Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

TOTUL despre acnee hormonală - Ce este, de ce apare și cum se tratează

Acneea hormonală este asociată de regulă cu perioada adolescenței, când se spune (sigur ai auzit vorba asta) că “hormonii o iau razna”. Apare și la adulți, unde acneea pe baza fluctuațiilor hormonale afectează mai ales femeile, pentru că noi ne confruntăm cu o grămadă de factori ce ne influențează echilibrul hormonal, inclusiv menstruația și menopauza.

Știm că e neplăcută, știm că ne afectează mai ales în acele câteva zile de dinaintea menstruației. Dar ce putem face să o ținem sub control și să ne bucurăm de o piele cât mai fină? Hai să vedem cum se definește acneea hormonală, de ce apare și cum ne îngrijim pielea ca să o evităm.

Ce este acneea hormonală

Acneea hormonală nu este un termen medical, ci doar o denumire pe care o folosim în limbajul popular când ne referim, pur și simplu, la acnee.

Avem totuși un motiv să o numim așa, căci este întâlnită mai ales în pubertate sau înainte de menstruație. Din acest motiv este asociată cu schimbările hormonale ce au loc în această perioadă.

Acneea are legătură de fapt cu producția excesivă de sebum care duce la înfundarea porilor, provocând inflamații și apariția coșurilor. Producție de sebum care, la rândul său, este influențată de fluctuațiile hormonale din organism ‒ de unde și numele.

 Pe cine afectează acneea hormonală

Oricine poate fi afectat de acneea hormonală, începând cu adolescenții care sunt predispuși la această afecțiune a pielii și până la adulții cu vârste cuprinse între 10 și 50 de ani.

Acneea apare atât la femei cât și la bărbați, dar cazurile sunt mai frecvente la femei, în special la femeile însărcinate și cele care ajung la menopauză.

Cât de comună este acneea hormonală

Știm că acneea este printre problemele care îți pot afecta cel mai mult încrederea și imaginea de sine - este o problemă cu care mulți adolescenți se confruntă, mai ales fetele la pubertate. Dar este mai normală decât te așteptai.

Acneea este cea mai comună afecțiune a pielii. Statisticile estimează că afectează aproximativ 50% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani și 25% dintre femeile cu vârste între 40 și 49 de ani.

Hormonii responsabili pentru apariția acneei

În apariția acneei sunt implicați mai mulți hormoni. Un studiu din 2016 a identificat estrogenul, progesteronul, androgenii, insulina, cortizolul și hormonul de creștere (GH) printre hormonii ce au un impact semnificativ asupra acneei. (PMID: 27621661)

Modificarea nivelului oricăruia dintre acești hormoni din organism poate duce la apariția coșurilor:

  • Androgeni: glandele sebacee cresc ca răspuns al modificării nivelului de testosteron, androstendion și dihidroepiandrotension (DHEAS)

  • Estrogen: inhibă producția de testosteron și crește secreția globulinei de legare a hormonilor sexuali (SHBG), acționând la nivelul foliculilor de păr, firelor de păr și glandelor sebacee (numite unitate polisebacee)

  • Progesteron: receptorii progesteronului se află în keratinocitele din stratul bazal al epidermei, ducând la agravarea producției de sebum și susținând erupțiile de dinaintea/din timpul menstruației.

  • Insulină: este legată de factorii de creștere de tip insulinic (IGF-1) și poate crește producția de androgeni și de glande sebacee

  • GH: hormonii de creștere au receptori la nivelul foliculilor și ai glandelor sebacee, care vor răspunde în mod direct la fluctuații

  • CRH: sunt hormonii care eliberează corticotropină și inhibă înmulțirea glandelor sebacee, contribuind la transformarea în testosteron a dihidroepiandrotensionului (DHEA)

  • Cortizolul: hormonii de stres (glucocorticoizi) stimulează înmulțirea glandelor sebacee

În mod normal, estrogenul, progesteronul și testosteronul fluctuează de-a lungul ciclului menstrual, de aici și înrăutățirea acneei în cazul femeilor la menstruație, la menopauză și pe perioada sarcinii.

