Oboseala este o senzație normală, mai ales după o zi lungă, după ce depui efort, sau chiar în perioada menstruală. Însă există un anumit grad de oboseală care nu mai este normal – când te simți extrem de epuizată, fizic și mental, pentru perioade îndelungate de timp.
Când ajungi atât de extenuată încât “obosești să mai fii obosită” fără ca acest lucru să fie cauzat de o problemă de sănătate, este posibil să te confrunți cu oboseala cronică. De ce apare, cum te afectează mai ales în perioada menstruală și ce tratamente există, îți vom spune în acest articol.
Oboseala cronică, sindromul oboselii cronice (SOC) sau fatigabilitatea cronică, reprezintă o tulburare pe termen lung care poate afecta diverse părți ale corpului, dar care se manifestă cel mai frecvent prin senzația extremă de oboseală. Oricine se poate confrunta cu oboseala cronică, până și copiii, iar cauzele nu sunt clar definite.
Poate fi destul de dificil să deosebești oboseala cronică de o oboseală normală. În fond, oboseala ne ajunge pe toți din când în când și este normal ca după perioade de stres, efort sau lipsă de odihnă, să trăim acea senzație de epuizare.
Însă există anumite diferențe cheie care disting oboseala normală de forma severă a acesteia și care trag un semnal de alarmă că trăirile pe care corpul le are nu sunt în regulă. Spre deosebire de o oboseală banală, sindromul oboselii cronice:
De asemenea, oboseala cronică poate fi însoțită și de simptome comune cu cele ale altor probleme de sănătate, cum sunt febra, durerile musculare sau durerile de cap. De aceea este important ca diagnosticul să fie pus de către un medic specialist.
Cauzele oboselii cronice nu sunt încă definite cu exactitate. Unele persoane se nasc cu o predispoziție genetică pentru această afecțiune. Dar în majoritatea cazurilor, o întâmplare sau o problemă de sănătate declanșează fatigabilitatea cronică, urmând ca alți factori să mențină sau să agraveze în continuare această stare:
Există și alți factori de risc, printre care se regăsesc vârsta (chiar dacă orice vârstă poate fi afectată, sunt mai predispuse persoanele tinere și de vârste mijlocii), sexul (există mai multe diagnostice de oboseală cronică pentru femei decât pentru bărbați) și alte probleme medicale (pacienții care au suferit în trecut de probleme de sănătate severe sunt mai predispuși).
Modul în care se manifestă oboseala cronică diferă de la persoană la persoană. Oboseala pe termen lung este simptomul cel mai predominant, dar poate fi însoțită de:
În unele cazuri pot exista chiar și semne asemănătoare celor de gripă:
Există chiar și persoane care, odată ce li se declanșează sindromul oboselii cronice, dezvoltă o sensibilitate la anumite mirosuri, sunete, lumină puternică, mâncăruri sau medicamente.
Oboseala cronică poate fi resimțită și în timpul menstruației, dar ea în sine rămâne o problemă de sănătate cronică – nu este un simptom menstrual.
Pentru multe femei, este chiar destul de comun să se simtă mai obosite decât de obicei în timpul menstruației, mai ales dacă au sângerări abundente. Îți recomandăm să folosești absorbante și tampoane organice cu un grad mai mare de absorbție dacă ai flux abundent, astfel încât petele sau alte efecte adverse să nu fie un motiv în plus de stres și oboseală.
Dar este adevărat că sindromul oboselii cronice poate fi corelat în unele cazuri cu schimbările hormonale. Iar cum nivelurile hormonale fluctuează semnificativ înainte de menstruație și în timpul acesteia, este posibil ca simptomele fatigabilității să se agraveze în această perioadă, manifestându-se mai ales prin balonare, dureri de cap, migrene, anxietate, dificultate de concentrare și insomnie.
Sindromul oboselii cronice nu este considerat o afecțiune diferită de oboseala cronică la menstruație. Fie că este resimțită în perioada menstruală sau în orice altă fază a ciclului menstrual, oboseala cronică are de regulă aceiași factori declanșatori enumerați mai sus.
