Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Bufeurile: ce sunt, cum le gestionezi, cum pot fi tratate & prevenite

Bufeurile de căldură pot fi declanșate de mai mulți factori. Dar în cazul femeilor, cea mai frecventă cauză este menopauza. De cele mai multe ori, nu este un motiv de îngrijorare și nu înseamnă că bufeurile ascund boli sau alte probleme de sănătate grave. Ci doar că experimentezi un simptom specific menopauzei, etapă care este normală în viața fiecărei femei și de care nu trebuie să te temi sau să te ferești.

Totuși, nu înseamnă că trebuie să stai și să înduri, mai ales dacă simți că bufeurile îți afectează somnul, activitatea zilnică, dispoziția și, în final, calitatea vieții. Există numeroase moduri în care poți gestiona aceste episoade bruște de căldură, de la remedii naturiste până la tratamente prescrise de medic pentru a-ți ameliora simptomele. Citește despre toate aceste lucruri în articolul nostru.
 

Ce sunt bufeurile

Bufeurile reprezintă o senzație bruscă de căldură intensă. Apar de cele mai multe ori în partea superioară a corpului și se manifestă mai intens la nivelul feței, al gâtului și al pieptului, însoțite sau nu de înroșirea pielii și de transpirație. Ele sunt cunoscute sub denumirea populară de “valuri de căldură” și cel mai adesea nu au o justificare clară (cum ar fi, de exemplu, după o sesiune de alergare sau după un antrenament intens), ci pur și simplu apar și dispar fără un motiv aparent.

Aceste bufeuri pot să apară și în timpul nopții, iar în acest caz sunt cunoscute ca “transpirații nocturne”. Ele îți pot tulbura somnul, motiv pentru care pot duce la insomnie și depresie dacă se repetă frecvent, fiind necesară o vizită la medic pentru a găsi o soluție și a le gestiona mai ușor.

Cu toate că și bărbații pot avea bufeuri, femeile sunt mai predispuse la aceste senzații intense de căldură ce apar mai ales în perioada menopauzei. Au loc o mulțime de schimbări în corpul tău în perioadele de premenopauză și menopauză, iar bufeurile sunt una dintre acestea. Nu trebuie să te sperii, căci este un simptom comun pe care, conform studiilor, îl au 3 din 4 femei la menopauză.
 

La ce vârstă apar bufeurile

În ceea ce privește bufeurile specifice menopauzei, ele pot să apară oricând în premenopauză, deci oricând după vârsta de 40 de ani (și, mai rar, chiar și mai devreme, atunci când vorbim despre o menopauză precoce). În acest caz, bufeurile pot fi observate odată cu dereglarea ciclului menstrual și rărirea menstruațiilor, când nivelul hormonal începe să se schimbe în organism.

În această perioadă, echilibrul hormonilor este deja afectat, fiind un motiv în plus pentru care să îți protejezi flora intimă și să previi orice inflamație sau infecție ce te poate perturba la nivel hormonal. Așa că îți recomandăm să folosești doar produse din bumbac 100% organic și ingrediente pure pentru îngrijirea intimă. Produsele Enroush sunt hipoalergenice, având pH neutru și ingrediente naturale pentru a-ți oferi o îngrijire blândă, fără efecte negative.

Enroush - Absorbante organice

Dacă, în schimb, bufeurile apar din altă cauză, cum ar fi o afecțiune la nivel hormonal sau altă problemă de sănătate, atunci ele pot începe la orice vârstă și necesită cât mai curând un consult medical pentru a detecta și trata factorii cauzatori.

Cât durează bufeurile

Un episod de bufeuri de căldură poate dura câteva secunde, sau poate persista până la 30 de minute. Cât despre durata perioadei din menopauză în care te poți confrunta cu bufeuri, ele pot continua timp de 6 luni, dar chiar și 5 până la 10 ani după instalarea menopauzei. Fiecare femeie va avea propria experiență cu aceste bufeuri, la fel ca și cu toate celelalte simptome ale menopauzei.
 

De ce apar bufeurile - Cauze

Sunt două categorii de cauze pentru bufeurile de căldură, și anume bufeurile naturale care sunt normale și apar în perioada menopauzei, și bufeurile care apar din cauza unei alte afecțiuni și care necesită tratament. Hai să vorbim pe rând despre factorii cauzatori în ambele situații.

Pentru bufeurile ce apar la odată cu încetarea ciclului menstrual, cauzele nu sunt determinate cu exactitate. Însă schimbările hormonale care au loc odată cu instalarea menopauzei joacă un rol evident în apariția lor. Nivelul de estrogen și progesteron scad semnificativ în organism, putând cauza dereglări ale temperaturii corporale și implicit acele valuri de căldură bruscă și transpirație excesivă.

