Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ghidul complet despre acnee - De ce apare & tratament

Cu toate că nu îți amenință sănătatea, știm foarte bine cât de neplăcută poate să fie acneea și cât de mult îți poate afecta încrederea în sine, imaginea și integritatea. Mai ales pentru că e atât de frecventă în pubertate, când oricum anxietatea și încrederea nu sunt în cei mai buni parametri.

Vestea bună este că aceste coșuri se tratează. Deși este o călătorie lungă ce necesită multe schimbări în stilul de viață și în ritualul de îngrijire a pielii, ameliorările sunt vizibile. Ai nevoie doar de informațiile potrivite și de îndrumarea unui medic.

Programarea la medicul dermatolog o vei face tu, dar pentru partea de informații suntem noi aici. Hai să-ți spunem ce ar trebui să știi despre tipurile de acnee și tratarea lor!

Ce este acneea?

Cunoscută sub termenul medical acne vulgaris, acneea este o afecțiune obișnuită a pielii care constă în apariția diverselor tipuri de coșuri când porii se înfundă cu celule moarte și sebum. Tenul acneic capătă un aspect inflamat care este considerat inestetic.

Aceste coșuri sunt umplute cu puroi și pot fi albe, negre sau de alt tip, dureroase sau nu. Acneea afectează de cele mai multe ori pielea feței, dar se poate întinde și pe umeri, spate și piept.

Tipuri de acnee

În funcție de factorii care o cauzează și cum se manifestă, acneea este clasificată în mai multe tipuri. Mai jos îți spunem care sunt patru dintre cele mai frecvente forme.

Acnee hormonală

Este acneea care apare din cauza producției de hormoni, în special în cazul adolescenților. Tot acneea hormonală afectează și adulții care se confruntă cu pori înfundați din cauza producției excesive de sebum.

Acnee fungică

Acest tip de acnee are un aspect inflamat și poate cauza mâncărimi. Apare atunci când un anumit tip de drojdie se acumulează la nivelul porilor pielii, și necesită tratament pentru ameliorarea simptomelor. Acneea fungică mai este cunoscută și sub denumirea de pityrosporum folliculitis.

Acnee chistică

Din cauza acestui tip de acnee apar coșuri cu puroi și noduli în profunzimea pielii. De multe ori aceste coșuri sunt dureroase, însoțite de umflături și roșeață. Este unul dintre tipurile de acnee care lasă cicatrici și poate afecta permanent pielea.

Acnee nodulară

Este una dintre formele severe de acnee, care se manifestă prin apariția coșurilor obișnuite la suprafața pielii, dar și cu umflături nodulare moi sub piele. La fel ca acneea chistică, și forma nodulară poate lăsa cicatrici și semne permanente.

De ce apare acneea ➤ Tipuri de acnee ➤ Simptomele acneei ➤ Tratament pentru acnee ➤ Cum poti preveni acneea

Pe cine afectează acneea?

Orice persoană poate să fie afectată de acnee și poate observa unul sau mai multe coșuri la un moment dat în viață.

Sunt foarte mulți factori de risc ce influențează producția de sebum și implicit apariția coșurilor, începând de la nivelul de stres și dieta pe termen lung, până la ritualul de îngrijire a pielii, medicamentele folosite, fluctuațiile hormonale și alte probleme de sănătate. Chiar dacă ele nu sunt cauze directe ale acneei, o pot înrăutăți atunci când ea există deja.

Acneea este foarte obișnuită în rândul adolescenților și al adulților tineri, când au loc modificări hormonale semnificative. Dar și adulții de orice vârstă pot dezvolta acnee la un moment dat.

Conform statisticilor, femeile adulte sunt mai predispuse la acnee decât bărbații. În special pentru că hormonii fluctuează mai mult de-a lungul ciclului menstrual, ceea ce înrăutățește acneea înaintea și în timpul menstruației.

Și geneticul joacă un rol important. Sunt mai predispuse persoanele care au în familie și alți membri ce suferă de acnee.

Cât de frecventă este acneea?

Oamenii de toate vârstele și rasele, de peste tot din lume, se confruntă cu acnee. Tinerii și adolescenții sunt cei mai afectați. La vârsta pubertății, băieții sunt mai predispuși. La vârsta adultă, femeile sunt mai predispuse.

Ca să-ți faci o idee, aproximativ 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani au o formă de acnee, cel puțin una ușoară.

