Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Flora vaginală - TOTUL despre PH, Dezechilibru & Refacerea florei

Suntem obișnuite să asociem cuvântul bacterii cu ceva ce nu ne dorim în corpul nostru, însă lucrurile nu stau chiar așa în realitate - există într-adevăr bacterii care ne pot face rău, dar există și așa-numitele bacterii bune, și acestea din urmă sunt cele pe care ni le dorim când vorbim despre flora vaginală.

Vaginul tău are nevoie de aceste bacterii bune pentru a te proteja de infecții vaginale și urinare. Problema este că e foarte ușor să tulburăm echilibrul delicat al acestor microorganisme. Așa că hai să vedem cum funcționează, din ce este alcătuită și cum refacem/menținem echilibrul florei vaginale.

Ce înseamnă flora vaginală și ce importanță are?

Să lămurim pentru început ce este flora microbiană. Pe scurt, ea cuprinde totalitatea speciilor de bacterii care se regăsesc în tractul vaginal.

În funcție de compoziția ei, flora poate fi sănătoasă sau dezechilibrată, fie din cauza unei infecții urinare, fie a unei infecții genitale sau boli cu transmitere sexuală. Deci hai să vedem cum arată o floră vaginală normală care menține echilibrul bacteriilor din vaginul tău.

Din ce este compusă microflora vaginală?

Sunt mai multe specii diferite de microorganisme ce trăiesc în vagin și formează microflora. Există studii prin care s-au găsit până la 250 de bacterii în tractul vaginal, inclusiv specii de ciuperci, cum ar fi Candida. Atâta timp cât ele nu se multiplică în mod anormal, flora microbiană este în siguranță.

Dar în mare parte, predomină lactobacilii, respectiv bacteriile care alcătuiesc un microbiom vaginal sănătos, inclusiv:

  • Lactobacillus crispatus;

  • Lactobacillus gasseri;

  • Lactobacillus iners;

  • Lactobacillus jensenii;

Deci când vorbim despre o floră vaginală normală, implicit vorbim despre lactobacili. Aceștia contribuie la menținerea unui pH vaginal sănătos (între aprox. 3.8 și 4.5, ușor acid, pentru protecție împotriva infecțiilor). De asemenea, lactobacilii produc acid lactic și peroxid de hidrogen care previn înmulțirea bacteriilor nesănătoase.

Dezechilibrul florei vaginale

Ajungem acum și la subiectul cu care am deschis articolul, și anume faptul că echilibrul dintre lactobacili și bacteriile rele, adică microbii din mediul extern, este foarte fragil. Iar acestea din urmă se pot înmulți foarte rapid în vaginul tău.

Când flora lactobacilară se modifică, producția de peroxid de hidrogen devine insuficientă pentru a preveni infecțiile, iar riscul unei inflamații sau afecțiuni urogenitale crește. Așa pot să apară, de exemplu, infecția cu Candida sau vaginoza bacteriană. Deci la acest dezechilibru dintre lactobacili și alte microorganisme de la nivelul vaginului ne referim, de fapt, printr-o floră vaginală distrusă.

Simptome & Afecțiuni asociate florei dezechilibrate

Când lactobacilii nu mai predomină în flora bacteriană a vaginului, apare predispoziția la diverse infecții din cauza cărora pot să apară și alte simptome neplăcute. Uite mai jos care sunt principalele semne și afecțiuni asociate unui astfel de dezechilibru:

  • Inflamație: mâncărimi, iritații, senzație de arsură;

  • Scurgeri vaginale anormale;

  • Dureri;

  • Miros neplăcut: care se intensifică mai ales după un act sexual neprotejat, când pH-ul mai ridicat asociat lichidului seminal face ca mirosul să devină mai puternic;

  • Candidoză: cauzată de înmulțirea ciupercilor denumite Candida;

  • Vaginoză bacteriană: cauzată de înmulțirea rapidă și anormală a microbilor din exterior;

În plus, există și studii care asociază vaginoza bacteriană cu un risc ridicat pentru alte afecțiuni și probleme de sănătate:

  • Boli cu transmitere sexuală;

  • Boala inflamatorie pelvină;

  • Travaliu și naștere prematură;

  • Probleme cu fertilizare in vitro și pierderea sarcinii, din cauza unui nivel redus de lactobacili.

Factori de risc pentru dezechilibrul florei vaginale

Acum îți spunem și de ce susținem mereu că este foarte ușor să dezechilibrezi flora bacilară: factorii de risc sunt foarte variați, atât la nivel fizic cât și psihologic. Ce înseamnă asta? Adică foarte multe dintre obiceiurile tale în ritualul de igienă, în stilul de viață, sau chiar în starea emoțională și psihologică, se pot transforma în factori de risc.

