În timp ce majoritatea donațiilor pentru Ucraina se concentrează pe alimente și îmbrăcăminte, mii de fete și femei continuă să aibă menstruații, indiferent de starea de pace sau război de oriunde în lume.
Pe fondul neajunsurilor și al inegalității între genuri amplificate în cei doi ani de pandemie (violența împotriva femeilor a crescut dar și munca depusă de femei - inclusiv acasă - a dus la un burn-out masiv, cu același pay gap ca înainte) accesul la produse menstruale, apă și facilități sanitare a avut de suferit.
Echipa ENROUSH nu a poate ignora aceste evenimente, așa că ne-am pus pe treabă și am decis să colaborăm cu câteva organizații și asociații pentru a dona 100 000 de produse menstruale biodegradabile, din bumbac 100% organic.
Așadar, am ales să facem donații de produse menstruale prin Crucea Roșie Română, Fundația Metropolis, Asociația Accept, Salvați Copiii și Asociația Iele Sânziene.
După o lună de la începutul războiului din Ucraina, un val de empatie feministă a adus în prim plan conștientizarea sărăciei menstruale pentru mulți dintre noi care nu știau conceptul.
Odată cu miile de femei și adolescente fugind din calea războiului, indiferent de naționalitate, etnie, statut social sau vârstă, am învățat mai multe și am acționat.
Din fericire, nu doar organizațiile și asociațiile s-au mobilizat pentru a găsi cele mai bune soluții și pentru a întâmpina refugiații, ci și majoritatea oameniilor, fără experiență în voluntariat. Ne dăm seama și noi că odată cu aceste evenimente, mai multă lume va afla despre ce este sărăcia menstruală - pentru că nu învățăm în școală despre asta.
În încercarea de a rezolva aceste problemele, am trecut peste tabuuri, prejudecăți și stigma legată de menstruație și am continuat misiunea ENROUSH.
"Misiunea noastra a fost de la bun început să aducem o schimbare și să fim capabili să oferim o opțiune mai bună tuturor celor care au menstruații. Când am văzut ce se întâmplă și cum mii de fete și femei nu mai aveau acces la produse menstruale, nu am putut sta deoparte. Toata echipa s-a mobilizat și am reusit în 3 zile să trimitem peste 40 000 de tampoane.” Carmen Lumină, Fondator & CEO ENROUSH
Studii recente arată că în UE, una din 10 femei nu își permite produse de îngrijire menstruală. Cu toate acestea, menstruația e un proces natural, iar accesul la produse și facilități e un drept și nu ar trebui să fie un privilegiu.
Din fericire, lucrurile se mișcă, deși la nivel local, în bine: din 2021, elevele școlilor și liceelor de stat din sectorul 6 beneficiază de produse menstruale distribuite gratuit, în dispensere montate în toaletele școlilor. E un pas mic dar important, iar noi între timp ajutăm acolo unde putem.
Pentru că nu e prima oară când donăm produse menstruale în scopul de a înlătura, puțin câte puțin, miturile și concepțiile greșite legate de menstruație care întrețin un climat al rușinii.
Dacă vrei să te implici și să-ți oferi ajutorul pentru persoanele refugiate, fie că poți oferi cazare, transport, joburi sau poți dona alimente, bani, sau din timpul tău, partea bună e că există inițiative.
Primul pas pe care ar trebui să îl faci este să verifici platformele care pune la dispoziție informații actualizate, cum este refugees.ro – înscrie-te pentru a-ți oferi ajutorul sub diverse forme – (cazare, alimente sau bani, transport pentru persoanele care trec granița, oferte de job-uri, servicii de translator)
Verifică grupul Facebook ”Uniți pentru Ucraina”, unde găsești mai multe informații de actualitate
Caută surse sigure și discută direct cu reprezentanții organizațiilor care se implică în mod obișnuit în astfel de acțiuni. Ce poți oferi, mai exact?
Poți dona alimente și bunuri (prin Asociatia Accept și Asociația Caradja Cantacuzino)
Poți dona sânga (în orice Centru de Transfuzie Sanguină din România)
Poți oferi joburi refugiaților care caută un loc de muncă (prin platforma Hire a refugee)
Dacă ai un restaurant, poți oferi o masă gratuită (lista restaurantelor care donează)
Poți dona bani