Ca viitoare mămică, îți dorești să știi că bebelușul tău se dezvoltă așa cum ar trebui. Pentru asta există mai multe analize recomandate în timpul sarcinii, care permit identificarea timpurie a posibilelor anomalii anatomice sau tulburări congenitale. Morfologia fetală este una dintre aceste analize.
Investigația se efectuează de obicei în trimestrul 2 de sarcină, sau se poate face în fiecare trimestru. Citește articolul și află cum se realizează, ce informații oferă și cum să te pregătești pentru o morfologie fetală!
Morfologia fetală este o investigație medicală ce constă într-o ecografie care îi permite medicului să urmărească dezvoltarea viitorului tău bebeluș, placenta, cordonul ombilical și cantitatea de lichid amniotic, și să identifice anomaliile anatomice grave sau tulburările congenitale în cazul în care acestea există.
În cadrul unei ecografii de morfologie fetală, medicul poate analiza în amănunt craniul, coloana vertebrală, membrele, inima, plămânii, rinichii și vezica urinară a copilului, pentru a se asigura că nu există o dezvoltare anormală. În cadrul aceleiași analize se pot urmări bătăile inimii celui mic și, dacă îți dorești să știi, tot acum poți afla și sexul bebelușului.
În general, morfologia fetală este o procedura nedureroasă care se poate realiza abdominal, dar și transvaginal sau combinat în cazul în care ecografia abdominală nu oferă o vizibilitate optimă.
Astfel, pentru procedura abdominală, vei sta întinsă pe pat în timp ce medicul va aplica un gel special pe abdomen. Va poziționa sonda de ecografie pe abdomen și o va deplasa în jos, pentru a putea urmări cu atenție organele și structura bebelușului. Pentru a îmbunătăți vizibilitatea, este posibil să aplice puțină presiune.
Dacă ecografia abdominală nu permite evaluarea precisă a placentei și a colului uterin, medicul poate recomanda și o ecografie transvaginală. La fel, este o procedură nedureroasă și în general nu durează mai mult de 5 minute.
Morfologia fetală este specifică trimestrului 2 de sarcină, și atunci este efectuată cel mai frecvent, însă ea se poate realiza în fiecare din cele trei trimestre.
Morfologia de trimestrul 1 se face între săptămânile 11 și 14 de sarcină, respectiv după ce au trecut cel puțin 6 săptămâni fără menstruație. De obicei, se realizează în același timp cu cea serologică, motiv pentru care se numește dublu test.
Ecografia în acest stadiu va oferi informații cu privire la vârsta fătului conform dimensiunilor sale, data aproximativă a nașterii, dar și la posibile anomalii la nivelul craniului, al inimii sau al membrelor. Tot acum pot fi identificate posibilele sarcini multiple.
Ideal să fie efectuată în săptămâna 22, morfologia de trimestru 2 se poate realiza între săptămânile 20 și 24, în funcție de recomandarea personalizată a medicului, și poate să confirme sau să infirme rezultatele morfologiei din primul trimestru (ex: riscul de sindrom Down, sindrom Edwards etc.).
Imaginile pe care le oferă această analiză oferă acum o vizibilitate mult mai detaliată a feței, a membrelor, a coloanei vertebrale, a toracelui și diafragmei. Tot acum, medicul îți poate comunica sexul bebelușului dacă îți dorești să știi.
De asemenea, medicul poate să urmărească mișcările bebelușului în timp real și să creeze o reconstrucție a acestuia în format 3D sau 4D, și totodată să analizeze placenta și cordonul ombilical pentru a depista din timp eventualele complicații.
În trimestrul 3, ecografia de morfologie fetală se face între săptămânile 30-32. Chiar dacă poziționarea și dimensiunile bebelușului îngreunează vizibilitatea în acest stadiu, investigația este utilă pentru depistarea posibilelor probleme ale sistemului nervos central sau malformații cardiace ce debutează mai târziu.
Datorită faptului că morfologia fetală permite vizualizarea structurii și organelor bebelușului în fiecare trimestru de sarcină, începând de la craniu și până la membre inferioare și superioare, uite ce neregularități poate identifica:
Nu, morfologia fetală nu indică anomaliile cromozomiale și nu poate înlocui testarea genetică. Aceasta permite doar observarea structurii și a organelor fătului, pe măsură ce acesta se dezvoltă.
Dacă medicul are motive să creadă că există probleme cromozomiale, acesta poate recomanda teste genetice pentru identificarea lor.
Ecografiile de morfologie fetală au o mulțime de beneficii, dar avantajul principal este că permit identificarea eventualelor anomalii încă din stadiul incipient. Asta înseamnă că oferă șansa de a lua măsuri și de a planifica din timp o îngrijire medicală corespunzătoare pentru făt, dar și pentru mamă. Iată mai jos o listă cu cele mai importante avantaje ale morfologiei:
Dacă urmează să efectuezi o morfologie fetală, nu este cazul să te stresezi. Nu trebuie să urmezi pregătiri speciale și complicate, ci doar câteva recomandări simple:
De cele mai multe ori, rezultatele morfologiei fetale se primesc în aceeași zi, după ce medicul le analizează cu atenție.
După caz, în urma procedurilor din trimestrele 2 și 3, când fătul este mai vizibil, poți primi un CD cu imagini utile pentru medicul specialist, însoțit de poze pe care să le păstrezi ca amintire.
După efectuarea procedurii, medicul va analiza rezultatele. Dacă totul este în regulă, vei continua să te prezinți la timp pentru următoarele investigații.
În cazul în care rezultatele ecografiei îi dau medicului motive de suspiciune, îți poate recomanda investigații suplimentare precum testarea genetică, singura prin care se poate diagnostica sau se poate stabili riscul de apariție a unei anomalii cromozomiale.
Ecografiile de morfologie fetală nu sunt obligatorii, dar se fac la recomandarea medicului care urmărește sarcina pentru că permit analiza amănunțită a structurii bebelușului și oferă o mulțime de informații detaliate pentru identificarea timpurie a posibilelor anomalii.