Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Usturime la urinare (Disuria): De ce apare & Cum poate fi tratată

Dacă simți durere sau usturime la urinare, să știi că nu ești singură! Două treimi dintre femei se confruntă cu disconfort la nivelul tractului urinar, conform statisticilor, în parte și pentru că sunt mai predispuse la astfel de probleme decât bărbații. Infecțiile urinare pot fi una dintre cauze și prima la care te duce gândul, dar există o varietate de probleme care pot provoca această senzație.

Citește articolul nostru și află ce este disuria – căci așa se numește în termeni medicali – de ce alte simptome este însoțită, dar și ce o cauzează și cum se tratează.

Ce este disuria

Disuria este acea senzație neplăcută de usturime, arsură sau durere în timpul urinării. Nu se referă la cât de des mergi la toaletă, ci la disconfortul pe care ți-l provoacă acest lucru.

Poate să apară la orice vârstă, atât la femei cât și la bărbați, însă femeile par să fie mai afectate conform statisticilor.

E important să știi că disuria în sine nu este un diagnostic sau numele unei afecțiuni, ci un simptom. Dacă te ustură atunci când urinezi, înseamnă că organismul îți transmite că există o altă problemă care o cauzează și necesită tratament.

Cum se manifestă usturimea la urinare

Senzația de arsură apare atunci urinezi, de obicei la nivelul canalului prin care elimini urina sau în zona genitală. O poți simți chiar când începi să urinezi sau după, ca pe o arsură, durere, înțepături, mâncărimi sau furnicături.

Așa se manifestă disuria propriu-zisă, dar de multe ori poate fi însoțită și de alte simptome.

Disuria asociată cu alte simptome

În funcție de cauză, pe lângă disurie pot să apară și alte simptome ce indică diverse afecțiuni, cum ar fi:

  • Nevoia frecventă și/sau urgentă să urinezi (deși cantitatea de urină eliminată este foarte mică)

  • Prezența sângelui în urină

  • Nuanța tulbure a urinei

  • Mirosul neobișnuit și neplăcut al urinei

  • Dureri în zona inferioară a abdomenului

  • Dureri în zona vezicii urinare

  • Dureri într-o parte sau la nivelul gâtului

  • Febră

  • Frisoane

Cauzele disuriei (durerii la urinare)

La femei, infecțiile urinare sunt cele mai frecvente cauze ale disuriei. În cazul bărbaților, usturimea la urinare este provocată cel mai adesea de probleme la nivelul prostatei și al uretrei. Dar pot exista o largă varietate de cauze – printre care se numără infecțiile cu transmitere sexuală, pietrele la rinichi și altele despre care poți citi mai jos.

Infecții ale tractului urinar

Cea mai frecventă cauză a disconfortului la urinare, o infecție a tractului urinar poate provoca durere și disconfort la sfârșitul urinării sau în timpul acesteia. Infecția apare când în vezica urinară pătrunde un exces de bacterii, care poate duce la:

  • iritarea uretrei, manifestată prin disconfort la urinare.

  • inflamarea vezicii urinare: cunoscută în denumirea populară drept cistită (cronică sau acută), care cauzează arsuri sau usturime la urinare.

  • infectarea rinichilor: inflamație mai severă, care poate fi însoțită de dureri de spate și în zona abdominală.

Motivul pentru care femeile sunt mai predispuse la infectarea tractului urinar și la disurie este anatomia uretrei, mai scurtă și mai dreaptă decât la bărbați.

Infecții cu transmitere sexuală 

O altă cauză destul de frecventă a durerii la urinare o constituie bolile cu transmitere sexuală, pentru că multe astfel de  infecții provoacă inflamație în zona genitală și urinară. Atunci când țesuturile sunt iritate, apare și senzația de arsură la urinare.

Tricomoniaza, gonoreea, chlamydia, herpesul – toate acestea pot afecta tractul urinar și pot cauza disurie chiar și în lipsa altor simptome, așa că este important un consult de specialitate pentru depistarea și administrarea tratamentului înainte să apară alte complicații. Dacă vrei să citești mai multe informații utile despre simptomele, diagnosticul și tratamentul pentru bolile cu transmitere sexuală, îți spunem totul în articolul nostru.