La fel, în cazul în care folosești sau renunți la contracepția hormonală (ex: pilule contraceptive), pot să apară fluctuații hormonale mari responsabile pentru erupțiile pe piele.

Dar acneea poate fi și un efect al fluctuațiilor hormonale care au loc când apare o problemă hormonală în organism. Sindromul ovarelor polichistice (SOP), tumorile (ovariene, pituitare, adrenale sau hipotalamice) sau hiperplazia adrenală congenitală, toate acestea pot afecta producția hormonilor despre care ți-am povestit, producând dezechilibre și influențând glandele sebacee. Poți citi mai multe despre dereglările hormonale AICI.

Cum apare și se dezvoltă acneea hormonală

Acneea hormonală apare din cauza porilor înfundați. Însă până să se întâmple acest lucru, putem împărți procesul de dezvoltare a acneei în patru etape:

  1. Hormonii fluctuează: din cauza creșterii producției de testosteron sau a modificărilor hormonale în perioada menstruației, corpul secretă mai mult sebum.

  2. Sebumul astupă porii: cantitatea excesivă de sebum din piele duce la înfundarea foliculilor de păr și astfel se formează puncte albe sau negre.

  3. Bacteriile produc o infecție: când porii sunt astupați, acolo rămân blocate și bacteriile de pe suprafața pielii și provoacă o infecție din cauza căreia apar coșurile dureroase.

  4. Apare inflamația: sistemul imunitar al corpului se activează ca reacție la infecția bacteriană, motiv pentru care locul se înroșește și se umflă, și astfel pot să apară papule, pustule, noduli și chisturi.

În funcție de modul în care bacteriile se răspândesc și pielea continuă să se inflameze, acneea se poate întinde:

  • Pe zona T a feței (frunte-nas-bărbie)

  • Pe linia maxilarului și obraji

  • Pe gât, umeri, piept, spate

Tot ce trebuie sa stii despre acneea hormonala ➤ Cauze & Simptome pentru acnee hormonala ➤ Tratament pentru acnee hormonala ➤ Afla aici!

Cauze ale acneei hormonale pe care le poți controla

Nu poți controla modul în care se modifică hormonii în corpul tău ca răspuns al unor funcții naturale cum sunt dezvoltarea la pubertate, ciclul menstrual sau menopauza. Însă există factori ce pot înrăutăți acneea și fluctuațiile hormonale pe care îi poți controla:

  • Stresul: când nu îți gestionezi perioadele solicitante, stresul crește nivelul de cortizol și androgeni din corp, ceea ce duce la o producție mai mare de sebum. Încearcă să practici tehnici de relaxare și de management al stresului pentru a evita aceste situații.

  • Lipsa somnului: la fel, când nu te odihnești suficient, corpul nu are timp să se refacă și nu mai controlează la fel de bine nivelul de cortizol. Mai mult sebum, mai mulți pori înfundați, mai multe coșuri. Încearcă să te odihnești cel puțin 7 ore pe noapte.

  • Folosirea produselor nepotrivite pentru ten/păr: în special produsele bogate în uleiuri (cremele de față grase, șampoanele ce conțin uleiuri esențiale) dar și gelurile de curățare cu alergeni pot astupa porii din exterior, blocând acolo bacteriile și ducând la inflamație. Optează pentru produse cât mai naturale, din ingrediente hipoalergenice cu pH neutru și sigure pentru tenul acneic.

 Cauze pentru acneea hormonală pentru care nu poți face nimic

Din păcate, există și factori pe care nu prea ai cum să influențezi. Printre cauzele fluctuațiilor hormonale ce duc la acnee și în legătură cu care nu prea ai ce să faci regăsim:

  • Schimbările hormonale la femei: estrogenul și progesteronul fluctuează în mod natural de-a lungul ciclului menstrual, în timpul sarcinii și în perimenopauză

  • Tratamentele cu testosteron: testosteronul susține producția de sebum, așa că bărbații care urmează tratamente cu testosteron sunt predispuși la acnee hormonală

