Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Adenomioza uterina - Cauze, Simptome, Factori de risc, Tratament

Crampe menstruale care nu mai trec? Sângerări abundente? Uneori, corpul tău îți spune că ceva nu este în regulă. Iar când o face, e important să-l asculți. Durerile puternice în acea perioadă a lunii, asupra cărora nici analgezicele nu-și mai fac efectul, pot fi un semn de adenomioză uterină.

Dar ce înseamnă adenomioza? De ce doare atât de tare și, cel mai important, ce poți face când auzi acest diagnostic? Te afli în locul potrivit, pentru că în acest articol îți explicăm exact ce este adenomioza, cum o recunoști și ce metode de tratament există.

Ce este adenomioza uterina (uter marit)? 

Adenomioza uterină este o afecțiune ginecologică ce apare atunci când mucoasa uterină (țesutul endometrial care, în mod normal, căptușește interiorul uterului) crește în peretele muscular al uterului. Acest lucru poate atrage după sine și mărirea uterului, motiv pentru care adenomioza mai poartă și denumirea de “uter mărit”.

Femeile care suferă de această afecțiune pot avea o sensibilitate crescută la nivelul uterului și pot observa sângerări menstruale abundente, de lungă durată, însoțite de dureri menstruale de intensitate ridicată.

Adenomioza - Cauze

Medicii și cercetătorii încă nu au identificat cauzele adenomiozei uterine. Nu se știe cu certitudine de ce apare la unele femei, nici ce anume provoacă o creștere a endometrului în peretele uterin.

În schimb, au reușit să identifice o serie de factori care pot favoriza infiltrarea țesutului endometrial în peretele uterin. Printre aceștia se numără:

  • Dezechilibre hormonale: datorită rolului favorabil pe care îl are estrogenul în creșterea țesutului endometrial, un nivel prea ridicat de estrogen în comparație cu cel de progesteron a fost asociat cu creșterea țesutului în peretele uterin și cu dezvoltarea adenomiozei.
  • Nașterea: s-a observat că există un risc mai mare ca țesutul endometrial să se infiltreze în peretele uterin după naștere, la femeile care au trecut prin una sau mai multe sarcini, ca urmare a întinderii și slăbirii pereților uterini.
  • Intervenții chirurgicale uterine anterioare: în special operațiile de cezariană, chiuretaj, îndepărtare a fibroamelor sau alte operații uterine care pot afecta structura normală a pereților uterini.
  • Inflamație: dacă în interiorul uterului există o inflamație cronică, aceasta poate duce la slăbirea și ruperea barierei dintre endometru și miometru, facilitând dezvoltarea adenomiozei.

    Ce este adenomioza uterina ➜ Adenomioza simptome & Tratament

Adenomioza uterina - Factori de risc 

Mare parte dintre cazurile de adenomioză sunt descoperite la femeile cu vârste de peste 30 de ani, dar orice femeie care are menstruație poate fi afectată. De asemenea, la mare parte dintre paciente, simptomele adenomiozei dispar complet după menopauză datorită impactului puternic pe care îl are scăderea nivelului de estrogen.

Așadar, pe lângă cauzele posibile discutate mai sus, există și alți factori care pot contribui la un risc crescut de uter mărit:

  • Vârsta: cele mai multe diagnostice de adenomioză uterină au fost identificate la femei cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani.
  • Istoricul familial: femeile care au în familie antecedente de adenomioză prezintă un risc mai ridicat să primească și ele același diagnostic, ceea ce poate indica o posibilă influență genetică.
  • Istoricul menstrual: factori ce țin de ciclul menstrual, precum începerea timpurie a menstruației și fluxul abundent sunt de asemenea asociați cu un risc ridicat de adenomioză.