Iritarea uretrei

Uretra este tubul prin care elimini urina. Acesta pornește de la vezica urinară și continuă până la orificiul extern, numit meat urinar. Inflamația sa poartă denumirea de uretrită și de cele mai multe ori duce la urinări dureroase și mai frecvente.

Cauza cea mai comună a uretritei este o infecție bacteriană. Uretra mai poate fi iritată și ca rezultat al activității sexuale.

Pietrele la rinichi 

Caliculii renali, sau pietrele la rinichi, se manifestă de obicei prin dureri puternice și ascuțite în spatele abdomenului, dar pot fi însoțite și de dureri la urinat atunci când traversează tractul urinar.

Aceste “pietre” sunt de fapt niște formațiuni solide de minerale și săruri, precum calciu sau acid uric, care se acumulează în rinichi și în jurul lor. Uneori, caliculii se depun chiar unde urina pătrunde în vezica urinară și provoacă dureri intense la urinare. De asemenea, dacă pietrele ajung în uretră (stenoză uretrală), ele blochează în mod dureros fluxul natural al urinei.

Produse de igienă nepotrivite

Utilizarea frecventă a unor produse de igienă intimă care conțin substanțe iritante poate duce la iritarea zonei genitale și a uretrei, fiind astfel o cauză comună a usturimii și disconfortului la urinare.

În această categorie intră orice tip de produs pentru zona intimă, inclusiv săpunuri, deodorante, geluri de duș, hârtie igienică, spumanți, detergenți, și mai ales produse menstruale ce conțin agenți iritanți. Produsele menstruale convenționale pot ascunde până la 90% plastic, parfumuri, fibre sintetice, înălbitori și alte substanțe chimice care, odată absorbite de țesutul permeabil al zonei intime, ajung în corp și pot provoca inflamație și disconfort – inclusiv disurie.

Așa că ai grijă de zona ta intimă și oferă-i o îngrijire naturală la menstruație, cu absorbante și tampoane organice de la Enroush. Acestea sunt făcute din bumbac 100% organic, fără alte chimicale toxice, pentru a preveni reacțiile alergice. Sunt totodată testate și aprobate de medicii ginecologi și dermatologi pentru o îngrijire menstruală sigură.

Alte condiții medicale 

Ce am enumerat până acum sunt doar cele mai frecvente cauze ale usturimii la urinare, dar nu sunt unicele. Alte probleme ce pot cauza disurie includ:

  • Cistita interstițială: cunoscută și ca sindromul vezicii dureroase, provoacă iritarea cronică a vezicii și durere, dar mai ales senzația de apăsare pe vezica urinară, timp de 6 săptămâni sau mai mult.

  • Vaginita (la femei): iritația vulvei sau a vaginului, care apare odată cu dezechilibrele la nivelul florei vaginale.

  • Prostatita (la bărbați): inflamația glandei prostatei, situată sub vezică și în jurul uretrei. Nu se cunosc cauzele exacte, dar infecțiile bacteriene și cele cu transmitere sexuală se numără printre factorii de risc.

  • Chisturile ovariene: la fel ca și pietrele la rinichi, provoacă senzația de durere și presiune când apasă pe vezica urinară.

  • Anumite tratamente: spre exemplu, anumite medicamente pentru tratarea cancerului pot inflama țesuturile vezicii urinare și pot duce la usturime în timpul urinării.

Factorii de risc ai disuriei 

Disuria poate să apară atât la femei cât și la bărbați, indiferent de vârstă. Dar riscul de a simți usturime la urinare este mai mare la:

  • Femei: din cauză că uretra este mai scurtă, mai dreaptă și mai apropiată de anus, favorizând astfel pătrunderea bacteriilor.

  • Femeile însărcinate: deoarece uterul pune tot mai multă presiune pe vezica urinară pe măsură ce crește.

  • Femeile aflate la menopauză: scăderea nivelului de estrogen afectează inclusiv sănătatea tractului urinar, crescând predispoziția la infecții.

  • Persoanele active sexual: pentru că sunt mai predispuse să contacteze infecții cu transmitere sexuală, mai ales dacă nu se protejează cu o metodă de barieră.

  • Persoanele care suferă de diabet

  • Persoanele care au o afecțiune a vezicii urinare

Usturimile urinare în sarcină

Dacă simți că te ustură când urinezi în timpul sarcinii, este important să discuți cu medicul.