Cum ai grijă de corpul tău și de sănătatea ta mentală îți poate influența pH-ul vaginal, dezechilibrându-ți flora. Așa că hai să aruncăm o privire asupra acestor factori de risc mai jos, ca să știi la ce aspecte să fii atentă pe viitor pentru a-ți menține o floră urogenitală sănătoasă.

Folosirea incorectă a tampoanelor

Saau… folosirea tampoanelor “incorecte”. Dar hai să le luăm în ordine:

În primul rând, ce înseamnă să folosești incorect un tampon și cum îți poate dezechilibra flora vaginală? Ei bine, bacteriile se pot acumula și se pot înmulți rapid la nivelul tamponului, în special dacă nu îl schimbi suficient de des.

La fel, dacă ai un flux menstrual slab și folosești un tampon super cu absorbție ridicată pentru flux abundent, acesta îți poate face mici tăieturi în vagin din cauza unui mediu prea uscat. Ceea ce va permite bacteriilor să-ți pătrundă în sânge și să cauzeze noi inflamații. Toate aceste lucruri îți pot tulbura flora microbiană prezentă în vagin.

Și în al doilea rând, cum poate fi considerat un tampon incorect? Ne referim aici la tampoanele convenționale, care pot conține plastic, dioxine, parfumuri și alte substanțe chimice nocive. Mai ales la femeile cu pielea sensibilă, aceste chimicale pot duce la iritații și alergii. În plus, vaginul are o putere foarte mare de absorbție și automat va absorbi parte din aceste chimicale în corpul tău, pe măsură ce porți tampoanele lună de lună.

De aceea este bine întotdeauna să folosești tampoane din bumbac organic, hipoalergenice, cu pH neutru, care nu-ți vor dezechilibra flora vaginală și nici nu-ți vor cauza alergii sau inflamații. Tampoanele organice Enroush sunt făcute din bumbac 100% organic certificat GOTS și sunt testate și aprobate ginecologic și dermatologic. Așa ne-am asigurat că avem grijă de tine cu produse menstruale sănătoase care îți protejează flora bacteriană vaginală.
 

Sistem imunitar slăbit 

Un sistem imunitar slăbit favorizează acumularea și înmulțirea agenților patogeni. Pentru microbiomul vaginal, asta înseamnă că microbii se pot înmulți până la depășirea numărului de lactobacili și la infecții ale florei vaginale. Așa că ai grijă de sistemul tău imunitar asigurându-ți necesarul zilnic de vitamine și minerale.

Fluctuații hormonale 

Fluctuațiile nivelului de estrogen din corp pot modifica și ele, la rândul lor, flora vaginală. În timpul sarcinii, spre exemplu, studiile arată o scădere a numărului de specii de bacterii și a diversității lor la nivelul tractului vaginal, mai ales înspre uter.

Pilulele contraceptive și menopauza sunt alți doi factori care pot cauza fluctuații hormonale. Nivelul de estrogen scade drastic la menopauză, subțiind și uscând țesuturile vaginale, astfel crescându-ți predispoziția la dezechilibre și infecții ale florei.
 

Alimentația nesănătoasă 

Literatura de specialitate din ultimii ani atestă faptul că flora din tractul genital și cel intestinal comunică în mod continuu și îți influențează starea psihologică, imunitatea și metabolismul. La rândul lor, ele interacționează și cu alte organe, influențându-ți starea de sănătate și echilibru.

O nutriție în care avem un exces de grăsimi și de zahăr, și unde nutrienții importanți sunt deficitari, va avea efecte negative asupra stării de sănătate generală, efecte care se vor reflecta și în sănătatea vaginului și a florei. În schimb, o dietă bogată în vitamine și minerale este asociată, conform studiilor, unui echilibru al florei vaginale și unui risc redus de vaginoză bacteriană și HPV.

Așadar este important să fii atentă și la flora vaginală, dar și la cea intestinală.  Unele studii ne arată chiar că un consum echilibrat de probiotice care conțin tulpini de Lactobacillus contribuie la refacerea și menținerea florei vaginale sănătoase. Dar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a afla exact ce cantitate de probiotice este benefică.

Dușurile vaginale 

Îți spunem acest lucru cu fiecare ocazie, și folosim fiecare oportunitate să îți amintim: dacă medicul ginecolog nu ți-a recomandat în mod specific, NU recurge la dușurile vaginale.