Adenomioza - Simptome

Dacă privim spre statistici, 1 din 3 femei afectate de adenomioză nu știu că au această problemă pentru că nu prezintă simptome. Însă pentru celelalte 2 din 3 femei, adenomioza uterină se poate manifesta prin disconfort, tulburări de ciclu menstrual și dureri puternice:

  • Sângerări menstruale abundente sau prelungite: cunoscute și sub denumirea de menoragie, caracterizată prin sângerări de lungă durată sau un flux menstrual abundent, care necesită schimbarea absorbantelor și tampoanelor chiar și din oră în oră.
  • Durere pelvină: pot fi dureri de burtă constante sau intermitente, cu o intensitate ce poate varia de la durere ușoară până la dureri insuportabile, care devin mai puternice la menstruație sau în timpul unui contact sexual.
  • Crampe menstruale puternice: durerile menstruale severe, care se intensifică de la o lună la alta și nu mai pot fi ameliorate cu analgezice sau metode naturale precum plasturii termici Enroush, se numără printre cele mai frecvente semne de adenomioză uterină.
  • Presiune sau disconfort pelvin: o senzație de presiune, disconfort sau durere în partea inferioară a bazinului.
  • Simptome urinare: urinările frecvente, disconfortul la urinare (disurie) sau imposibilitatea golirii vezicii urinare pot fi de asemenea simptome ale adenomiozei.
  • Tulburări digestive: balonarea, constipația sau diareea pot fi simptome ale uterului mărit, în special dacă acesta pune presiune pe organele din vecinătatea apropiată.

    Ce este adenomioza uterina ➜ Adenomioza simptome & Tratament ➜  Diferenta dintre adenomioza si endometrioza ➜  Afla mai multe!

Adenomioza vs. Endometrioza - Care este diferenta dintre ele? 

Adevărul este că adenomioza și endometrioza nu au numai denumirile asemănătoare, ci uneori pur și simplu se simt la fel. Ambele sunt asociate cu dereglări de ciclu menstrual și dureri menstruale puternice, de aceea sunt și ușor de confundat. Totuși, ele afectează corpul în mod diferit.

Endometrioza apare când țesutul endometrial, care în mod normal ar trebui să căptușească interiorul uterului, crește în afara uterului: pe ovare, pe trompele uterine, pe vezică și în alte locuri unde nu ar trebui să fie.

Adenomioza, în schimb, apare când același țesut endometrial crește, de această dată, în peretele uterin, provocând mărirea uterului și apariția durerii din din interior.

Adenomioza uterina - Cum se pune diagnosticul? 

Medicul ginecolog este cel care pune diagnosticul de adenomioză uterină, în funcție de istoricul pacientei și de rezultatele investigațiilor.

Acesta îți va evalua mai întâi istoricul medical. Îți va adresa întrebări cu privire la caracteristicile ciclului tău menstrual, istoricul intervențiilor chirurgicale, dar și simptomele cu care te confrunți. După aceea, va putea efectua un examen pelvin pentru a observa dacă uterul este sensibil sau mărit, ce dimensiuni și ce formă are, sau dacă există alte semne ale unor probleme ginecologice.

Deoarece simpla corelare a istoricului medical cu o examinare fizică nu este suficientă pentru a diagnostica adenomioza, medicul poate solicita și alte teste și investigații:

  • Ecografie transvaginală, pentru a obține imagini detaliate ale organelor pelvine și a observa dacă peretele uterin este îngroșat, dacă există spații chistice sau alte neregularități în mucoasa uterină.
  • RMN, recomandat când rezultatele ecografiei nu sunt suficiente, pentru a analiza uterul și mai în detaliu, pentru a evalua severitatea afecțiunii, dar și pentru a diferenția uterul mărit de fibroame, polipi sau alte probleme ginecologice.
  • Biopsie endometrială, care nu este întotdeauna necesară și nici nu este efectuată în mod normal, ci doar în situațiile în care este nevoie de confirmarea diagnosticului pentru a exclude alte afecțiuni posibile.

Tratament pentru adenomioza uterina 

Datorită impactului puternic pe care nivelul de estrogen din corp îl are asupra creșterii țesutului endometrial, simptomele adenomiozei uterine dispar deseori de la sine după menopauză, când nivelul de estrogen scade.

Însă în cazul femeilor care suferă de disconfort puternic din cauza acestei afecțiuni, există mai multe opțiuni eficiente de tratament. Acestea au ca scop ameliorarea durerilor, diminuarea sângerărilor menstruale și, per total, îmbunătățirea calității vieții.

Factori precum severitatea simptomelor, stadiul afecțiunii, starea generală de sănătate și poziția cu privire la posibilitatea de a rămâne însărcinată în viitor vor fi luați în considerare de medic înainte de a recomanda un tratament.