Cauze acnee

Hai să-ți explicăm mai întâi cum apare acneea, această tulburare inflamatorie a tenului.

Pielea ta conține glande sebacee (care produc sebum/ulei) ce sunt conectate la foliculii de păr. În mod normal la o piele sănătoasă, sebumul produs de aceste glande, împreună cu firele de păr și cu keratinocitele (un tip de celulă a pielii), este eliminat la suprafața pielii prin intermediul unor deschideri în foliculi. Adică prin pori. În schimb, la pielea acneică, acestea nu sunt eliminate ci rămân blocate la nivelul porilor.

Astfel se creează un amestec de sebum și celule moarte care permit bacteriilor ce stau în mod normal la suprafața pielii să înfunde și să inflameze foliculii. Așa apar roșeața, umflăturile și durerea, și așa se dezvoltă coșurile.

Acum că am stabilit cum se formează etapă cu etapă, uite și care sunt de fapt cauzele directe pentru care porii se blochează și apare acneea:

  • Producția excesivă de sebum: în mod normal, sebumul este secretat ca o barieră protectoare pentru pielea ta; dar în exces, înfundă porii și provoacă inflamație.

  • Acumularea de bacterii: cantități mici de bacterii trăiesc în mod normal la suprafața pielii; însă când se acumulează excesiv, acestea îți pot înfunda porii.

  • Celule moarte: pielea elimină în mod constant celule moarte și creează altele noi; când acestea sunt eliminate, pot rămâne blocate în foliculii de păr și astfel să îi înfunde.

Pe lângă cauzele directe ale acneei, există anumiți factori declanșatori ce pot să nu provoace nicio reacție pe o piele sănătoasă, dar care înrăutățesc pielea acneică dacă aceasta este deja afectată. Printre acești factori se numără:

  • Produse de îngrijire a pielii care conțin substanțe toxice sau care sunt uleioase și grele

  • Un mediu de lucru unde pielea se află constant în contact cu substanțe uleioase și grăsimi (ex: într-un restaurant)

  • Un mediu umed  sau poluat

  • Articole de îmbrăcăminte strâmte, în special căști, căciuli, pălării și alte accesorii ce se poartă pe cap

  • Efecte secundare ale anumitor medicamente

  • Un nivel ridicat de stres, căci crește secreția de cortizol

  • Stoarcerea coșurilor, care duce la răspândirea bacteriilor de acnee în porii pielii

  • Un consum ridicat de lactate și zahăr

Simptome ale acneei

Acneea se poate manifesta sub mai multe forme despre care îți spunem mai jos, și poate fi însoțită de senzații de usturime, mâncărime și chiar durere. Toate aceste semne și simptome ale acneei le enumerăm în următoarea listă:

  • Pustule: sunt cele cunoscute în denumirea populară drept coșuri, adică acele umflături pline cu puroi

  • Papule: arată ca mici umflături, de obicei mai închise la culoare decât tonul pielii tale, sau de nuanță roșie spre mov

  • Puncte negre: arată exact cum le spune și denumirea, adică pori înfundați cu un vârf de culoare neagră, exact ca niște puncte negre. Sunt negre nu pentru că ar fi o formă de murdărie, ci pentru că sebumul își schimbă culoarea la contactul cu aerul

  • Puncte albe: similare punctelor negre, dar cu un vârf de culoare albă

  • Chisturi: umflături sub piele, dureroase și pline de puroi

  • Noduli: umflături mai mari și dureroase sub piele

  • Piele iritată: mâncărimi, usturime, umflături, roșeață și durere

  • Stres emoțional: în funcție de severitate și de cât de mult afectează imaginea de sine.

 Cum este diagnosticată acneea

Nu este nevoie de teste speciale pentru a confirma prezența acneei. Cu o simplă examinare de aproape, medicul poate confirma că pielea ta suferă de acnee.

Pe lângă evaluarea simptomelor, pentru un diagnostic cât mai exact, specialistul îți poate adresa și întrebări suplimentare cu privire la stilul tău de viață, respectiv dacă iei anumite medicamente, dacă te afli într-o perioadă stresantă a vieții, dacă ai membri ai familiei care suferă de acnee și dacă observi erupții mai agresive înainte de menstruație. Astfel vor fi identificați factorii de risc și vei putea primi recomandările potrivite.

Chiar dacă nu sunt necesare alte teste pentru a pune un diagnostic, un medic dermatolog este specializat în tratarea afecțiunilor pielii și îți va putea recomanda și alte investigații pentru a depista cauza ce stă la baza acneei.

