Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Retenția de apă: Ce este și cum scapi de ea

Retenția de apă nu este “o scuză”, ci poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave, sau o problemă comună cu care multe femei se confruntă. Este un disconfort și știm că îți dorești să scapi de senzația de umflare sau balonare excesivă cât mai rapid. Din fericire, mici schimbări în stilul de viață chiar te pot ajuta să reduci simptomele retenției de apă. Hai să-ți spunem mai multe!

Ce este retenția de apă?

Cunoscută și sub denumirea de edem, retenția de apă este de fapt acumularea excesivă de lichid în țesuturi, lucru ce duce la umflarea anumitor părți ale corpului. Astfel că de la 50-60%, câtă apă are corpul uman în mod normal, retenția de lichid poate adăuga încă 5-10%, ducând la fluctuații ale greutății, senzație de oboseală și disconfort.

Este o problemă medicală ce apare mai ales la nivelul picioarelor și al gleznelor, dar poate fi resimțită și la nivelul mâinilor și al feței. Statul în picioare pentru perioade prelungite, sarcina și schimbările hormonale care o însoțesc, nivelul de hidratare, toate acestea îți pot face corpul să rețină mai multă apă. Dar mai multe despre toți acești factori îți spunem mai jos.

Ce este retentia de apa si de ce apare ➤ Cum se trateaza retentia de apa ➤ Remedii la domiciliu pentru retentia de apa ➤ Descopera mai multe aici!

 Retenția de apă - Cauze

Unul dintre factorii principali care duc la retenție este nivelul scăzut de hidratare, spre exemplu atunci când nu bei suficiente  lichide. Corpul tău are nevoie hidratare constantă și echilibrată. Iar atunci când ajunge să fie deshidratat, tinde să rețină mai mult lichid decât în mod normal.

Totuși, consumul redus de apă nu este singura cauză din spatele deshidratării și al retenției de apă. Uneori, aceste lucruri pot indica o problemă de sănătate mai gravă. Uite mai jos ce alte posibile surse există atunci când te confrunți cu edemul:

  • Zborurile cu avionul: sau participarea la alte activități sau tipuri de transport care presupun modificări de presiune. Schimbarea presiunii în avion împreună cu statul îndelungat pe scaun îți pot face organismul să rețină fluide.
  • Statul în picioare sau pe scaun timp îndelungat: statul pentru perioade de timp prelungite în orice poziție, șezut sau în picioare, poate afecta circulația sângelui. Aceasta este foarte importantă pentru a evita retenția de apă, și de aceea se recomandă scurte pauze de mișcare la intervale regulate, pentru a pune sângele în circulație.
  • Consumul excesiv de sodiu: alimentele ultraprocesate și consumul unor cantități mari de sare de bucătărie sunt două dintre cele mai frecvente cauze ale unui nivel ridicat de sodiu în organism, ce duce la retenția apei. Poți înlocui sarea de bucătărie cu o sare mai săracă în sodiu sau cu alte condimente.
  • Anumite medicamente: analgezicele, tratamentele pentru tensiune arterială și pentru boala Parkinson, pilulele hormonale sau contraceptive sau tratamentele cu chimioterapie pot avea ca efect secundar retenția apei în corp.
  • Sarcină: retenția de apă în sarcină la nivelul gleznelor și al picioarelor este normală, și vine împreună cu schimbarea masei corporale, în special atunci când nu ești activă și nu te miști suficient.
  • Insuficiență cardiacă: când inima nu pompează corespunzător sângele în corp (afecțiune denumită insuficiență cardiacă), circulația este afectată și, în consecință, poate să apară și retenția de apă.
  • Tromboză venoasă profundă: picioarele umflate pot fi cauzate și de un cheag în vasele de sânge, lucru care se consideră urgență medicală și necesită cât mai rapid un consult. Recunoști tromboza venoasă și după semne ca piele caldă la atingere, sensibilitate și durere.
  • Boli ale rinichilor: când rinichii sunt afectați, nu mai au aceeași capacitate de a filtra excesul de lichide din corp, lucru care duce la acumularea apei și la umflarea picioarelor și a mâinilor.
  • Ciroză hepatică: apa poate fi reținută în corp din cauză că există prea multă presiune în ficat.
  • Fluctuații hormonale: inclusiv schimbările nivelului de estrogen și progesteron din timpul ciclului menstrual pot duce la retenție de apă. Iar atunci când există o altă problemă de sănătate mai gravă, dereglările hormonale pot duce rapid la retenție. Dacă vrei să vorbim mai multe despre ce sunt și cum te afectează, am scris tot ce trebuie să știi despre dereglările hormonale într-un articol precedent pe blogul Enroush.