Medicamente antiinflamatoare 

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot contribui la reducerea crampelor menstruale și a senzației de presiune sau disconfort în zona pelvină. Dacă sunt ineficiente, pot fi recomandate și analgezicele.

Medicamente pe baza de hormoni

Medicamentele pe bază de estrogen și progesteron pot fi prescrise în tratamentul adenomiozei pentru a reduce sângerările abundente și crampele dureroase.

Dispozitiv intrauterin hormonal

O altă metodă de tratament hormonal este steriletul. La fel ca pilulele contraceptive pe bază de estrogen și progesteron, dispozitivul intrauterin poate ajuta la ameliorarea durerilor și a sângerărilor menstruale anormale.

Embolizarea arterei uterine 

Intervenția constă în injectarea unor mici particule în arterele care permit alimentarea cu sânge a uterului. Aceste particule au rolul de a bloca fluxul sanguin către zonele afectate. Procedura este minim invazivă și se efectuează de către un radiolog.

Ablatie endometriala 

Ablația endometrială este o altă intervenție al cărei scop este să reducă sângerările menstruale și durerile pelvine De data aceasta, procedura constă în distrugerea endometrului prin congelare, căldură sau alte metode.

În general, intervenția nu este recomandată femeilor care încă își doresc să rămână însărcinate.

HIFU 

Cunoscută sub denumirea de High Intensity Focused Ultrasound, această procedură folosește ultrasunete cu frecvențe înalte intens focusate pentru a distruge anumite părți ale uterului, cu scopul de a-i reduce volumul și de a ameliora simptomele adenomiozei.

Histerectomie

Histerectomia este universal considerată tratamentul definitiv pentru adenomioză. Este o intervenție chirurgicală care presupune îndepărtarea uterului pentru a elimina complet simptomele.

Datorită implicațiilor sale, procedura este recomandată doar femeilor care nu își mai doresc să rămână însărcinate, sau pentru care alte opțiuni de tratament nu au funcționat.

Diferenta dintre adenomioza si endometrioza ➜  Afla mai multe!a

Adenomioza uterina - Posibile complicatii 

În lipsa tratamentului, adenomioza uterină poate provoca dureri cronice, precum și probleme de infertilitate. De asemenea, sângerările prelungite și abundente provocate de adenomioză pot duce, în timp, la anemie cronică, oboseală și alte probleme de sănătate. Iată care sunt cele mai posibile complicații ale uterului mărit, dacă ignori simptomele:

  • Durere pelvină cronică, atât de puternică încât te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice
  • Sângerări menstruale abundente, care pot duce la anemie, oboseală, senzație de slăbiciune și dificultăți respiratorii
  • Dismenoree, respectiv crampe menstruale insuportabile, asupra cărora medicamentele analgezice nu mai au efect
  • Infertilitate sau avort spontan, pentru că poate împiedica implantarea embrionului în uter și poate provoca inflamații sau cicatrici la nivelul ovarelor și al trompelor uterine.
  • Stres emoțional, anxietate și depresie, pentru că viața cu dureri cronice și disconfort constant poate fi greu de gestionat.
  • Disfuncții sexuale, din cauză că durerile pelvine și disconfortul asociat pot avea efecte negative asupra libidoului și vieții sexuale, provocând probleme în viața de cuplu.

Adenomioza uterina - Preventie 

Nu se cunosc momentan modalități de a preveni adenomioza, însă există metode prin care poți reduce riscul de apariție a afecțiunii, respectiv prin care poți ameliora simptomele:

  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase, printr-un stil de viață activ și o dietă hrănitoare și echilibrată, pentru a evita dezechilibrele hormonale asociate sub- și supraponderabilității.
  • Limitarea expunerii la substanțe similare estrogenului, cum sunt disruptorii hormonali din plastic, pesticide și alte chimicale toxice care pot fi prezente în produsele cosmetice și de îngrijire; alegerea, în schimb, a alimentelor și a produselor de îngrijire organice, din ingrediente pure și blânde cu corpul.
  • Gestionarea dezechilibrelor hormonale, pentru a reduce riscul sau severitatea afecțiunii.
  • Minimizarea traumatismelor uterine inutile, prin evitarea intervențiilor chirurgicale care nu sunt la fel de necesare ca un chiuretaj sau o operație de îndepărtare a fibroamelor.
  • Controlul medical regulat, pentru a depista din timp orice afecțiune ginecologică și a primi tratamentul corespunzător înainte de apariția complicațiilor.

