Cunoscută și sub denumirea de edem, retenția de apă este de fapt acumularea excesivă de lichid în țesuturi, lucru ce duce la umflarea anumitor părți ale corpului. Astfel că de la 50-60%, câtă apă are corpul uman în mod normal, retenția de lichid poate adăuga încă 5-10%, ducând la fluctuații ale greutății, senzație de oboseală și disconfort.
Este o problemă medicală ce apare mai ales la nivelul picioarelor și al gleznelor, dar poate fi resimțită și la nivelul mâinilor și al feței. Statul în picioare pentru perioade prelungite, sarcina și schimbările hormonale care o însoțesc, nivelul de hidratare, toate acestea îți pot face corpul să rețină mai multă apă. Dar mai multe despre toți acești factori îți spunem mai jos.
Unul dintre factorii principali care duc la retenție este nivelul scăzut de hidratare, spre exemplu atunci când nu bei suficiente lichide. Corpul tău are nevoie hidratare constantă și echilibrată. Iar atunci când ajunge să fie deshidratat, tinde să rețină mai mult lichid decât în mod normal.
Totuși, consumul redus de apă nu este singura cauză din spatele deshidratării și al retenției de apă. Uneori, aceste lucruri pot indica o problemă de sănătate mai gravă. Uite mai jos ce alte posibile surse există atunci când te confrunți cu edemul:
În general, retenția de apă îți dă o senzație de oboseală, de “greutate” și extenuare, inclusiv în plan mental. De multe ori observi retenția de apă când te strânge un inel pe deget pentru că ți s-au umflat mâinile. Sau când ajungi acasă după o zi de stat în picioare și observi că pantofii îți sunt mult mai strânși, iar picioarele umflate.
Este posibil să simți, de asemenea, că ți se reduce viteza de reacție și că nu mai faci față unui stil de viață foarte activ. Iar pe lângă aceste semne comune ale reținerii excesive de lichide, pot să apară și alte simptome fizice cum ar fi:
Complicațiile retenției de apă în sine nu sunt grave. Un corp ce reține fluide timp îndelungat, atunci când nu reușești nicicum să elimini apa din corp, poate ajunge la:
Problema este că uneori, retenția de apă poate indica o problemă de sănătate mai gravă și atunci vorbim, într-adevăr, de complicații mai periculoase. În lipsa tratamentului, pot să apară complicațiile corespunzătoare afecțiunilor care au stat, de fapt, la baza retenției:
O ușoară retenție de apă se poate elimina de la sine, prin simpla reducere a consumului de sodiu, creșterea nivelului de activitate fizică zilnică, evitarea alcoolului și hidratarea prin creșterea consumului de lichide. Atunci când corpul nu își revine singur la normal, medicul îți poate recomanda:
Statul cu picioarele în sus este unul dintre cele mai vechi remedii acasă pentru retenția de apă. Și cu toate că nu merge la sursa problemei pentru a trata cauza, te poate ajuta să pui sângele în mișcare și să ameliorezi disconfortul (umflarea și durerea). Dar nu este singura soluție.
Înainte să-ți spunem, însă, și alte remedii pentru acasă, ține minte că întotdeauna este bine să ceri sfatul medicului dacă observi că organismul tău reține apă și mai ales dacă problema persistă. Medicul îți poate pune diagnosticul corect și poate identifica atunci când cauza este o problemă de sănătate mai gravă ce necesită investigații. Și de asemenea, este cel mai în măsură să-ți recomande un tratament potrivit în funcție de istoricul tău medical, așa că vorbește cu specialistul înainte să încerci orice fel de remedii.
În timp ce sarea crește nivelul de sodiu în organism (care provoacă retenția de apă), magneziul și potasiul îl echilibrează. Printre alimentele bogate în aceste minerale sunt bananele, roșiile, cartofii dulci, avocado și legumele cu frunze verzi (kale, spanac, salată verde, varza chinezească etc.).
Evită mâncărurile foarte sărate și limitează consumul de sare, asigurându-te că în dieta ta predomină fructele și legumele în locul mâncărurilor ultraprocesate. Pentru potențarea aromelor poți folosi alte condimente în loc de sare.
Atunci când retenția de sare apare mai ales înaintea menstruației sau din cauza fluctuațiilor hormonale din timpul ciclului menstrual, suplimentarea cu vitamina B6 te poate ajuta. Cercetările sugerează că administrarea de vitamina B6 contribuie la fel de eficient ca un spectru complex de micronutrienți la reducerea simptomelor sindromului premenstrual (inclusiv reținerea excesivă a apei).
Proteinele folosesc apa din organism și contribuie la menținerea în echilibru a fluidelor în corp. Încearcă să consumi suficientă proteină în dietă. Printre alimentele proteice se numără carnea, ouăle, lactatele, soia, tofu, linte, mazăre etc.
Făcute pentru a se potrivi strâns pe picior, șosetele sau jambierele compresive au rolul de a folosi presiunea prin strângere pentru a preveni acumularea de lichide la nivelul picioarelor/gleznelor. Din cauză că sunt strânse, pot părea inconfortabile la început. Însă au devenit din ce în ce mai populare și accesibile datorită eficienței pentru persoanele care suferă de retenție.
Retenția de apă ocazională nu este o problemă gravă ‒ ea poate indica o problemă atunci când persistă. Altfel, este o afecțiune comună și i se poate întâmpla oricui, chiar și în cadrul unui stil de viață echilibrat, spre exemplu atunci când consumul ridicat de alcool sau de sare duce la deshidratare.
Ca să previi, pe cât posibil, astfel de situații, îți recomandăm să fii atentă la semnele lipsei de apă din organismul uman și să te hidratezi corespunzător. Consumul suficient de lichide, o dietă săracă în sare și alimente ultraprocesate, împreună cu un stil de viață activ, te pot ajuta să ții la distanță acumularea de lichide în corp.
Dacă ai o predispoziție pentru retenția de apă, poți ține un jurnal în care să notezi alimentele consumate și activitatea fizică din fiecare zi. Astfel poți urmări și poți observa de la o zi la alta când și de ce apare retenția de apă, lucru ce te va ajuta să eviți factorii declanșatori și să previi disconfortul.