  • Predispoziția genetică: dacă ai membri ai familiei care suferă de acnee, există un risc crescut să te afecteze și pe tine

  • Efecte secundare ale anumitor medicamente: steroizii, spre exemplu, sau pilulele contraceptive, cauzează schimbări hormonale ce pot duce la apariția acneei

  • Anumite afecțiuni medicale: când suferi de afecțiuni ale ovarelor sau probleme metabolice, apar și dezechilibre hormonale din cauza cărora te poți confrunta cu acnee. O asemenea cauză este sindromul ovarelor polichistice, despre care ți-am spus tot ce trebuie să știi AICI.

Factorii de risc ai acneei hormonale

Ți-am povestit mai sus despre cauzele cele mai frecvente ale acneei hormonale, dar există mai mulți alți factori de risc ce o pot declanșa. Predispoziția crește odată cu:

  • Stresul psihologic și emoțional (poate produce neuropeptide ce declanșează inflamarea pielii)
  • Factorul genetic (afectează numărul glandelor sebacee și modul în care acestea secretă sebumul)
  • Factori externi (medicamente, produse de îngrijire, tratamente hormonale)
  • Expunerea la anumite condiții de mediu (poluare, umiditate)
  • Obiceiuri nocive (nicotina și benzopirenul în cazul fumatului)
  • Tratarea necorespunzătoare (stoarcerea coșurilor care împrăștie bacteriile de acnee)
  • Dieta (o dietă dezechilibrată nu este o cauză directă a acneei, dar este un factor de risc care agravează afecțiunea dacă există deja)

 Acneea hormonală - Simptome

Acneea hormonală afectează de cele mai multe ori pielea feței, și se poate extinde în zona gâtului, a pieptului, pe umeri și pe spate. Simptomul specific este aspectul inflamat al pielii, sub formă de coșuri. Pot fi însoțite de roșeață, umflături, mâncărimi și senzații de înțepătură, usturime sau durere.

Acneea hormonală se poate manifesta în următoarele forme:

  • Puncte albe

  • Puncte negre

  • Papule (umflături pe piele)

  • Pustule (umflături ce conțin puroi)

  • Chisturi (formațiuni sub piele ce conțin lichid)

Chiar și după tratarea inflamațiilor, pielea poate rămâne cu simptome post-acneice cum sunt:

  • Hiperpigmentare

  • Cicatrici

 Cum se pune diagnosticul privind acneea hormonală

Acneea hormonală nu este, cum spuneam și mai sus, o exprimare medicală, ci mai mult o denumire obișnuită pentru acnee. Așadar diagnosticul se va pune doar pentru acnee, în urma unei evaluări făcute de către medic.

Pe lângă examinarea vizuală a inflamațiilor, medicul dermatolog te poate întreba și:

  • Dacă folosești vreun fel de medicamente
  • Dacă au apărut schimbări hormonale sau ale stării de sănătate
  • Cât te odihnești și ce obiceiuri de somn ai
  • Dacă treci printr-o perioada stresantă
  • Ce produse folosești pentru îngrijirea pielii/părului

Uneori poate fi nevoie și de un consult endocrinologic, pentru a stabili dacă există probleme de natură hormonală.

În funcție de aspectul pielii și de gravitatea simptomelor, medicul dermatolog va putea diagnostica acneea și gradul ei de severitate, începând de la ușoară și până la foarte severă.

Tratament pentru acnee hormonală

Acneea se tratează pe termen lung. Nu vorbim doar despre un tratament, vorbim mai mult despre un ritual de îngrijire de care pielea ta va avea nevoie zilnic. Deși coșurile pot să dispară după ce folosești diverse soluții, sunt șanse foarte mari să reapară dacă ulterior neglijezi acest aspect.

Asta nu înseamnă că punem semnul egal între acnee și nepăsare față de pielea ta sau lipsă de îngrijire. Este un mit faptul că acneea hormonală apare din cauza igienei precare. Însă există mici obiceiuri pe care le poți adăuga în rutina de îngrijire pentru a ține sub control erupțiile și a calma inflamațiile. Iar dacă renunți la ele și nu mai acorzi la fel de multă atenție produselor pe care le folosești, tenul este încă predispus la acnee și este posibilă recidiva.

