Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

8 Mai - Ziua in care luptam impotriva Cancerului Ovarian

Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian

Ce știm despre cancerul ovarian? Cum îl depistăm, care sunt semnele la care trebuie să fim atente, și de ce am ales tocmai astăzi să vorbim despre acest subiect?

Este o problemă de sănătate care adesea trece cu ușurință neobservată în stadiile incipiente. Dar știai că în România cancerul ovarian este pe locul 8 în topul celor mai frecvente tipuri de cancer care afectează femeile?

Vestea bună este că există lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de cancer ovarian, sau a-l depista și trata timpuriu. Ziua de 8 mai, oficial declarată Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului ovarian, ne oferă ocazia perfectă pentru o conversație deschisă, ca să conștientizăm gravitatea cancerului ovarian și să vorbim despre cum informarea corectă, atenția și grija îți pot salva viața.

8 Mai este Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului ovarian

La inițiativa Coaliției Mondiale pentru Cancerul Ovarian, ziua de 8 Mai a fost declarată oficial încă din 2013, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului ovarian. Pe scurt, dedicăm 8 Mai persoanelor din toată lumea care se luptă cu cancerul ovarian și familiilor lor, și tragem un semnal de alarmă asupra gravității afecțiunii.

TOTUL despre cancerul ovarian ➤ Ce semnifică 8 mai? ➤ Cum ne ajută Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian? ➤ Ai grijă de ovarele tale! ❤

Ce semnal de alarmă tragem cu această ocazie?

Punctele pe care le aduce în prim plan și rezultatele pe care le urmărește ziua internațională de luptă împotriva cancerului sunt:

  • Conștientizarea: este o problemă reală care cauzează mai multe decese decât orice altă formă de cancer la nivelul sistemului reproductiv feminin.

  • Informare și educare: numărul redus de simptome și semne cancer ovarian duce la ignorarea lor; recunoașterea lor ne încurajează să fim atenți și să le identificăm.

  • Solidaritate: ne arătăm susținerea față de femeile care luptă cu cancerul ovarian și familiilor acestora.

  • Încurajarea cercetărilor: diagnosticul dificil și târziu afectează rata de supraviețuire, iar de 8 mai încurajăm cercetătorii să continue studiile pentru a găsi căi mai eficiente și mai multe de a diagnostica timpuriu cancerul ovarian.

Viziunea zilei este conștientizarea. Care conduce la acțiuni, acțiuni care în final pot salva vieți. Iar solidaritatea și educația sunt cuvinte-cheie în această mișcare, care a pornit tocmai din dorința de a susține femeile care deja luptă cu cancerul ovarian și pentru a încuraja educația, atenția și prevenția timpurie.

Ce trebuie să știi despre cancerul ovarian?

În mod natural, în corpul tău, în zona pelvisului, se află două ovare care produc ovule. Tot acolo se află cele două trompe uterine, prin care ovulele ajung de la ovare la uter. Acestea sunt organele afectate în principal atunci când faci cancer ovarian.

Multe femei cred că acesta începe de la nivelul ovarelor. Doar că în realitate, cancer ovarian înseamnă un întreg grup de afecțiuni care încep fie din ovare, fie din organele din jur, cum ar fi trompele uterine sau peritoneu - membrana care acoperă organele din abdomen - și se poate extinde ulterior până la ficat, stomac sau plămâni.

Cu toate că orice femeie poate face cancer ovarian, acesta apare cel mai adesea la persoanele cu vârste de peste 50 de ani, și de multe ori este genetic. Hai să vedem tot ce e bine să știm despre cauze, tipuri, simptome și tratament.

TOTUL despre cancerul ovarian ➤ Ce semnifică 8 mai? ➤ Cum ne ajută Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian? ➤ Ai grijă de ovarele tale! ❤

Tipuri de cancer ovarian

Cancerul ovarian poate să apară într-o varietate de tumori, iar acestea se împart în tipuri și subtipuri. Sunt numeroase, dar uite câteva aspecte importante:

  • Cancerul ovarian epitelial este cel mai des întâlnit tip de cancer ovarian și afectează suprafața de la exteriorul ovarelor în 85-90% din cazuri.