O altă cauză posibilă a bufeurilor poate fi sarcina. O viitoare mămică se confruntă cu o serie de dereglări la fel de semnificative în ceea ce privește nivelul de estrogen și progesteron din corp, astfel că este normal să te confrunți cu transpirație și bufeuri în sarcină.

Cât despre alte afecțiuni care pot cauza bufeurile, printre cele mai cunoscute cauze ale stărilor inexplicabile de căldură se numără:

  • Sindromul metabolic
  • Obezitatea
  • Hipertiroida
  • Hipoglicemia
  • Alergiile și intoleranțele alimentare
  • Stresul
  • Tumori la nivelul glandelor suprarenale
  • Tratamentul pentru cancerul de sân
  • Mastocitoza
  • Histerectomia
  • Rozaceea


Declanșatorii bufeurilor

Deși nu poți controla când apar senzațiile de căldură și, de cele mai multe ori, ele încep brusc, există anumiți factori care pot declanșa sau pot intensifica episoadele de bufeuri la menopauză, pe care ar fi bine să îi eviți. Printre aceștia regăsim:

  • Consumul de alcool, cofeină și alimente picante

  • Îmbrăcăminte strâmtă și groasă

  • Temperatură ridicată în mediul ambiant

  • Stres și anxietate

  • Fumatul (inclusiv fumatul pasiv, adică expunerea la fumul de țigară când fumează o altă persoană).


Cum se manifestă un bufeu

Mai știi cum îți spunem de fiecare dată că menstruația și ciclul menstrual sunt experiențe unice pentru fiecare femeie? Ei bine, la fel este și în cazul menopauzei, ale cărei simptome diferă foarte mult de la persoană la persoană.

Ce sunt si de ce apar bufeurile ➤ Cum se manifesta un bufeu de caldura ➤ La ce varsta apar bufeurile ➤ Tratament pentru bufeuri de caldura  ➤ Afla aici!

Bufeurile încep și se manifestă diferit, având altă durată și altă intensitate pentru fiecare femeie. Unele bufeuri trec aproape neobservate, pe când altele pot afecta viața de zi cu zi. Se pot instala treptat, sau pot să apară din senin. Pot trece în câteva secunde, sau pot să persiste până la 30 de minute. Bufeurile pot fi și recurente, și să revină astfel de mai multe ori într-o oră.

Principalul simptom al bufeului la menopauză este senzația puternică de căldură corp, în partea superioară, cu precădere la nivelul feței, al gâtului și al pieptului. Aceste valuri pot fi însoțite de:

  • Înroșirea feței, gâtului și pieptului
  • Senzația de piele fierbinte
  • Amorțeală sau furnicături la nivelul degetelor
  • Ritm cardiac crescut (tahicardie)
  • Transpirație abundentă
  • Stări de anxietate
  • Frisoane intense

Frisoanele sunt normale mai ales dacă bufeurile sunt însoțite de transpirație intensă. După ce dispare senzația de căldură, este normal ca un corp transpirat să simtă o senzație puternică de frig.

De asemenea, dacă bufeurile au și cauze de altă natură decât menopauza, ele pot fi însoțite de simptome ca palpitațiile, stările de neliniște, hipertensiune arterială și tulburări ale tranzitului intestinal.


Ce poți face în timpul unui bufeu

Nu trebuie să faci nimic în timpul valului de căldură, mai ales dacă acesta durează doar câteva secunde. Dacă, în schimb, senzația de căldură persistă și îți afectează activitatea sau somnul, există câteva modalități ușoare prin care să gestionezi mai ușor aceste momente. Uite câteva lucruri pe care le poate face oricine:

  • Consumă lichide reci: apa sau sucul cu gheață băut imediat ce simți că începe un bufeu poate scădea intensitatea simptomelor.

  • Poartă haine în straturi: astfel îți vei putea adapta rapid îmbrăcămintea în funcție de cât de cald sau de frig îți este.

  • Alege haine și lenjerie din bumbac: în special dacă te confrunți cu transpirații nocturne, hainele și lenjeria de pat din bumbac îți vor crește confortul lăsând pielea să respire, și nu vor înrăutăți transpirația.

  • Evită hainele strâmte din fibre sintetice: căci ele nu permit pielii să respire și altfel provoacă transpirația.

  • Ține evidența simptomelor: o idee bună este să ai la îndemână un carnețel, ca un fel de jurnal al bufeurilor (nu trebuie să fie un jurnal fizic, poate fi chiar și o aplicație pe telefon). Poți ține sub observație când a început valul de căldură și cum a decurs, și astfel este posibil să observi în timp dacă există elemente care se repetă și care îți pot indica factorii declanșatori pe care ai putea să-i eviți.