Astfel, ții sub control acneea cu două modalități: tratament și rutina de îngrijire.

În ceea ce privește tratarea coșurilor, se vor lua în considerare severitatea acneei, cum a răspuns pielea la tratamentele pe care le-ai încercat înainte și dacă ești însărcinată sau suferi dereglări hormonale. Alternativele sunt numeroase și diverse, incluzând:

  • Creme și geluri cu tretinoin pentru uz extern: pentru puncte albe și negre

  • Creme și alte tratamente de uz extern cu retinoide, antibiotice, peroxid de benzoil: pentru tratarea inflamațiilor cauzate de acnee

  • Antibiotic sau isotretinoin: pentru tratarea acneei moderate/severe

  • Injecții cu steroizi: pentru tratarea acneei chistice

  • Terapie hormonală sau anticoncepționale: pentru restabilirea echilibrului hormonal, atunci când există o boală endocrinologică sau acneea nu dispare după folosirea tratamentelor pentru uz extern (doar la recomandarea medicului ginecolog/endocrinolog)

  • Alte proceduri: extracție, peeling chimic, tratamente cu laser și alte intervenții la nivelul pielii, când acneea este severă, nu răspunde la tratamentele locale sau rămân cicatrici

Grija pentru pielea acneică nu se încheie, totuși, odată cu tratamentul. Concomitent și chiar și după terminarea acestuia, uite câteva recomandări pentru rutina de îngrijire a pielii care te vor ajuta să previi alte erupții:

  • Nu folosi tratamente naturiste fără sfatul medicului dermatolog: tratamentele naturiste sună promițător deoarece conțin ingrediente naturale, însă tenul acneic este foarte sensibil, și riști să îl expui la substanțe ce pot cauza dermatite de contact și alte reacții adverse. Întotdeauna cere sfatul medicului dermatolog înainte să folosești un tratament.

  • Alege-ți cu grijă produsele cosmetice: folosește creme de protecție solară, cleansere și alte produse, dar verifică întotdeauna eticheta. Alege produse cât mai naturale, fără alergeni, compatibile cu pielea sensibilă și care nu conțin uleiuri ce pot înrăutăți producția de sebum.

  • Evită stoarcerea coșurilor: știm că uneori este tentant, dar tot ceea ce faci prin stoarcere este să răspândești bacteriile de acnee și mai departe în porii pielii.

  • Folosește plasturii pentru coșuri și acnee Enroush: sunt o soluție mult mai eficientă decât stoarcerea. Doar îi lipsești pe piele, iar micro săgețile vor conduce mixtul unic de ingrediente active în profunzime, tratând coșurile de la rădăcină în doar 6 ore. Datorită acidului salicilic, acidului hialuronic, niacinamidelor și oligopeptidelor-76, plasturii curăță, extrag și hidratează pielea, lăsând-o fină și curată fără cicatrici și fără semne de îmbătrânire.

  • Ajustează-ți dieta: chiar dacă nu e o cauză directă și dovedită a acneei, alimentația joacă un rol important în stabilirea echilibrului hormonal în organism și poate constitui un factor de risc. Când observi că anumite alimente îți creează inflamații (ex: excesul de zahăr sau alimente procesate), încearcă să limitezi consumul acestora.

Tot ce trebuie sa stii despre acneea hormonala ➤ Cauze & Simptome pentru acnee hormonala ➤ Tratament pentru acnee hormonala ➤ Afla aici!

Complicații ale acneei hormonale

Acneea hormonală nu are complicații grave asupra stării de sănătate, însă există mai multe moduri în care putem privi efectele sale pe termen lung.

În privința aspectului fizic, cele mai frecvente complicații ale acneei sunt cicatricile și hiperpigmentarea care apar după calmarea inflamațiilor și dispariția coșurilor. Semnele pot rămâne pe piele timp îndelungat sau permanent dacă acneea a fost severă.