  • Tumorile cu celule germinale reprezintă mai puțin de 2% dintre tipurile de cancer ovarian și e cel la care cele mai predispuse sunt adolescentele și tinerele în jurul vârstei de 20 de ani.

  • Tumorile stromale reprezintă cca. 1% din tipurile de cancer ovarian și poate fi adesea depistat timpuriu pentru că apar sângerările vaginale, cel mai frecvent semn.

  • Adenocarcinomul seros este cel mai des întâlnit subtip de cancer ovarian, cu tumori care au o creștere agresivă.

Semne și simptome cancer ovarian

Din păcate, o cauză majoră a mortalității ridicate la nivelul pacientelor cu cancer ovarian este depistarea târzie. Nu există la cancer ovarian simptome evidente: sunt subtile și foarte ușor de trecut cu vederea, motiv pentru care se ajunge la medic în stadii avansate.

TOTUL despre cancerul ovarian ➤ Ce semnifică 8 mai? ➤ Cum ne ajută Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian? ➤ Ai grijă de ovarele tale! ❤

Cele mai cunoscute simptome de cancer ovarian sunt:

  • Senzație de balonare sau constipație

  • Lipsa apetitului sau senzația că te saturi imediat

  • Durere sau sensibilitate abdominală/pelvină

  • Nevoia frecventă și urgentă de a urina

  • Sângerări vaginale după menopauză

  • Oboseală sau astenie

  • Indigestie

  • Dureri de spate

  • Pierdere în greutate

De aceea este foarte important să fii atentă la toate semnalele pe care ți le dă corpul, și să discuți cu doctorul ginecolog până și modificările aparent inofensive. Pentru că testarea, diagnosticarea și tratarea devreme a cancerului ovarian îți poate salva viața.

Cancer ovarian - Cauze

Medicii și cercetătorii nu știu exact care sunt cauzele, domeniul este încă obiect de studiu. Dar orice persoană care are ovare poate dezvolta cancer ovarian. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, în special după 50 de ani, sau în cazul în care:

  • Ai moștenit anumite mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2.
  • Suferi de endometrioză sau diabet;
  • Ți-ai început ciclul menstrual foarte devreme;
  • Ai început menopauza după vârsta de 55 de ani;
  • Ai avut deja cancer de sân, de colon sau alt tip de cancer;
  • Ai o greutate supraponderală;
  • Fumezi.

Cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de cancer ovarian se poate realiza printr-un stil de viață sănătos. Renunță la fumat, menține-ți o greutate sănătoasă și nu uita de vizitele și testările periodice - cu atât mai mult dacă au fost deja afectate mama, sora sau alți membri ai familiei.

Tratament cancer ovarian

Principalele forme de tratament sunt chimioterapia și intervenția chirurgicală. Dar doctorul îți va prescrie tratamentul în funcție de ce tip de cancer ovarian ai, mărimea și localizarea tumorii, starea ta de sănătate generală și dacă s-a întins și către alte organe.

TOTUL despre cancerul ovarian ➤ Ce semnifică 8 mai? ➤ Cum ne ajută Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian? ➤ Ai grijă de ovarele tale! ❤

Printre opțiunile de tratament existente momentan se regăsesc:

  • Intervenția chirurgicală: dacă este descoperit din timp, cancerul ovarian se poate trata prin operație pentru a extrage ambele ovare și trompele uterine, sau toate organele afectate.

  • Chimioterapia: constă în medicamente care omoară celulele canceroase și se poate administra înainte/după operație, sau independent, fără intervenție chirurgicală.

  • Terapia targetată: constă în medicamente care vizează doar ceea ce susține creșterea și supraviețuirea celulelor canceroase.

  • Radioterapia: utilizează radiația cu raze X pentru a distruge celulele canceroase.

  • Terapia hormonală: producția de estrogen susține creșterea celulelor canceroase, iar tratamentul hormonal poate bloca această producție pentru a stopa cancerul.

Poți preveni cancerul ovarian?

Momentan nu se cunosc modalități sigure de prevenție a cancerului ovarian, altele decât reducerea riscului cu un stil de viață cât mai sănătos. De aceea este un domeniu în care continuarea cercetărilor este absolut necesară.