Specialiștii în ginecologie și în sănătatea feminină nu recomandă spălăturile vaginale nici cu apă și nici cu alte substanțe. La fel ca igiena incorectă sau excesivă, și ele pot schimba aciditatea pH-ului natural de la nivelul vaginului, tulburând echilibrul florei și astfel crescându-ți predispoziția la infecții, iritații și BIP (boala inflamatorie pelvină).

Funcția de auto-curățare a vaginului este suficientă astfel încât să nu ai nevoie de nimic altceva. Doar apă, doar în exteriorul vaginului (la nivelul vulvei), o dată pe zi, pentru o igienă intimă corectă.

Dacă preferi să folosești și alte produse care să-ți dea senzația de curat, atunci asigură-te că alegi un gel intim natural, fără parfumuri și substanțe chimice nocive. Gelul intim Enroush este antibacterian, făcut cu 95% ingrediente naturale și fără parfumuri sau parabeni, formulat împreună cu medicii ginecologi și dermatologi ca să avem grijă de vulva și vaginul tău așa cum meriți.

Anumite medicamente 

Antibioticele sunt folosite pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii în corpul uman. Însă la nivelul vaginului, antibioticele pot distruge atât bacteriile rele, cât și pe cele bune (lactobacilii). Astfel că un tratament medicamentos cum ar fi cel cu antibiotice îți poate modifica flora și echilibrul pH-ului vaginal, crescându-ți vulnerabilitatea în fața infecțiilor.

Nivel ridicat de stres 

Aparent ai putea spune că nu există nicio legătură între flora vaginală (un aspect fizic) și stres (un aspect legat de sănătatea mentală). Dar există, deoarece cortizolul, un hormon al stresului, crește atunci când ești agitată sau obosită. Iar un nivel ridicat de cortizol poate cauza scăderea nivelului de lactobacili, astfel distrugându-ți flora vaginală.

De aceea este bine ca mai ales în perioadele dificile să practici activități sau obiceiuri prin care să-ți menții nivelul de stres sub control. Poți folosi tehnici de respirație, relaxare sau meditație, să-ți prioritizezi odihna și activitatea fizică, și chiar să vorbești cu un specialist dacă simți că situația te depășește.

Fumatul

Studiile sugerează că lactobacilii sunt sensibili inclusiv la nivelul de tutun din corp. Cercetătorii afirmă că tutunul poate crește nivelul bacteriilor patogene și îl poate scădea pe cel al lactobacililor la femeile fumătoare. Mai mult, compușii care rămân în urma fumatului au fost observați la nivelul mucusului cervical. Așa că da, fumatul este un factor de risc și are un impact negativ asupra florei microbiene.

Activitatea sexuală 

Este în creștere și numărul studiilor care sugerează o legătură între activitatea sexuală și vaginoza bacteriană, respectiv dezechilibrul florei vaginale. În special în urma contactului sexual neprotejat sau cu mai mulți parteneri noi, și nu doar din cauza bolilor cu transmitere sexuală.

Bacteriile din exterior sunt introduse în vagin, în timp ce pH-ul vaginal își poate modifica starea lui ușor acidă în mod natural, din cauză că lichidul seminal este alcalin ‒ lucruri ce tulbură flora normală și cresc riscul infecțiilor. Cea mai simplă modalitate de a preveni toate aceste probleme este să folosești o metodă de barieră (prezervativul).

Alți factori care pot să creeze un dezechilibru vaginal 

Mai sus ți-am enumerat doar factorii de risc majori, dar există o mulțime de alte lucruri în rutina ta zilnică ce îți pot afecta echilibrul florei. Așa că e o idee bună să fii atentă și la:

  • Transpirație: este normal să transpiri în zona intimă, mai ales în perioada caldă a verii. Dar este important să-ți schimbi hainele și lenjeria și să stai cât mai puțin cu materialul umed în contact cu pielea. Chiar și după un antrenament sau după înot, nu sta prea mult timp în aceleași haine ude, pentru că mediul umed favorizează acumularea bacteriilor și dezechilibrarea florei naturale.

  • Hainele pe care le porți: dacă hainele sau lenjeria intimă sunt prea strâmte și făcute din fibre sintetice, ele nu lasă pielea să respire, ceea ce cauzează și menține transpirația ‒ și revenim la ceea ce tocmai am discutat.

  • Locurile umede: sauna și piscina sunt încă două exemple de medii ce pot crește riscul să-ți tulburi microbiomul vaginal. Apa din piscină, de exemplu, conține cel mai adesea clor, care poate distruge bacteriile bune din vagin.