Un efect poate și mai grav pe termen lung este cel asupra stării emoționale, pentru că acneea are de cele mai multe ori un puternic impact negativ asupra imaginii de sine și a vieții sociale. Persoanele afectate de acnee se confruntă de multe ori cu bullying, discriminare, și cu sentimente de rușine, stimă de sine scăzută, dorința de izolare și depresie.

De asemenea, dacă acneea ascunde un dezechilibru hormonal și o problemă endocrinologică, este posibil să apară complicații ale bolii respective dacă nu este tratată corespunzător. Așa că este bine să faci mai multe investigații când există suspiciuni.

Cum prevenim acneea hormonală

Nimic nu poate garanta cu certitudine prevenția acneei hormonale, pentru că nu poți controla cu exactitate schimbările din organism și modul în care hormonii fluctuează. Mai ales când vorbim despre funcții normale cum sunt ciclul menstrual, sarcina sau menopauza.

Însă cu siguranță poți lua măsuri pentru limitarea factorilor de risc, astfel încât să-ți protejezi pielea și să tratezi cât mai rapid acneea încă de la primele semne:

  • Fii atentă la stilul tău de viață: alimentația, odihna, nivelul de stres, toate acestea au un impact major asupra echilibrului hormonal și a producției de sebum. Oferă-ți alimente cât mai hrănitoare, dormi suficient și evită situațiile stresante pe cât posibil.

  • Folosește produse de skincare hipoalergenice: curăță zilnic pielea, dar asigură-te că folosești produse care nu înfundă porii și nu cresc riscul de inflamație.

  • Mergi la medicul dermatolog: fă vizite periodice dacă știi că ai o predispoziție genetică pentru acnee, și cere recomandarea medicului încă de la primele semne de acnee, înainte ca gradul de severitate să crească

  • Discută opțiunile de tratament cu medicul: în cazul acneei persistente sau care tot recidivează, întreabă dermatologul ce alte soluții există

Întrebări frecvente privind acneea hormonală

Nu vrem să te lăsăm cu întrebări fără răspuns, și știm că acneea poate ridica multe semne de întrebare. Cum te afectează? Cât țin erupțiile și cât durează ca tratamentul să-și facă efectul? Am ascultat cele mai frecvente întrebări despre acneea hormonală și aici ți-am pregătit răspunsurile:

Cum îmi afectează acneea hormonală pielea?

Erupțiile constituie simptomul central al acneei. Pielea se poate înroși și pot să apară leziuni sau coșuri (puncte negre, albe, pustule, noduli) cu aspect inflamat, care îți pot da senzația de mâncărime, înțepătură, usturime sau durere. După tratarea acneei severe, este posibil să rămână și cicatirci pe piele.

 Cât durează acneea hormonală?

Răspunsul diferă în funcție de fiecare persoană. Dacă este cauzată strict de anumite dereglări hormonale, este posibil să dispară după restabilirea echilibrului. Unele coșuri dispar în doar câteva zile. Formele mai grave pot ține mai multe săptămâni. Fără tratament, este posibil ca acneea să persiste cu lunile.

Cât de curând după tratament va dispărea acneea hormonală?

La fel, experiența fiecărei persoane este diferită. Fiecare corp este unic și răspunde în mod diferit la diverse forme de tratament. Acneea înseamnă terapie pe termen lung, așa că trebuie să ai răbdare. Ar trebui ca simptomele să se amelioreze în cel mult șase săptămâni de la începerea tratamentului, dar discută întotdeauna cu medicul dermatolog pentru așteptări cât mai realiste.

 Trebuie să văd un dermatolog pentru a-mi trata acneea hormonală?

Da, întotdeauna este recomandat să ceri sfatul medicului specialist. Nu alege automedicația și nici să ignori problema, pentru că se poate înrăutăți. Nu știi ce reacții adverse pot să apară când pielea ta intră în contact cu diverse substanțe, și este cel mai bine să urmezi indicațiile dermatologului. El îți va prescrie un tratament potrivit în funcție de severitatea acneei și de starea ta de sănătate.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.