Pentru că e una dintre cele mai comune boli prin transmitere sexuală, se întâmplă ca persoanele infectate să nu știe că au această afecțiune Herpesul genital este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni transmise pe cale sexuală însă de multe ori, persoana infectată nu știe că suferă de această boală.
De regulă, simptomele pot să nu apară sau să treacă neobservate. Iar în prezent, studiile arată că mai mult de 400 milioane de persoane din lume (11% din populația globală) cu vârste între 14 și 49 de ani ar fi infectate cu virusul care cauzeaza herpesul genital.
Oricine se poate infecta cu virusul care cauzează herpesul genital, însă e important de știut că nu vei avea o infecție dacă folosești piscine, așternuturi sau prosoape în comun cu o persoana care are herpes genital, pentru că acest virus NU supraviețuiește în mediul extern. Este, deci, foarte puțin probabil să te infectezi la contactul cu un obiect sau o suprafață.
În schimb, herpesul genital se transmite ca urmare a unui contact sexual vaginal, anal sau oral cu o persoana infectată.
În plus, herpesul genital se mai transmite și prin:
Leziuni
Saliva unei persoane infectate
Secretiile și zona genitală a unei persoane infectate
Sânge infectat
Seringi folosite în comun cu cineva care are herpesul genital
Majoritatea persoanelor infectate cu herpesul genital nu știu că au această boală deoarece nu prezintă semne sau simptome – sau acestea sunt ușoare.
Atunci când sunt prezente, simptomele pot începe la aproximativ două până la 12 zile de la expunerea la virus. Dacă ai simptome de herpes genital, acestea pot include:
În timpul unui focar inițial, simptomele pot fi asemănătoare gripei, cum ar fi ganglionii limfatici umflați în zona inghinală, dureri de cap, dureri musculare și febră.
Este important de știut că rănile apar atunci când infecția a intrat deja în corp și se poate manifesta în următoarele zone:
fese
coapse
anus
gură
zona vaginală
organe genitale externe
penis
scrot
Cauza herpesului genital este de obicei transmiterea infecției cu virulsul herpes simplex II - HSV II, prin contact sexual. In cazuri rare, herpesul genital poate fi transmis pe cale orală, Virusul pătrunde în organism prin membranele mucoase sau prin leziunile de pe piele.
Mai mult, femeile sunt mult mai predispuse la infecția herpesului genital, deoarece riscul de transmitere de la bărbat la femeie este mai mare.
O altă posibilitate de transmitere este de la mamă la copil, când o femeie are herpes genital și naște. Este esențial să mergi la medic la începutul sarcinii, pentru a reduce și elimina orice riscuri.
Pentru că există mai mulți factori de risc în apariția infecției genitale cu herpes, printre care:
Sexul neprotejat
Numărul crescut de parteneri sexuali
Infecția cu HIV
Boli cu transmitere sexuală în trecut
Contactul oral-genital
În cazul herpesului genital, tratamentul constă în administrarea de medicamente antivirale, pentru a grăbi vindecarea în faza acută. Însă trebuie să reții că virusul va rămâne în organism toată viața. Pe lângă medicamente, mai poți utiliza plasturi care se aplică în zona genitală și unguente pentru tratarea leziunilor.
Tratamentul de bază conține antiinflamatoare nesteroidiene si antialgice pentru a reduce durerea și inflamația.
Atunci când nu este tratat, herpesul genital poate provoca complicații, de aceea e foarte important să ai testele la zi și să consulți un medic atunci când apar primele semne.
Herpesul genital poate să faciliteze transmiterea altor boli pe cale sexuală și a altor viruși printre care și HIV. Pentru că în starea acută de infecție, atunci când există deja leziuni în zona genitală, aceste leziuni permit pătrunderea altor viruși în organism, mult mai ușor decât dacă nu ar exista.
Una dintre complicațiile comune apare la femeile însărcinate, așa cum am menționat mai sus.Așadar, dacă viitoarea mama a are infecția înainte de a ramane insarcinată, riscul ca fătul să aibă herpes genital este redus. Însă dacă infecția e transmisă în timpul nașterii, viața bebelușului poate fi pusă în pericol.
Dacă te confrunți cu simptome ale herpesului genital în timpul sarcinii, e vital să consulți un medic pentru a avea un tratament de reducere a riscurilor!
Dacă sistemul tău imunitar este slăbit, există riscul ca infecția să se răspândească în alte zone, în afara zonei genitale. Cum e posibil? Dacă ești infectată și ai leziuni de herpes genital, îți atingi ochii fără să te speli pe mâini după ce ai avut contact cu rănile, există o posibilitate să-ți transmiți infecția și în zona oculară.
Pentru diagnosticarea infecției cu herpes genital, va trebui să consulți un medic de specialitate. Acesta va avea nevoie de istoricul tău sexual și îți poate recomanda analizele unor probe din leziune. Este un test care se face doar în cazul în care ai vezicule sau răni. Acest test însă nu determină data la care ai fost infectată și nici de unde a fost contactat virusul. Însă e important să le recomanzi tu partenerilor sexuali să se testeze la rândul lor.
Din păcate, nu există un tratament care elimină virusul din organism. Virusul rămâne așadar în corpul tău pentru restul vieții.
Cu toate acestea, poți face tratamente ca să previi complicațiile și răspândirea infecției, iar pentru asta, există diferite medicamente pe care le poți lua pe scurtă durată și tratamente pentru a nu transmite boala partenerului/ei.
În plus, poți să-ți întărești sistemul imunitar și să-ți îmbunătățești igiena din zona genitală – și e important să nu lași toxine și chimicale să între în organism, care pot provoca alergii, iritații sau infecții. Așa că asigură-te întotdeauna că folosești doar produse menstruale din bumbac 100% organic.
Sugestiile pentru prevenirea herpesului genital sunt aceleași ca și cele pentru prevenirea altor infecții cu transmitere sexuală: în primul rând, limitează contactul sexual la o singură persoană care nu este infectată. Dar este recomandat să:
Orice infecție sau boală cu transmitere sexuală poate avea efecte asupra vieții tale, odată ce te infectezi cu un virus. În special pentru că nu există un tratament final, iar atunci când ești afectat trebuie să ai grijă de sănătatea ta pe termen lung, de protecție și de a ține sub control herpesul genital și de a nu-l transmite mai departe.
Asta nu înseamnă că nu mai poți să ai o viață sexuală activă, însă va trebui să-ți informezi viitorii parteneri de situația ta. Și pentru că de multe ori, persoanele infectate nu știu că au acest virus – el putând să fie fără simptome – e extrem de important să respecți toate măsurile de protecție și să te testezi periodic. Asta pentru că, chiar dacă nu ai simptome, infecția herpesului genital se poate transmite chiar înainte de apariția leziunilor, sau după ce acestea au dispărut.