Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Iritații genitale - Cauze, Simptome și Tratament pentru iritații în zona intimă

Așa-i că primul lucru la care te duce gândul când observi iritații în zona intimă este o infecție sau o boală cu transmitere sexuală? Deși nu este exclus, de multe ori situația nu este atât de gravă. Mâncărimile, usturimea și chiar umflăturile în zona intimă sunt mai comune decât te aștepți.

Da, iritațiile genitale pot fi un simptom al infecțiilor cu transmitere sexuală sau chiar al cancerului vulvar, dar pot totodată să fie banale inflamații cauzate de alergeni din produsele pe care le folosești. Important este ca, oricare ar fi cauza, să o descoperi cât mai repede. Iritațiile se vor ameliora când remediezi cauza, fie prin tratament, fie prin eliminarea agenților iritanți.

Cât de comune sunt iritațiile genitale (în zona intimă)

Statisticile nu arată numere exacte în privința persoanelor care prezintă simptome specifice. Însă adevărul este că cel mai probabil toată lumea s-a confruntat măcar o dată în viață cu un tip de iritație în zona intimă, fie că vorbim despre mâncărimi, usturime sau altă formă de iritație.

Există zeci de factori care te pot irita, de la schimbări hormonale pe care nu le poți controla până la produsele de igienă pe care le folosești, haine și produse de îngrijire menstruală. Așa că oricine poate avea la un moment dat o iritație în zona inghinală, indiferent de vârstă, sex sau experiență sexuală. Nu înseamnă neapărat că există o infecție.

În general, nu este o problemă gravă și nu necesită tratament dacă nu persistă, nu revine, nu este severă (încât să îți afecteze viața) și nu este însoțită de iritații grave, vizibile, cu scurgeri vaginale neobișnuite. Dar este important să afli factorii iritanți ca să îi poți îndepărta.

Cauzele iritațiilor genitale

  • infecții (diverse: cu paraziți, fungice, candida)

  • balanita

  • herpes

  • sifilis

  • veruci genitale

  • psoriazis

  • dermatita de contact, sau alergiile

Mâncărimile vaginale, roșeața, bubițele și iritațiile în zona intimă pot avea cauze multe și variate.

Ele pot fi de natură hormonală, de exemplu la menopauză. Când scade producția de estrogen și intervine uscăciunea vaginală, crește predispoziția la dezechilibre ale florei intime și la iritații. Aceleași simptome pot fi cauzate de stres, cancer vulvar sau răni în zona intimă, și este important să fii atentă la semne și să ceri ajutorul unui specialist dacă persistă.

De ce apar iritatiile genitale ➤ Simptome pentru iritatiile in zona intima ➤ Cum tratezi acasa iritatiile in zona intima ➤ Informeaza-te aici!

Dar pe lângă motivele de mai sus, cele mai frecvente cauze ale iritațiilor genitale sunt:

Infecțiile: pot fi infecții bacteriene (ex: vaginoza bacteriană, care apare când există un dezechilibru între bacteriile benefice și cele mai puțin benefice de la nivelul vaginului), infecții fungice (ex: cu candida, care este o inflamație însoțită de scurgeri neobișnuite și necesită tratament cu antibiotice) sau cu diverși paraziți (ex: păduchii pubieni din cauza cărora mâncărimile devin mai intense noaptea, scabie sau alte boli cu transmitere sexuală).
Balanita: iritația în zona inghinală la bărbați poate fi cauzată de balanită, o inflamație care afectează pielea ce acoperă penisul și care poate apărea pe baza imunității scăzute, a unei infecții fungice sau bacteriene, a excesului de antibiotice sau a igienei precare.
Herpesul: o infecție cu transmitere sexuală cunoscută, uneori dureroasă, herpesul genital poate provoca răni deschise și vezicule cu lichid.
Sifilisul: încă o infecție cu transmitere sexuală, sifilisul poate cauza inflamația pielii pe tot corpul, dar mai ales la nivelul organelor genitale, și este adesea însoțită de umflarea ganglionilor limfatici, oboseală și febră.
Virusul HPV: infecția cu papilomavirusul uman (HPV) poate cauza veruci genitale (bubițe) de dimensiuni și culori diferite, care la femei apar mai ales în zona vulvei și a anusului. Și virusul HPV se poate transmite prin contact sexual neprotejat.
Psoriazis: eczemele și psoriazisul sunt afecțiuni ale pielii care pot afecta inclusiv vulva, provocând astfel roșeață și prurit genital.
Alergiile sau dermatita de contact: una dintre cele mai comune cauze ale iritațiilor în zona intimă este alergia la diverse substanțe toxice pentru piele. Pot fi parfumurile cu alergeni din gelurile de duș, fibrele sintetice și înălbitorii din haine și produse menstruale convenționale sau alte chimicale agresive care sufocă pielea zonei intime. De obicei, aceste alergii dispar la scurt timp după ce descoperi și renunți la a mai folosi produsele iritante.