Retenția de apă - Simptome

În general, retenția de apă îți dă o senzație de oboseală, de “greutate” și extenuare, inclusiv în plan mental. De multe ori observi retenția de apă când te strânge un inel pe deget pentru că ți s-au umflat mâinile. Sau când ajungi acasă după o zi de stat în picioare și observi că pantofii îți sunt mult mai strânși, iar picioarele umflate.

Este posibil să simți, de asemenea, că ți se reduce viteza de reacție și că nu mai faci față unui stil de viață foarte activ. Iar pe lângă aceste semne comune ale reținerii excesive de lichide, pot să apară și alte simptome fizice cum ar fi:

  • Balonarea, în special în zona abdomenului, și umflarea acestuia
  • Umflarea feței și a șoldurilor
  • Senzația de picioare grele și glezne umflate
  • Rigiditatea articulațiilor
  • Fluctuații ale greutății
  • Piele lucioasă și “pufoasă”, umflată
  • Apariția vergeturilor
  • Iritații și schimbări ale culorii pielii (mai rar).

Complicații ce pot apărea în cazul retenției de apă

Complicațiile retenției de apă în sine nu sunt grave. Un corp ce reține fluide timp îndelungat, atunci când nu reușești nicicum să elimini apa din corp, poate ajunge la:

  • Umflarea zonelor corpului afectate (picioare, glezne, față, mâini), care poate ajunge să fie foarte dureroasă și să îți dea senzația de “piele întinsă”
  • Creșterea bruscă în greutate, în doar câteva zile sau săptămâni, și apariția vergeturilor
  • Articulații rigide

Problema este că uneori, retenția de apă poate indica o problemă de sănătate mai gravă și atunci vorbim, într-adevăr, de complicații mai periculoase. În lipsa tratamentului, pot să apară complicațiile corespunzătoare afecțiunilor care au stat, de fapt, la baza retenției:

  • Fibromi uterini: complicațiile pot fi dureri menstruale puternice sau dureri în timpul actului sexual, sângerări abundente, anemie, constipație, infertilitate.
  • Tromboză venoasă profundă: cheagul de sânge se poate sparge în bucăți denumite emboli, ce pot ajunge și se pot opri la nivelul plămânilor, ducând la embolia pulmonară. Aceasta trebuie tratată în decurs de câteva minute și poate avea consecințe fatale.
  • Insuficiență cardiacă: în lipsa tratamentului, poate duce la formarea cheagurilor de sânge, aritmie, edem pulmonar sau atrofie musculară.
  • Boli la nivelul ficatului: pot duce la complicații precum scăderea glicemiei și infecții bacteriene sau fungice.
  • Boli la nivelul rinichilor: pot provoca anemie, boli ale oaselor, insuficiență cardiacă și alte complicații.

Tratament pentru retenția de apă

O ușoară retenție de apă se poate elimina de la sine, prin simpla reducere a consumului de sodiu, creșterea nivelului de activitate fizică zilnică, evitarea alcoolului și hidratarea prin creșterea consumului de lichide. Atunci când corpul nu își revine singur la normal, medicul îți poate recomanda:

  • Diuretice, adică pastile care ajută la eliminarea apei și a sărurilor din corp prin urină.
  • Diverse suplimente (cum ar fi vitamine și minerale)
  • Șosete compresive (care pot preveni acumularea de lichid)
  • Tratamente pentru problemele de sănătate ce stau la baza retenției de apă (de exemplu terapia hormonală de substituție atunci când dereglările hormonale cauzează retenția).
  • Schimbarea stilului de viață (ex: prin reducerea consumului de sare).