Însă dacă senzația de oboseală apare doar la menstruație sau se intensifică semnificativ, printre cauzele posibile regăsim:
Nu există teste specifice pentru a diagnostica sindromul oboselii cronice. Deoarece simptomele pot fi identice cu cele ale multor alte afecțiuni, abordarea pentru a pune un diagnostic este cea prin excludere.
După ce analizează istoricul medical, efectuează o examinare fizică și solicită analizele de laborator necesare (în general de sânge și de urină), medicul poate exclude pe rând alte probleme de sănătate până ajunge la diagnosticul de oboseală cronică.
Cum cauza nu poate fi identificată cu exactitate, momentan nu există nici vreun tratament pentru oboseala cronică în mod specific. În schimb, se încearcă ameliorarea simptomelor începând cu cele care perturbă cel mai mult calitatea vieții. Recomandările pot include:
În general se recomandă evitarea unui stil de viață sedentar și practicarea exercițiilor fizice. Este adevărat că antrenamentele intense pot agrava și mai mult sindromul oboselii cronice, însă exercițiile de intensitate moderată și ușoară sunt benefice și pot contribui la ameliorarea simptomelor.
De asemenea, o alimentație echilibrată și evitarea obiceiurilor nocive precum consumul excesiv de alcool și tutun pot ajuta.
De multe ori, persoanele afectate de sindromul oboselii cronice suferă în același timp și de anxietate, depresie și scăderea stimei de sine. În astfel cazuri, se pot recomanda consilierea psihologică și terapia cognitiv-comportamentală pentru o mai bună gestionare a stărilor emoționale asociate.
Și terapiile complementare pot ajuta la gestionarea simptomelor de oboseală cronică, încurajând relaxarea și îmbunătățirea calității somnului. Acestea includ practici de yoga și meditație, acupunctură, masaj sau alte terapii similare.
Dacă pe lângă senzația de oboseală, SOC provoacă de asemenea dureri sau probleme grave cu somnul, medicul poate recomanda și tratamentul medicamentos. Acesta constă în analgezice sau medicamente pentru gestionarea depresiei sau a anxietății, însă se iau doar la recomandarea specialistului.
Sindromul oboselii cronice poate afecta numeroase aspecte ale vieții. Așa că fără un tratament corespunzător pentru ameliorarea simptomelor, pot să apară complicații precum:
În această secțiune am analizat întrebările cele mai frecvente cu privire la sindromul oboselii cronice și ți-am pregătit răspunsuri clare și concise:
Nu există un tratament specific pentru oboseala cronică, însă există diferite abordări pentru ameliorarea simptomelor. Exercițiile fizice ușoare și moderate, evitarea consumului de alcool și tutun, o alimentație echilibrată, terapia cognitiv-comportamentală și terapiile complementare pot ajuta la reducerea senzației de epuizare și a problemelor emoționale asociate.
Da, exercițiile fizice ușoare și moderate sunt recomandate pentru că pot reduce simptomele de oboseală cronică. În schimb, nu sunt recomandate antrenamentele intense – acestea pot accentua și mai mult stările de oboseală.
Da, sindromul oboselii cronice poate să apară la persoanele de orice vârstă, inclusiv la copii. Totuși, cel mai adesea sunt afectați adulții tineri și de vârstă mijlocie.
Tratamentul pentru oboseală cronică nu se schimbă în timpul menstruației, pentru că este vorba despre un sindrom cronic și nu despre un simptom menstrual. Totuși, pentru ca menstruația să nu înrăutățească mai mult simptomele, se recomandă să:
Da, persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice sunt adesea afectate și la nivel psiho-emoțional. Multe dintre acestea suferă de depresie, anxietate, au o stimă de sine mai scăzută și o capacitate de concentrare mai redusă.
Pentru că nu se cunoaște cauza exactă a oboselii cronice, nu se pot defini nici măsuri de prevenție. Poți doar să fii atentă la semnalele pe care corpul tău ți le transmite și să recunoști din timp simptomele. Cu cât primești mai timpuriu diagnosticul corect, cu atât poți începe mai devreme tratamentul pentru ameliorarea simptomelor și poți preveni apariția complicațiilor.