Infecțiile urinare afectează 1 din 10 femei însărcinate conform statisticilor, fiind cel mai comun tip de infecție în timpul sarcinii. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul tău trece printr-o serie de modificări anatomice și fiziologice care cresc predispoziția la infecții urinare.

Secreția de progesteron contribuie la relaxarea mușchilor netezi, iar capacitatea vezicii urinare scade din cauza presiunii exercitate de uterul mărit. Astfel, pot să apară refluxul vezico-ureteral sau reziduurile de urină în vezică, lucruri care cresc riscul unei infecții urinare. Acestea trebuie depistate și tratate cât mai timpuriu, fiindcă pot duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Metode de diagnosticare pentru disurie

Disuria în sine este doar un simptom, așa că medicul va pune un diagnostic pentru cauza care se află la baza senzației de usturime la urinare.

Prima etapă constă în examinarea istoricului tău medical. Îți va pune întrebări legate de afecțiunile de care suferi sau ai suferit în trecut, cu accent pe diabet, probleme ale vezicii urinare sau ale sistemului imunitar. Te va întreba de asemenea ce tratamente urmezi și îți va putea evalua istoricul sexual pentru a stabili dacă există posibilitatea unei infecții cu transmitere sexuală.

După analiza stării tale de sănătate, medicul poate recomanda – după caz – teste precum:

  • Screening sau analize pentru identificarea bolilor cu transmitere sexuală, mai ales dacă disuria este însoțită de scurgeri neobișnuite.

  • Un test de sarcină, dacă există posibilitatea să fii însărcinată.

  • Un test de urină, pentru analiza celulelor albe, a celulelor roșii și a chimicalelor prezente care pot indica o infecție urinară și bacteriile care au provocat-o.

  • Analize de sânge, pentru a identifica eventuale infecții.

  • Examinarea prostatei, în cazul bărbaților.

  • Examinarea unei mostre din mucoasa vaginală sau a uretrei, în cazul femeilor.

Tratament pentru durere la urinare 

Tratamentul pentru durerea la urinare este stabilit doar în funcție de cauză, pentru că este un simptom – nu o afecțiune în sine cu un tratament specific. Așa că îți recomandăm să mergi la medicul specialist, și nu doar să ceri un remediu rapid la farmacie, pentru a descoperi cu exactitate dacă arsura și disconfortul la urinare sunt provocate de o infecție, o inflamație sau alte probleme ale tractului urinar, și care este tratamentul potrivit.

Tratament cu antibiotice pentru disurie (usturime la urinare)

Pentru disuria cauzată de o infecție urinară, medicul va prescrie de cele mai multe ori antibiotice în funcție de rezultatele analizelor.

Dacă sunt afectați rinichii, se pot administra antibiotice intravenoase. În cazul durerilor severe, medicul îți poate recomanda fenazopiridină, un antibiotic care colorează urina în nuanță roșiatică și poate păta lenjeria.

Tratament cu antimicotice pentru disurie (usturime la urinare)

Dacă disuria nu este cauzată de o acumulare de bacterii, ci de o infecție fungică, ți se poate prescrie un tratament cu antimicotice (antifungice). Acestea pot fi sub formă de pilule orale sau de supozitoare.

Prevenirea usturimilor urinare

Arsurile, usturimea și durerile la urinare, precum și disconfortul de la sfârșitul urinării, sunt senzații foarte neplăcute pe care este evident că îți dorești să le eviți. Uite ce poți face pentru a preveni afecțiunile ce pot cauza disurie:

  • Evită produsele de igienă intimă și produsele menstruale ce conțin parfumuri, alergeni și alte chimicale toxice.

  • Evită dușurile vaginale și folosește un gel intim din ingrediente naturale pentru a proteja echilibrul florei vaginale.

  • Folosește absorbante și tampoane din bumbac 100% organic, care nu îți tulbură echilibrul pH-ului intim și nu îți cresc predispoziția la infecții genitale.

  • Folosește prezervativul la fiecare act sexual ca să previi transmiterea infecțiilor.

  • După urinare, folosește hârtia igienică pentru ștergerea și uscarea vulvei.

  • Hidratează-te suficient pentru a dilua urina și a facilita eliminarea bacteriilor din tractul urinar.

Sursa foto: 123RF.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.