Ce simptome însoțesc iritațiile din zona intimă

Iritațiile genitale pot fi foarte inconfortabile și nu se rezumă doar la o ușoară roșeață sau mâncărime. Uneori, simptomele pot deveni foarte neplăcute. Printre semnele care pot însoți aceste iritații pot fi:

  • Înroșirea și umflarea organelor genitale

  • Prurit și piele inflamată

  • Vezicule cu lichid

  • Bubițe sau coșuri la nivelul vulvei

  • Răni și leziuni

  • Senzația de usturime

  • Dureri pelvine

  • Scurgeri vaginale de culoare neobișnuită sau cu miros neplăcut

  • Dureri sau sensibilitate în timpul actului sexual

  • Porțiuni decolorate ale pielii

  • Usturime sau durere la urinare

  • Umflarea ganglionilor limfatici

  • Durere în gât

  • Oboseală

  • Febră

De ce apar iritatiile genitale ➤ Simptome pentru iritatiile in zona intima

Tratament iritații genitale (în zona intimă)

O iritație banală cauzată de factori de stres sau de factorii iritanți din haine și produse de îngrijire trece de obicei de la sine, la scurt timp după ce încetezi să-ți mai pui pielea în contact cu sursa iritației.

Dacă, în schimb, simptomele persistă, se agravează, sunt însoțite de scurgeri, dureri sau disconfort intens și îți afectează viața, atunci este timpul pentru un consult la medicul specialist. Cel mai probabil cauza este o altă afecțiune, iar automedicația nu este o soluție în această situație.

Tratamentul pentru inflamația zonei intime se prescrie în funcție de cauză și de simptome. Pentru început, medicul poate solicita teste ca:

Examinarea zonei afectate: medicul poate examina culoarea pielii (roșie, albicioasă,  maronie), dacă are o textură neobișnuită (subțiată sau îngroșată) sau un aspect anormal (uscat sau descuamat).
Evaluarea istoricului medical: medicul te poate întreba dacă ai avut contact sexual neprotejat cu un partener infectat cu o boală cu transmitere sexuală; de asemenea, te poate întreba dacă suferi de diverse afecțiuni dermatologice și cât de intense sunt simptomele (durerile, mâncărimile etc.).
Analize ale secrețiilor vaginale
Analize de sânge
Teste alergologice

În funcție de rezultatele analizelor și de diagnosticul obținut, medicul îți poate recomanda un tratament potrivit.

Tratament medicamentos și local

Tratamentul are ca scop în primul rând tratarea afecțiunii care cauzează iritațiile, așa că diferă în funcție de fiecare cauză. Medicul îți poate recomanda atât un tratament medicamentos, cât și unul local pentru ameliorarea disconfortului:

  • Antibiotice (gel sau tablete): în cazul vaginozei bacteriene sau al candidozei, al anumitor infecții cu transmitere sexuală (chlamydia, gonorrhea, tricomoniază) sau chiar în cazul unei infecții urinare

  • Cremă cu cortizon: pentru a trata zona afectată în cazul eczemelor

  • Unguente pe bază de corticosteroizi: pentru ameliorarea simptomelor cauzate de psoriazis sau de lichenul scleros sau plan

  • Antifungice (sub formă de pilule sau supozitoare): pentru tratarea infecțiilor fungice și prevenția răspândirii acestora către alte organe (ex: plămâni)

  • Antihistaminice: pentru tratarea mâncărimilor cauzate de lichenul plan

  • Antivirale: pentru a ameliora simptomele herpesului genital și pentru a scădea șansele de recurență

  • Soluții antiparazitare: pentru a scăpa de paraziți precum păduchii pubieni

Creme cu estrogen: în cazul în care mâncărimile și usturimea sunt cauzate de uscăciunea vaginală, la rândul său un răspuns al scăderii producției de estrogen în corp la menopauză.

Remedii pentru acasă în cazul infecțiilor localizate în zona intimă

De multe ori, disconfortul devine foarte intens chiar dacă te afli sub tratament medicamentos/local prescris de medicul tău. Ce poți face acasă în acest timp este să ai grijă la produsele de igienă și de îngrijire intimă, alegând ingrediente cât mai pure.

Folosește gelul intim Enroush pentru curățarea zilnică a vulvei cu 95% ingrediente naturale și 87% eficiență împotriva Candida albicans, căci nu conține parabeni sau parfum cu alergeni. Iar pentru momentele când ai nevoie de o curățare rapidă (de exemplu după folosirea toaletei la menstruație sau în deplasare), folosește șervețelele intime biodegradabile. Sunt hipoalergenice, îmbogățite cu acid lactic, prebiotice și mușețel, pentru a-ți curăța delicat vulva și a-ți proteja flora intimă fără niciun compromis pentru sănătatea ta genitală.

Există, într-adevăr, și alte remedii pentru acasă care pot ameliora senzațiile neplăcute. Câteva dintre cele mai uzuale sunt gheața învelită într-un prosop și așezată pe zona inflamată a vulvei, și cremele anti-mâncărime care pot fi eliberate la farmacie fără prescripție medicală.

Dar ține cont că automedicația (adică să te tratezi singură acasă fără îndrumarea medicului) nu este niciodată cea mai bună soluție. Poate fi complet ineficientă în cazul unei infecții mai grave. Iar când tratezi o problemă și cauza este alta, un tratament nepotrivit poate chiar să agraveze simptomele. Așa că înainte să încerci orice remediu naturist, discută cu medicul și cere-i sfatul.