  • Substanțele chimice cu care pielea ta intră în contact: ne referim aici la balsamul și detergentul de rufe, la parfumuri și alte chimicale nocive din produsele de igienă intimă. Evită cât mai mult substanțele artificiale și optează pentru ingrediente naturale.

  • Metodele contraceptive: steriletul este un alt factor de risc cunoscut pentru flora vaginală.

Refacere floră vaginală - Metode de tratament: 

Cu atât de multe riscuri să fie distrusă, cum se reface flora vaginală după un astfel de dezechilibru? În principiu, medicul îți va recomanda un tratament în urma căruia speciile și numărul bacteriilor pot sau nu să revină la normal.

Clar este că scopul tratamentului este acela de a-ți reface o floră compusă cu precădere din lactobacili. Pentru asta, există două opțiuni principale pe care specialiștii ți le pot recomanda:

  • Probiotice pentru flora vaginală: sunt în general administrate ca supliment alimentar, sub formă de pastile pentru flora vaginală;

  • Ovule pentru flora vaginală: conțin specii de lactobacili care ar trebui să se înmulțească și să-ți redea o floră vaginală sănătoasă.

Oricare ar fi tratamentul, cel mai important este să urmezi indicațiile medicului ginecolog, căci specialistul este cel care îți poate oferi cele mai potrivite recomandări în funcție de propriul tău istoric medical și diagnostic.

Complicații floră vaginală dezechilibrată 

Nu sunt foarte multe complicații care pot apărea ca rezultat al dezechilibrelor la nivelul florei vaginale, dar simptomele sunt deja neplăcute, deoarece presupun un grad ridicat de disconfort. Totuși, când vorbim despre o floră nesănătoasă, vorbim implicit și de vaginoza bacteriană sau alte infecții ori afecțiuni, care la rândul lor pot cauza alte complicații. Astfel că în final, poți ajunge chiar la:

  • Naștere prematură;

  • Pierderea sarcinii;

  • Dificultăți la fertilizarea in vitro; 

  • Agravarea altor infecții sau boli urogenitale.

Sfaturi pentru menținerea florei vaginale 

Atunci când îți menții flora vaginală în echilibru și pH-ul vaginal la valorile sale normale, asiguri eficiența corpului tău în a te proteja de infecții. Așa că ai toate motivele să-ți dorești să ai grijă de sănătatea vaginului tău, iar noi ne vom încheia acest articol oferindu-ți câteva sfaturi despre cum poți face asta:

  • Evită săpunurile dure, șervețelele parfumate și dușurile vaginale: orice înseamnă spălare excesivă și introducerea bacteriilor străine în vaginul tău vine cu un mare NU în față. Evită ca substanțele chimice nocive precum parfumurile sau parabenii să intre în contact și să-ți tulbure echilibrul fragil al zonei intime. Folosește doar apă și, eventual, un gel intim natural.

  • Alege-ți cu grijă tampoanele și schimbă-le la timp: dacă folosești tampoane la menstruație, alege-le pe cele naturale din bumbac 100% organic, care nu conțin dioxine, clor, pesticide, plastic, parfumuri, fibre sintetice etc. Asigură-te și că le schimbi la timp ca să nu oferi ocazia lactobacililor să fie depășiți numeric de alte specii de bacterii;

  • Poartă haine din materiale naturale și ai grijă la detergenții folosiți: alege haine din bumbac sau alte materiale ușoare ce îți lasă pielea să respire, fără fibre sintetice, cu atât mai mult la capitolul lenjerie intimă. Asigură-te și că detergenții pe care îi folosești nu conțin ingrediente toxice pentru sănătatea ta intimă;

  • Adoptă un stil de viață cât mai sănătos: cum îți spuneam și mai sus, microbiomul intestinului și cel al vaginului comunică mereu, și tot ceea ce include dieta ta îți va afecta și sănătatea intimă. Încearcă să consumi alimente cât mai bogate în vitamine și minerale, să-ți gestionezi activitatea fizică, stresul și odihna cât mai bine, și să eviți excesul de grăsimi, zahăr și tutun. Astfel îți întărești sistemul imunitar, îți protejezi sănătatea reproductivă și în același timp ai grijă de tine și de corpul tău.

  • Nu amâna vizitele la medicul ginecolog: fie că vorbim despre o consultație pentru anumite simptome, fie despre un control de rutină, vizitele la medicul specialist și respectarea recomandărilor primite sunt extrem de importante să previi dezechilibrele, să-ți refaci și să-ți menții flora vaginală normală și sănătatea intimă.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.