Este deosebit de important ca aceste cauze să fie identificate corect mai ales la persoanele adulte, pentru că pot indica anumite dezechilibre hormonale sau alte probleme. Așa că nu ezita să faci o vizită la cabinetul de dermatologie dacă ai un ten acneic.

Tratament pentru acnee

Și un medic generalist poate diagnostica acneea, dar este mai recomandat să ceri sfatul unui dermatolog pentru a alege tratamentul potrivit, în special dacă nu observi ameliorări cu tratamentele pe care le-ai urmat deja acasă sau la îndrumarea medicului de familie.

Un dermatolog îți poate oferi recomandări specifice în funcție de severitatea acneei, respectiv:

  • Acnee ușoară (de grad 1), dacă numărul coșurilor este redus, preponderent puncte albe și negre
  • Acnee moderată sau pustulară (de grad 2), când ai mai multe pustule și papule la nivelul feței
  • Acnee moderat severă sau nodulochistică (de grad 3), când pe lângă multiple pustule și papule apar noduli inflamați care se întind până pe piept și pe spate.
  • Acnee nodulochistică severă (de gread 4), dacă tenul prezintă o multitudine de pustule și noduli, însoțiți de durere și inflamație.

Există o mulțime de modalități de a trata acneea, nu doar în funcție de cauză și severitate ci și în funcție de vârstă. De la medicamente administrate pe cale orală, până la soluții locale și terapii, toate tratamentele au ca obiectiv vindecarea imperfecțiunilor tenului deja existente, și împiedicarea apariției noilor coșuri. Vorbim mai jos despre cele mai folosite și eficiente astfel de soluții.

De ce apare acneea ➤ Tipuri de acnee ➤ Simptomele acneei ➤ Tratament pentru acnee ➤ Cum poti preveni acneea

 Cum tratăm acneea acasă

În primă fază când apare acneea, mai ales dacă este o formă ușoară și dacă apare în pubertate când este normală, de regulă se încearcă tratarea acasă, printr-o rutină de îngrijire cât mai adecvată. Ritualul de skincare presupune astfel curățarea zilnică a pielii cu apă și produse cât mai naturale pentru tipul tău de ten și evitarea factorilor declanșatori ai acneei. Se evită și produsele care conțin alcool, parfumuri, uleiuri sau alte chimicale ce ar putea înfunda porii pielii, înrăutățind acneea.

În funcție de nevoile fiecărei persoane, medicii dermatologi pot recomanda tratamente locale cu:

  • Plasturi pentru acnee: sunt o soluție rapidă și la îndemână atunci când vrei să scapi rapid de coșuri, fără cicatrici și fără stoarcere. Plasturii pentru coșuri și acnee Enroush, spre exemplu, conțin un complex unic de ingrediente active (acid salicilic, acid hialuronic, niacinamide și oligopeptide-76) care sunt eliberate profund în piele prin tehnologia inovatoare cu microsăgeți, eliminând coșurile în doar 6 ore. Sunt testați și aprobați dermatologic, delicați chiar și cu pielea sensibilă, și au avantajul aplicării ușoare. Doar îi lipești și îi dezlipești, fără a fi nevoie să masezi pielea sau să folosești alte tehnici.

  • Peroxid de benzoil: este disponibil la farmacie sub formă de soluție de curățare sau gel care intră în piele, și are ca scop eliminarea bacteriilor de la suprafața pielii. Este recomandat în concentrații slabe și formule care se clătesc cu apă, ca să nu irite pielea.

  • Acid salicilic: la fel, îl poți găsi la farmacie sub formă de loțiuni sau soluții de curățare (cleansere), și are ca scop îndepărtarea stratului superior de celule de la nivelul pielii prin dizolvarea lor. Astfel se tratează acneea prin prevenția înfundării porilor cu celule moarte.

  • Acid azelaic: are scopul de a reduce inflamația și umflăturile pielii pentru că distruge microorganismele de la suprafață. Este un tip de acid natural care se obține din secară, orz sau grâu.

  • Retinoizi: sunt derivați ai vitaminei A disponibili la farmacie, care elimină punctele albe și negre și previne înfundarea porilor. Dar nu au o acțiune rapidă și nici locală. Retinoizii se aplică pe toată suprafața pielii afectate timp de câteva luni pentru a obține rezultate vizibile.

