite. Partenerul poate simți că îl respingi, că nu îl mai iubești sau nu îl mai găsești atrăgător atunci când îți scade dorința sexuală, iar în timp, toate sentimentele reprimate și cuvintele nespuse creează distanță și răceală în relație.
De aceea, comunicarea deschisă previne apariția neînțelegerilor și contribuie la diminuarea tensiunilor, la reducerea anxietății, la îmbunătățirea intimității și găsirea unor soluții împreună cu partenerul.
Da, menopauza poate contribui la apariția frigidității din cauza scăderii nivelului de estrogen, care la rândul său poate provoca uscăciune vaginală și schimbări de dispoziție. În astfel de cazuri, medicul specialist poate recomanda un tratament hormonal sau alte terapii.
Da, sarcina poate avea un impact negativ asupra apetitului sexual, în principiu din cauza numeroaselor schimbări care au loc în organism: fluctuațiile hormonale, disconfortul fizic, oboseala și schimbările de dispoziție. Totuși, unele femei experimentează o creștere a libidoului, mai ales în trimestrele 1 și 2, așa că totul depinde de fiecare persoană în parte.
Da, frigiditatea poate să apară și din cauza unor afecțiuni ginecologice, dezechilibre hormonale, efecte secundare ale unor tratamente sau alte probleme de natură psihologică precum anxietatea sau depresia. Dar cele mai mari șanse de a depista cauza reală le ai în urma unui consult de specialitate.
Sursă foto: Pexels.com