Alimentatia si stilul de viata recomandate pacientelor cu adenomioza 

Cu excepția cazurilor în care ești la menopauză sau ți se va efectua o histeroscopie, adenomioza nu o să dispară peste noapte. Însă alegerile tale de zi cu zi pot face o diferență reală în modul în care te simți și cât de intens experimentezi simptomele uterului mărit.

Astfel, pacientelor care suferă de adenomioză li se recomandă o alimentație antiinflamatoare, bogată în legume, fructe, nuci și surse de acizi grași omega-3, care pot contribui la reducerea inflamației și a durerii. Se recomandă totodată evitarea alimentelor ultraprocesate și a consumului excesiv de zahăr și alcool.

De asemenea, tehnicile de gestionare a stresului, un stil de viață activ și odihna suficientă noapte de noapte sunt factori cheie care asigură echilibrul hormonal, esențial în gestionarea adenomiozei.

Intrebari frecvente despre adenomioza 

Știm, întrebările cele mai specifice apar uneori chiar atunci când ai terminat de citit. De aceea, aici am adunat cele mai frecvente întrebări despre adenomioza uterină și răspunsul fiecăreia. Ca tu să nu rămâi cu semne de întrebare, ci doar cu mai multă încredere în tine și în corpul tău.

Adenomioza poate sa afecteze fertilitatea?

Da, adenomioza poate îngreuna implantarea embrionului în uter. Când țesutul endometrial crește în peretele uterin, inflamația constantă poate împiedica implantarea. Totuși, “mai greu” nu înseamnă “imposibil”. Multe femei afectate de adenomioză reușesc să rămână însărcinate.

Adenomioza uterina poate fi tratata fara operatie?

Da, există numeroase opțiuni de tratament nechirurgical pentru ameliorarea simptomelor adenomiozei. Durerile ușoare pot fi reduse cu medicamente antiinflamatoare și analgezice. Sângerările și durerile puternice pot fi gestionate cu tratamente hormonale precum steriletul sau pilula contraceptivă pe bază de estrogen și progesteron.

De asemenea, schimbările în stilul de viață și optarea pentru produse de îngrijire intimă naturale, fără disruptori endocrini, pot avea un impact pozitiv.

Exista remedii naturiste care pot ameliora simptomele adenomiozei? 

Unele femei folosesc ceaiuri antiinflamatorii de ghimbir, turmeric și frunze de zmeur, sau suplimente cu magneziu pentru ameliorarea simptomelor provocate de adenomioză. Totuși, acestea nu înlocuiesc recomandările unui specialist și tratamentul adecvat.

Nu ignora semnele încercând să folosești doar remedii naturiste, deoarece crampele puternice și sângerările abundente pot duce la complicații precum dureri cronice, anemie, infertilitate și altele.

Adenomioza poate fi confundata cu alte afectiuni ginecologice?

Da, adenomioza poate fi confundată foarte ușor cu endometrioza, ambele manifestându-se prin tulburări de ciclu menstrual și dureri menstruale severe. Din acest motiv, înainte de stabilirea unui diagnostic, sunt necesare investigații amănunțite efectuate la recomandarea medicului ginecolog.

Cand este necesara interventia chirurgicala in cazul adenomiozei? 

Intervenția chirurgicală este recomandată de obicei doar în cazurile cronice, când pacienta are dureri insuportabile, sângerări puternice, sau nu răspunde la alte tratamente. În cazul în care pacienta nu plănuiește să mai rămână însărcinată, se pot recomanda ablația endometrială sau histerectomia.

Exercitiile fizice pot ajuta la ameliorarea simptomelor adenomiozei? 

Da, mișcarea regulată și moderată (mers pe jos, înot, pilates, yoga etc.) susține echilibrul hormonal, poate reduce inflamația și poate îmbunătăți circulația sângelui, contribuind la reducerea durerilor menstruale și la ameliorarea simptomelor de adenomioză.

 

Sursă foto: Pexels.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.