  • Antibiotice: se recomandă deseori în combinație cu peroxidul de benzoil pentru a lupta eficient împotriva bacteriilor de la suprafața pielii care provoacă și înrăutățesc apariția coșurilor.

De ce apare acneea ➤ Tipuri de acnee ➤ Simptomele acneei ➤ Tratament pentru acnee ➤ Cum poti preveni acneea

Medicamente pentru acnee administrate pe cale orală

Există și tratamente care tratează problema nu doar la suprafață, ci și în organism. Ne referim aici la medicamentele sub formă de pastile care se iau pe cale orală, și care pot include:

  • Antibiotice: când bacteriile cauzează acneea, formele moderate sau severe ale acesteia pot fi tratate cu antibiotice ca tetraciclina, minociclina sau doxiciclina. Antibioticele acționează prin distrugerea bacteriilor, prevenția multiplicării acestora și împiedicarea pătrunderii lor în corp.

  • Izotretinoină: este un retinoid cu administrare orală care micșorează dimensiunea glandelor sebacee, ceea ce înseamnă că reduce totodată producția de sebum și implicit previne blocarea porilor, împiedicând formarea acneei.

  • Pilule contraceptive: există anumite contraceptive care s-au dovedit eficiente în tratamentul acneei la femei, deoarece restabilesc echilibrul ciclului menstrual prin conținutul de estrogen și progesteron (un tip natural de steroid ce reglează menstruația). Anticoncepționalele mai sunt folosite pentru tratarea multor alte afecțiuni pe lângă scopul lor contraceptiv, și am vorbit în detaliu despre toate aceste lucruri AICI.

Terapie hormonală: constă în administrarea de pilule contraceptive cu doze mici de estrogen și progesteron, sau de spironolactonă, un medicament ce contracarează efectul anumitor hormoni asupra glandelor sebacee; se recomandă mai ales dacă erupțiile se înrăutățesc la menstruație sau excesul de hormoni constituie cauza.

Medicamente suplimentare pentru acnee

Tratamentele suplimentare se recomandă atunci când cele locale și orale nu dau rezultate, sau dacă ai rămas cu urme și cicatrici proeminente în urma tratamentului. În acest sens, medicul dermatolog îți poate recomanda:

  • Terapia cu laser: lumina este folosită pentru a vindeca cicatricile lăsate de acnee, distribuind căldură în colagenul cicatrizat sub piele. Organismul tău va răspunde printr-un proces natural de vindecare, creând noi particule de colagen sănătos care să susțină refacerea pielii.

  • Peeling chimic: este o procedură prin care substanțe speciale sunt folosite pentru îndepărtarea stratului superior al pielii prin exfoliere chimică, urmând să crească un nou strat mai fin și cu număr semnificativ redus de cicatrici. Acest tratament acționează și asupra ridurilor și a liniilor fine, dar are dezavantajul unei perioade de recuperare îndelungate, timp în care pielea este mai vulnerabilă în fața infecțiilor virale, bacteriene sau fungice.

Cum poți preveni acneea

Este greu să previi acneea, mai ales dacă problemele sunt de natură hormonală. Însă cu siguranță îi poți reduce efectele făcând vizite periodice la medicul dermatolog, urmându-i recomandările și implementând obiceiuri cât mai sănătoase pentru tenul tău:

  • Curăță-ți zilnic fața cu apă călduță și un cleanser natural.
  • Folosește produse de îngrijire a pielii fără alcool, uleiuri sau parfumuri cu alergeni.
  • Nu uita să te demachiezi în fiecare seară pentru a preveni blocarea porilor. Oricât de obosită ai fi, ține minte că durează doar câteva minute să te demachiezi corect, dar poate face o diferență uriașă pentru sănătatea pielii tale.
  • Evită să-ți treci mâinile peste față de-a lungul zilei, dar și contactul părului cu pielea feței.
  • Nu stoarce coșurile pentru că poți răspândi și mai mult bacteriile de acnee în porii pielii, înrăutățind acneea. Când vrei să scapi rapid de coșuri, optează  pentru soluții eficiente cum sunt plasturii pentru acnee de la Enroush care conțin un mixt unic de ingrediente și acționează în profunzime.

Oferă-i pielii tale un ritual de îngrijire blândă, cu ingrediente cât mai naturale, astfel încât să-ți subliniezi frumusețea naturală și să-ți protejezi sănătatea tenului. Acneea nu trebuie să stea în calea încrederii tale în sine, și astăzi există o mulțime de soluții ca să o ții sub control!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.