TOTUL despre cancerul ovarian ➤ Ce semnifică 8 mai? ➤ Cum ne ajută Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian? ➤ Ai grijă de ovarele tale! ❤

Ce știm până acum, însă, este că cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îți asculți corpul și să îl protejezi. Cum poți face asta?

  1. Vizite periodice la ginecolog: în timpul examinării, ginecologul palpează ovarele și observă dacă sunt mărite sau dor, indicând tumori ovariene și semnalând că sunt necesare mai multe investigații. Nu toate tumorile pot fi depistate așa, în special în stadiile timpurii, dar este o metodă inițială excelentă de a descoperi orice tip de cancer al sistemului reproductiv. Astfel se pot continua investigațiile pentru diagnosticare și tratare imediată.

  2. Produse menstruale sănătoase: protecția corpului tău și atenția la zona intimă e extrem de importantă pentru sănătatea ta. Tampoanele și absorbantele convenționale sunt deseori pline de plastic, chimicale și substanțe cancerigene care îți fac rău. Tampoanele din 100% bumbac organic și produsele menstruale naturale Enroush îți susțin sănătatea reproductivă doar cu ingrediente pure

    TOTUL despre cancerul ovarian ➤ Ce semnifică 8 mai? ➤ Cum ne ajută Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian? ➤ Ai grijă de ovarele tale! ❤

  3. Alăptarea la sân: conform studiilor din 2020, nașterea și alăptarea la sân au fost asociate cu un risc redus de a dezvolta cancer ovarian, iar prelungirea duratei de alăptare la sân a dus la o scădere și mai mare a riscului.

Ce impact are cancerul ovarian asupra menstruației tale?

Cancerul ovarian în sine nu oprește menstruația. Teoretic încă poți menstrua chiar și când tumoarea apare în corpul tău. Dar pentru că îți afectează în primul rând ovarele responsabile cu ovulația, cu siguranță că orice tip de cancer ovarian îți poate influența și ciclul menstrual.

Este posibil să-ți cauzeze dereglări menstruale cu sângerări neregulate sau flux abundent. Având misiunea de a-ți oferi cea mai bună îngrijire menstruală, la Enroush am creat absorbantele organice cu super-absorbție care vor face față până și provocării fluxului abundent, fiindu-ți alături și la menstruațiile dificile din timpul luptei cu cancer ovarian.

TOTUL despre cancerul ovarian ➤ Ce semnifică 8 mai? ➤ Cum ne ajută Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian? ➤ Ai grijă de ovarele tale! ❤
 


Ne pasă de sănătatea ta și ne facem vocea auzită de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian

Cel mai de impact lucru pe care îl putem face e să spargem liniștea din jurul subiectului cancer ovarian. Comunitatea Enroush a fost încă de la început preocupată de sănătatea femeilor mai presus de orice și ne bucurăm că am putut să atingem și acest subiect, de ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian.

Iar cititoarele noastre cu siguranță știu că eforturile nu se opresc aici pe pagină, ci sunt completate de restul misiunii Enroush. Aceea de a face îngrijirea menstruală și sănătatea sistemului reproductiv feminin accesibilă cât mai multor femei.

Atât în prevenția cancerului ovarian, cât și a zecilor de alte afecțiuni ale zonei intime, este esențial să știm ce intră în contact cu corpul nostru. De aceea am și creat produsele noastre din 100% bumbac organic certificat GOTS, cu eticheta curată. Astfel încât să știi tot ce îți introduci în corp când folosești un tampon, și tot ce te atinge când îți pui un absorbant. Am povestit mai în detaliu despre beneficiile absorbantelor organice AICI.

Vorbind despre problemele intime și sănătatea menstruală, fiecare dintre noi poate contribui la o lume mai sănătoasă pentru femei. Ne-am bucura să te alături și tu comunității Enroush, și sperăm să te întâlnim și pe rețelele sociale, unde fiecare share contează pentru ca mesajul nostru și discuțiile despre cancer ovarian să ajungă la cât mai multă lume!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.