 Remedii acasă pentru retenția de apă

Statul cu picioarele în sus este unul dintre cele mai vechi remedii acasă pentru retenția de apă. Și cu toate că nu merge la sursa problemei pentru a trata cauza, te poate ajuta să pui sângele în mișcare și să ameliorezi disconfortul (umflarea și durerea). Dar nu este singura soluție.

Înainte să-ți spunem, însă, și alte remedii pentru acasă, ține minte că întotdeauna este bine să ceri sfatul medicului dacă observi că organismul tău reține apă și mai ales dacă problema persistă. Medicul îți poate pune diagnosticul corect și poate identifica atunci când cauza este o problemă de sănătate mai gravă ce necesită investigații. Și de asemenea, este cel mai în măsură să-ți recomande un tratament potrivit în funcție de istoricul tău medical, așa că vorbește cu specialistul înainte să încerci orice fel de remedii.

Urmează o dietă săracă în sare și bogată în magneziu și potasiu

În timp ce sarea crește nivelul de sodiu în organism (care provoacă retenția de apă), magneziul și potasiul îl echilibrează. Printre alimentele bogate în aceste minerale sunt bananele, roșiile, cartofii dulci, avocado și legumele cu frunze verzi (kale, spanac, salată verde, varza chinezească etc.).

Evită mâncărurile foarte sărate și limitează consumul de sare, asigurându-te că în dieta ta predomină fructele și legumele în locul mâncărurilor ultraprocesate. Pentru potențarea aromelor poți folosi alte condimente în loc de sare.

 Introdu suplimentul cu B6 în dieta ta

Atunci când retenția de sare apare mai ales înaintea menstruației sau din cauza fluctuațiilor hormonale din timpul ciclului menstrual, suplimentarea cu vitamina B6 te poate ajuta. Cercetările sugerează că administrarea de vitamina B6 contribuie la fel de eficient ca un spectru complex de micronutrienți la reducerea simptomelor sindromului premenstrual (inclusiv reținerea excesivă a apei).

Ce este retentia de apa si de ce apare ➤ Cum se trateaza retentia de apa ➤ Remedii la domiciliu pentru retentia de apa ➤ Descopera mai multe aici!

Consumă proteine

Proteinele folosesc apa din organism și contribuie la menținerea în echilibru a fluidelor în corp. Încearcă să consumi suficientă proteină în dietă. Printre alimentele proteice se numără carnea, ouăle, lactatele, soia, tofu, linte, mazăre etc.

Poartă șosete compresive sau jambiere

Făcute pentru a se potrivi strâns pe picior, șosetele sau jambierele compresive au rolul de a folosi presiunea prin strângere pentru a preveni acumularea de lichide la nivelul picioarelor/gleznelor. Din cauză că sunt strânse, pot părea inconfortabile la început. Însă au devenit din ce în ce mai populare și accesibile datorită eficienței pentru persoanele care suferă de retenție.

Cum previi retenția de apă

Retenția de apă ocazională nu este o problemă gravă ‒ ea poate indica o problemă atunci când persistă. Altfel, este o afecțiune comună și i se poate întâmpla oricui, chiar și în cadrul unui stil de viață echilibrat, spre exemplu atunci când consumul ridicat de alcool sau de sare duce la deshidratare.

Ca să previi, pe cât posibil, astfel de situații, îți recomandăm să fii atentă la semnele lipsei de apă din organismul uman și să te hidratezi corespunzător. Consumul suficient de lichide, o dietă săracă în sare și alimente ultraprocesate, împreună cu un stil de viață activ, te pot ajuta să ții la distanță acumularea de lichide în corp.

Dacă ai o predispoziție pentru retenția de apă, poți ține un jurnal în care să notezi alimentele consumate și activitatea fizică din fiecare zi. Astfel poți urmări și poți observa de la o zi la alta când și de ce apare retenția de apă, lucru ce te va ajuta să eviți factorii declanșatori și să previi disconfortul.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.