La fel și miturile și informațiile false transmise din generație în generație. În lipsa informațiilor reale cu dovezi medicale, fie ne este rușine să vorbim despre subiecte legate de sănătatea intimă, fie o facem în mod greșit, contribuind - de multe ori inconștient și involuntar - la supraviețuirea miturilor și răspândirea fake-newsurilor.
Consecința? Așa cum chimicalele din produsele menstruale obișnuite sunt toxice pentru corpul nostru, informațiile false sunt la fel de nocive și periculoase pentru sănătatea noastră. Nu știi încă la ce ne referim?
Uite câteva dintre rezultatele faptului că ciclul menstrual, igiena intimă, mersul la ginecolog și sănătatea sexuală au fost atâta timp sub voalul tăcerii și al subiectelor tabu:
Multe femei cred că dușurile vaginale sau spălăturile cu diverse substanțe le ajută să scape de mirosurile neplăcute și să fie curate. Când de fapt tocmai produsele cu parfumuri, chimicalele și spălăturile vaginale distrug microbiomul vaginului și echilibrul pH-ului, ceea ce duce la infecții și mirosuri neplăcute.
Mituri despre menstruație, sex, virginitate și sarcină: în lipsa discuțiilor, adolescentele au un șoc când le vine prima menstruație; femeile încă mai cred că nu pot rămâne însărcinate dacă fac sex la menstruație, că tamponul dezvirginează, că durerile menstruale insuportabile sunt normale, că nu au voie să facă baie etc.
Sărăcie menstruală: din cauza stigmei și a miturilor despre menstruație, milioane de femei din întreaga lume nu au încă acces la produse menstruale pentru o igienă corectă, renunță la studii, lipsesc de la locul de muncă, sunt discriminate și judecate.
Boli cu transmitere sexuală: lipsa informațiilor corecte despre contactul sexual și metodele contraceptive duce nu doar la sarcini nedorite, ci și la transmiterea BTS.
Ignorarea și agravarea problemelor de sănătate intimă: când tratăm infecții și alergii în zona intimă cu “leacuri băbești” pentru că ne e rușine să mergem la medicul ginecolog, riscăm complicații grave. Multe femei încă ignoră durerile, usturimea, mâncărimile, disconfortul, scurgerile anormale și alte probleme în zona intimă, riscându-și sănătatea organelor reproductive, fertilitatea și, uneori, viața.
Doar cu informații din surse sigure putem spune stop acestor consecințe ale îndelungatelor mituri despre sănătatea feminină, care ne aduc doar frică, rușine și disconfort să vorbim despre corpul nostru și să avem grijă de el, astfel punându-ne în pericol sănătatea.
Ne bucurăm atât de mult că îți putem fi alături cu produse de îngrijire intimă despre care ȘTII ce conțin și că sunt 100% sigure pentru organism. Dar ne dorim ca fiecare femeie să aibă acces la informații corecte provenite din surse sigure despre sănătatea lor intimă, și vrem să facem ceva în această direcție.
Așa că în toamna anului trecut, am început colaborarea cu Clinica de Obstetrică și Ginecologie Nativia, împreună cu care am dat glas misiunii de a te îndruma doar cu informații corecte medical pe drumul tău spre sănătatea intimă. Ascutând nevoile femeilor din România, am creat emisiunea Sănătatea ta, Misiunea noastră, disponibilă gratuit pe Instagram, unde doamna doctor Laura Mustață, medic specialist în obstetrică-ginecologie, explică în fiecare episod lucruri esențiale despre organismul și funcțiile feminine.
Dacă ne urmărești de ceva timp, cel mai probabil ai văzut deja că săptămânal postăm episoade noi în care abordăm cât mai multe subiecte ca să fii cât mai bine informată cu privire la TOT ce trebuie să știi despre:
Multe dintre episoade emisiunii sunt făcute să normalizeze funcțiile naturale ale organismului feminin. Vorbim despre ciclul menstrual, ce este și ce nu este normal la menstruație când avem dureri, cheaguri sau schimbări ale culorii sângelui menstrual.
Doamna doctor Laura Mustață abordează și subiectul endometriozei, explicându-ne ce este și cum ne afectează.
Știm că ai multe întrebări despre sex, sarcină și contracepție, multe dintre ele încă fără răspuns.
În episoadele emisiunii găsești informații utile despre fertilitate, perioada fertilă, ce se întâmplă dacă faci sex în timpul menstruației dar și cum alegem metodele contraceptive și care este cea mai eficientă. Tot acolo poți afla și despre bolile cu transmitere sexuală și cum să te protejezi de ele.
Consultul periodic la medicul ginecolog este extrem de important pentru sănătatea ta intimă. Împreună cu Clinica Nativia, vrem să știi că nu este nimic rușinos în a merge la medic, și nici în a vorbi la cabinet despre lucrurile care te îngrijorează.
Îți recomandăm să discuți cu medicul tău despre orice schimbări ale ciclului menstrual, secreții vaginale anormale, dureri pelvine sau alte simptome. Doar așa poți preveni sau poți depista și trata din timp posibilele probleme de sănătate, fie ele complicații ale unor infecții banale, probleme genetice, cancer sau probleme de infertilitate.
Din dorința să te încurajăm să mergi la ginecolog fără rețineri sau teamă de necunoscut, în episoadele noastre vorbim și despre ce se întâmplă la un consult ginecologic. Spre exemplu, în episodul 3, doamna doctor îți explică inclusiv cum decurge un test Babeș Papanicolau.
Căci facem emisiunea asta PENTRU TINE. Așa că lista subiectelor pe care abordăm continuă în funcție de ce vrei tu să știi. DM-urile noastre sunt deschise, la fel și secțiunea de comentarii, ca să ne poți scrie oriunde dacă ai alte întrebări sau curiozități.
Iar noi vom încerca să abordăm cât mai curând curiozitățile tale cu informații clare și sigure, dintr-o perspectivă corectă medical.
Când faci alegerile potrivite, te îndrepți către un viitor liniștit, fără probleme de sănătate în plan sexual sau reproductiv. Prin parteneriatul cu Clinica Nativia, te ajutăm să ai acces la tot ce trebuie să știi ca să faci aceste alegeri în mod responsabil și informat.
Absorbante, tampoane și protejslipuri din bumbac 100% organic, ca să te bucuri de menstruații mai ușoare, fără alergii, iritații, disconfort sau scurgeri.
Plasturi menstruali 100% biodegradabili, pentru că meriți să nu fii oprită de crampele menstruale, iar asta e posibil cu ingrediente 100% pure de la Mama Natură.
Gel intim din 95% ingrediente naturale, ca să-ți menții igiena intimă și să te protejezi eficient împotriva infecțiilor cu candida și alte bacterii.
Emisiunea Sănătatea ta, Misiunea noastră, alături de Clinica Nativia, ca să asculți doar surse de încredere și să nu cazi în capcana miturilor.
Folosește doar produse naturale și non-toxice pentru vulva și vaginul tău.
Nu crede tot ce auzi sau citești pe internet.
Documentează-te doar din surse sigure și verificate.
Fă vizite periodice la medicul ginecolog și discută fără rețineri despre tot ce te îngrijorează.
Urmărește-ne pe instagram, căci pentru tine încercăm să facem informațiile accesibile.
Spune NU ingredientelor nocive și informațiilor toxice care îți compromit echilibrul florei vaginale și sănătatea intimă. Schimbarea a început, și peste 40.000 de femei au făcut-o deja, trecând la organic și informându-se corect. Alege și tu să ai grijă de tine!