Tratament pentru bufeuri

Există o mulțime de soluții la care poți apela pentru a le gestiona mai ușor bufeurile astfel încât să nu aibă un impact negativ asupra vieții tale.

Dacă o problemă de sănătate este cauza, atunci bineînțeles că în primul rând se va administra tratamentul adecvat și bufeurile se vor ameliora în același timp.

Iar în cazul în care bufeurile sunt cauzate de menopauză și îți afectează somnul sau activitatea zilnică, în rândurile de mai jos îți spunem care sunt soluțiile. Ce este important de reținut e că toate aceste tratamente trebuie luate după o vizită la cabinet și o discuție cu medicul, astfel încât să te asiguri că vor funcționa și că nu vor exista reacții adverse dacă urmezi și alte tratamente.

Suplimente alimentare pentru tratarea bufeurilor

Printre suplimentele utilizate cel mai frecvent pentru a scăpa de bufeuri sau a le ameliora se regăsesc cele naturale, pe bază de plante, și vitaminele:

  • Vitamina E: poate ameliora senzațiile de căldură

  • Cohoș negru: o plantă adesea folosită pentru ameliorarea simptomelor de menopauză

  • Ginseng: poate ameliora insomniile și poate îmbunătăți starea de dispoziție

  • Alimente bogate în estrogeni vegetali: cum ar fi soia, semințe de in și fructe uscate

Ține cont că orice supliment, chiar și cele care par inofensive (cum sunt vitaminele și mineralele, sau suplimentele naturiste pe bază de plante), pot avea o reacție cu alte tratamente pe care le urmezi. De asemenea, ele sunt tratamente subiective care pot funcționa eficient pentru o femeie, și pot fi complet ineficiente pentru altă femeie.

Ce sunt si de ce apar bufeurile  ➤ La ce varsta apar bufeurile ➤ Tratament pentru bufeuri de caldura  ➤

Așa că întotdeauna discută cu medicul tău înainte de a-ți suplimenta dieta cu un astfel de tratament, pentru a te asigura că într-adevăr te va ajuta cu bufeurile și că îl poți lua în siguranță. Cere sfatul medicului inclusiv în privința dozei, concentrației și perioadei de administrare a acestor suplimente.

Terapia de substituție hormonală pentru tratarea bufeurilor

Tratamentele hormonale pe bază de estrogen sunt folosite mai ales în cazul femeilor cărora bufeurile le afectează somnul sau viața de zi cu zi. Ele se pot dovedi eficiente în scăderea frecvenței episoadelor de căldură, dar se administrează împreună cu progestin pentru a preveni cancerul endometrial la femeile care încă au un uter.

Cele care au trecut deja prin histerectomie nu mai au nevoie de această măsură de protecție, așa că lor li se poate administra doar estrogen, fără progestin.

Tratament nehormonal pentru tratarea bufeurilor

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt medicamentele antidepresive ce constituie o formă de tratament nonhormonal pe care medicul poate decide să o recomande pentru a scădea frecvența și severitatea bufeurilor prin reglarea nivelurilor de serotonină. Se pot folosi:

  • Paroxetină, aprobată de FDA (Food and Drug Administration) pentru tratarea bufeurilor.
  • Venlafaxină, a cărei eficiență pentru bufeuri a fost dovedită prin studii.
  • Desvenlafaxină, o formă mai nouă (și mai puțin studiată) de venlafaxină.
  • Fluoxetină, care poate ameliora puseele de căldură.
  • Escitalopram, pentru tratarea insomniilor care însoțesc bufeurile.
  • Gabapentină, tot pentru tratarea insomniilor cauzate de transpirațiile nocturne.

Deși pot avea efecte benefice, scopul inițial al acestor antidepresive nu este să trateze bufeurile. Așa că este foarte important să respecți indicațiile specialistului cu privire la dozaj și perioade de administrare.

Terapii alternative pentru tratarea bufeurilor

Există și remedii naturiste pe care multe femei le încearcă pentru tratarea bufeurilor, și pentru care nu este nevoie de o rețetă medicală. Printre acestea se numără uleiurile esențiale pe bază de plante, diverse ceaiuri pentru bufeuri la menopauză, meditația, hipnoza sau acupunctura. Acestea se pot dovedi eficiente datorită faptului că scad nivelul de stres și anxietate, însă un rol la fel de important îl poate juca efectul placebo.

Studiile nu au putut demonstra ameliorări semnificative în cazul persoanelor care au urmat astfel de terapii, în comparație cu cele care au participat la proceduri placebo.