Gel intim Enroush

Cum previi apariția iritațiilor genitale

Cel mai bun mod prin care să previi apariția iritațiilor genitale este să eviți contactul produselor care te pot irita cu pielea zonei tale intime, și să te ferești de afecțiunile ce provoacă inflamații în zona intimă. Uite cum poți face acest lucru:

Poartă lenjerie din bumbac: evită lenjeria intimă strâmtă și sintetică, optează pentru lenjerie din bumbac pe care o schimbi zilnic pentru a evita acumularea bacteriilor.
Evită hainele strâmte: poartă haine largi care lasă pielea să respire, evită hainele foarte mulate care pot provoca transpirație și acumularea de bacterii.
Evită dușurile vaginale: este recomandat să te speli zilnic în zona intimă, o dată pe zi, dar doar în exterior. Vulva ta are nevoie de curățare cu apă (și poți folosi un gel intim natural), dar vaginul tău se curăță singur.
Alege produse de igienă hipoalergenice: evită hârtia igienică, gelurile de duș, spumanții de baie, pudrele și deodorantele intime care conțin parfumuri, coloranți și parabeni. Alege un gel de duș sau șervețele intime cu ingrediente naturale ce îți protejează pH-ul intim.
Ai grijă și la produsele menstruale: absorbantele și tampoanele convenționale pot conține plastic, fibre sintetice, dioxină și parfumuri ce pot cauza sau pot înrăutăți iritațiile genitale. Alege absorbante și tampoane organice. Singurele ingrediente din absorbantele Enroush sunt bumbacul 100% organic și fibrele naturale, pentru a-ți oferi o îngrijire menstruală cu pH neutru și zero efecte negative.
Șterge-te din față în spate: când folosești toaleta, evită ștergerea în sens invers pentru a nu răspândi bacteriile de la anus către vagin.
Folosește un lubrifiant pe bază de apă: pentru a evita disconfortul sau rănirea în timpul contactului sexual, folosește un lubrifiant pe bază de apă mai ales dacă te confrunți cu uscăciunea vaginală specifică menopauzei.
Evită contactul sexual neprotejat: folosește întotdeauna prezervativul sau altă metodă de barieră pentru a preveni infectarea cu o boală cu transmitere sexuală.
Urmează o dietă echilibrată: consumă alimente hrănitoare și variate, pentru a menține un echilibru optim între bacteriile bune și cele “rele” la nivelul vaginului.

Întrebări frecvente privind iritațiile în zona intimă

Nimeni nu își dorește să se confrunte cu iritații în zona intimă. Așa că este de înțeles de ce îți dorești să știi cât mai multe despre cum să le tratezi și cum să le previi. Mai jos vom răspunde celor mai frecvente întrebări în legătură cu aceste lucruri.

Ce agravează iritațiile în zona intimă?

Printre factorii care au cel mai mare potențial să agraveze iritațiile în zona intimă se regăsesc transpirația, îmbrăcămintea strâmtă și fibrele sintetice care nu lasă pielea să respire. Simptomele se pot înrăutăți și la contactul cu coloranții, înălbitorii, detergenții sau parfumurile cu alergeni din produsele de igienă: săpunuri, geluri de duș, absorbante convenționale, deodorante intime etc.

Când trebuie să merg la medic dacă am iritații în zona intimă?

Fă o vizită la medic cât mai curând dacă iritațiile persistă, se agravează, sunt recurente (adică trec și revin), sau dacă sunt însoțite de scurgeri vaginale neobișnuite, sângerări, dureri, oboseală sau febră.

Ce întrebări trebuie să-i adresez medicului meu?

Dacă te confrunți cu iritații vaginale, întreabă-ți medicul tot ce te îngrijorează și tot ce trebuie să știi cum să tratezi și cum poți să previi astfel de inflamații pe viitor. Întreabă ce îți cauzează iritațiile, care este cea mai eficientă formă de tratament și ce poți face tu acasă pentru a ameliora simptomele. Poți întreba de asemenea ce produse ar trebui să eviți pe viitor și care sunt sigure pentru pielea ta.

Ce teste se fac pentru a diagnostica iritațiile genitale?

Medicul va examina în primul rând aspectul zonei afectate, fiind atent la culoare, textură și simptome. Va lua în considerare și istoricul tău medical, inclusiv dacă ai avut contact sexual neprotejat. Pentru un diagnostic corect, se mai pot face teste ale secrețiilor vaginale, analize de sânge și teste cutanate.

Pot iritațiile genitale să treacă de la sine, fără tratament?

Dacă iritațiile sunt ușoare și apar în urma epilării sau ca răspuns la contactul cu alergenii din gelul de duș, spuma de baie sau produse menstruale convenționale, da. Simptomele pot trece de la sine, fără tratament, după încetarea folosirii produselor respective. Dar dacă iritațiile sunt severe și persistente, ele pot avea la bază o afecțiune mai gravă, fiind nevoie de o vizită la medic și de tratament.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.