Schimbările stilului de viață contribuie la diminuarea bufeurilor

Nu mai este o noutate faptul că echilibrul hormonal este influențat în mare măsură de stilul de viață. Stresul zilnic, o alimentație insuficientă sau excesivă, precum și obiceiurile nocive, pot agrava bufeurile. Eliminarea acestor factori împreună cu implementarea schimbărilor pozitive și a obiceiurilor sănătoase în stilul de viață pot ajuta la restabilirea echilibrului hormonal și ameliorarea bufeurilor. Astfel, poți face mici schimbări cum ar fi să:

  • Eviți fumatul (inclusiv fumatul pasiv) și consumul excesiv de alcool și de cofeină.

  • Consumi alimente hrănitoare, într-o dietă echilibrată.

  • Eviți alimentele picante și cele care observi că îți declanșează bufeurile.

  • Ai un stil de viață activ, făcând mișcare de câteva ori pe săptămână.

  • Îți controlezi greutatea, respectiv să scazi masa corporală în caz de supraponderabilitate.

  • Înveți și să practici tehnici de gestionare a stresului.


Cum prevenim bufeurile

Deoarece cauzele bufeurilor nu pot fi stabilite cu exactitate, nu există măsuri de prevenție cu eficiență maximă. Uneori, pur și simplu nu poți să previi valurile de căldură la menopauză.

În schimb, ce poți face este să urmărești factorii declanșatori, poate chiar cu ajutorul unui jurnal, și să eviți situațiile care observi că îți activează bufeurile. De asemenea, un stil de viață echilibrat poate ameliora aceste stări.

Dacă reușești să îți dezvolți obiceiul de a te îmbrăca în straturi, acest lucru te poate ajuta să gestionezi mai ușor astfel de episoade. La fel o pot face lenjeria de pat și hainele din bumbac, pentru a preveni transpirațiile nocturne sau măcar pentru a diminua disconfortul.


Întrebări frecvente privind bufeurile

În această secțiune vom răspunde și câtorva dintre cele mai frecvente întrebări în legătură cu bufeurile, căci știm că ești curioasă dacă ele dispar după menopauză și dacă există vreo soluție minunată despre care nu am vorbit încă. Află răspunsurile mai jos.

Dispar bufeurile după menopauză?

Bufeurile pot să dispară ‒ sau nu ‒ după menopauză. Uneori, ele dispar după 6 luni de la instalarea menopauzei. Alteori, pot continua chiar și timp de 10 ani. Totul diferă de la femeie la femeie, în funcție de stilul de viață și o mulțime de alți factori. Vestea bună este că de obicei, când bufeurile continuă pentru perioade de timp îndelungate, ele se ameliorează de la sine și scad în intensitate.

Sunt sigure produsele pe bază de plante în tratarea bufeurilor?

Orice tratament, chiar și cele pe bază de plante, poate avea reacții adverse, mai ales dacă urmezi și alte tratamente. Chiar dacă în cantități mici sunt, de obicei, sigure, este bine să discuți cu medicul înainte de a începe orice tratament.

De asemenea, ele pot funcționa pentru o persoană, dar să nu aibă niciun efect pentru alta. Nu există încă suficiente studii pentru a le demonstra eficiența și beneficiile, însă există cercetări care exemplifică potențialele efecte negative ale administrării în cantități mari de cohoș negru sau ulei de luminița nopții, inclusiv indigestie, dureri de cap și stări de greață.

Există alimente care să mă ajute în tratarea bufeurilor?

Schimbările nivelului de estrogen din corp pot influența severitatea bufeurilor. Așa că poți încerca să consumi mai multe alimente bogate în estrogeni vegetali, căci ele pot avea (la o scară mai mică, bineînțeles) efecte similare cu estrogenul produs de corp și, astfel, pot ameliora senzațiile de căldură.

Câteva alimente bogate în izoflavone (acești estrogeni vegetali) sunt boabele de soia și de năut, lintea, semințele de in, fructele uscate, fasolea, legumele și cerealele.

Pot preveni bufeurile de noapte (nocturne)?

Este greu să previi un fenomen a cărui cauză nu poate fi determinată cu exactitate, așa cum este un episod de transpirație nocturnă. În schimb, poți lua câteva măsuri pentru a scădea intensitatea disconfortului și pentru a ameliora simptomele unui bufeu de noapte.

Pentru început, alege haine și lenjerie de pat din bumbac, care lasă pielea să respire. De asemenea, asigură-te că ai la îndemână un pahar cu apă rece, și că eviți să consumi alimente picante (sau alte alimente care îți declanșează bufeurile) înainte de culcare. Un stil de viață sănătos poate, de asemenea, să contribuie la ameliorarea bufeurilor atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.