Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Contractii false (Braxton Hicks) - Cum se manifesta & Ce trebuie sa faci

Sarcina înseamnă emoții și senzații noi, care uneori pot fi greu de interpretat. De exemplu atunci când brusc, simți pentru prima dată contracții uterine care te duc cu gândul la travaliu. Sunt normale? Este în siguranță bebelușul tău? Urmează să naști?

Însă de multe ori, ceea ce simți sunt contracțiile false, o etapă firească a pregătirii corpului tău pentru naștere. Iar în acest articol, îți vom spune cum le recunoști, cum se deosebesc de travaliul real, ce anume le declanșează și ce este recomandat să faci în aceste situații.

Ce sunt contractiile false? 

Contracțiile false sunt contracții ale țesutului muscular de la nivelul uterului, care pot fi confundate ușor cu travaliul real, dar care nu marchează începutul nașterii. Se mai numesc contracții Braxton Hicks, după numele medicului care le-a descris în anul 1872, și sunt de fapt un mod prin care corpul tău se pregătește pentru adevăratul travaliu.

Cand apar contractiile false? 

Contracțiile false pot să apară și să dispară fără un motiv aparent pe parcursul sarcinii, de obicei în săptămâna 16 și în ultimele săptămâni din cel de-al treilea trimestru. Ele sunt însă temporare și nu durează mai mult de câteva minute.

Contractii false - Cauze 

În prezent, încă nu sunt cunoscute cauzele exacte ale contracțiilor Braxton Hicks. S-au observat, însă, o serie de factori care contribuie la declanșarea lor, printre care:

  • Deshidratarea: când corpul este deshidratat, nivelul de vasopresină crește și poate imita efectele oxitocinei, provocând contracții false de scurtă durată
  • Utilizarea anumitor medicamente, sau efectuarea unor intervenții chirurgicale
  • Efortul fizic intens, sau ridicarea unor obiecte grele
  • Stresul fizic și emoțional
  • Vezica urinară plină
  • Contactul sexual
  • Mișcările fătului
  • Stările de rău

Contractiile false - Cum se manifesta? 

În general, contracțiile false nu sunt la fel de regulate și de intense ca cele specifice travaliului real. Ele provoacă întărirea și relaxarea ritmică a abdomenului, și pot fi însoțite de dureri ușoare asemănătoare crampelor menstruale în partea inferioară. Sunt imprevizibile, neregulate, însă pot deveni destul de intense.

Toate aceste simptome sunt doar temporare și dispar în câteva minute, la fel de brusc cum au apărut.

Ce sunt contractiile false ➜ Contractii Braxton Hicks ➜ Contractiile false vs Travaliu  ➜ Cum se manifesta contractiile Braxton Hicks  ➜ Afla mai multe!

Contractii Braxton Hicks vs contractii prodromale - Care este diferenta dintre ele? 

La rândul lor, contracțiile false sunt clasificate în două categorii: contracții Braxton Hicks și contracții prodromale. Ambele se referă la contracții false, dar se deosebesc în ceea ce privește:

  • Momentul apariției: contracțiile Braxton Hicks pot apărea încă din săptămâna 16 de sarcină; contracțiile prodromale sunt cele mai apropiate de travaliul real, și apar mai ales la finalul trimestrului 3, pe măsură ce se apropie data nașterii.
  • Intensitatea: contracțiile Braxton Hicks sunt caracterizate de un disconfort ușor, cu crampe care provoacă un nivel scăzut de durere și rămân la o intensitate scăzută; cele prodromale se manifestă prin dureri mai puternice, care pot fluctua și pot deveni tot mai intense.
  • Durata și frecvența contracțiilor: contracțiile Braxton Hicks durează de obicei mai puțin de 30 de secunde și sunt neregulate; pe măsură ce se apropie de momentul nașterii, contracțiile prodromale pot dura aproximativ 60 de secunde și pot deveni din ce în ce mai dese, la intervale regulate de aproximativ 5-10 minute.
  • Răspunsul la metodele de ameliorare: contracțiile Braxton Hicks pot fi ameliorate mai ușor, prin tehnici de relaxare, ajustarea poziției, plimbări, hidratare și consumul unor alimente; în schimb, contracțiile prodromale nu se liniștesc în urma acelorași măsuri.

Contractii Braxton Hicks vs travaliul real - Care este diferenta dintre ele?

Principala diferență dintre contracțiile Braxton Hicks și travaliul real o constituie rezultatul. Contracțiile false nu provoacă dilatarea colului uterin și nu sunt urmate de nașterea bebelușului, așa cum se întâmplă în cazul travaliului real.

De asemenea, travaliul real se manifestă prin contracții adevărate, intense și prelungite, care nu doar că nu se ameliorează, ci chiar se intensifică și au loc la intervale de timp din ce în ce mai mici. Spre deosebire de contracțiile Braxton Hicks scurte și temporare, contracțiile normale durează aproximativ 30-90 de secunde fiecare și sunt însoțite de crampe dureroase.

Și localizarea durerii este diferită. La contracțiile false, aceasta apare în special în partea inferioară a abdomenului. La contracțiile reale, durerea afectează abdomenul de jur-împrejur, spatele, cervixul și întregul corp.

Intervalul dintre contracții este un alt mod prin care le poți diferenția pe cele false de cele normale. Contracțiile Braxton Hicks pot apărea de 1-2 ori în decurs de câteva ore. Contracțiile reale au o frecvență care crește progresiv, ajungând până la 5 minute sau mai puțin.

Și, desigur, simptomele care însoțesc contracțiile reprezintă un indiciu cheie. Contracțiile false nu sunt, de regulă, însoțite de alte simptome decât ușoare dureri. Însă contracțiile reale pot fi însoțite de ruperea apei, eliminarea dopului de mucus și scurgeri rozalii sau sângerări.

Contractii false - Cat de frecvente sunt in sarcina? 

Contracțiile Braxton Hicks sunt perfect normale și destul de frecvente în sarcină, pentru multe dintre viitoarele mămici. Ele pot începe încă din săptămâna 16, dar în general sunt resimțite mai intens și mai frecvent în trimestrul 3, pe măsură ce se apropie momentul nașterii.

Contractii false -  Cand e cazul sa consulti medicul?

Știm exact cum dileme precum cea a contracțiilor false te poți face să te simți. Îți dorești confirmarea medicului tău că totul este în regulă, dar totodată nu ai vrea să insiști cu întrebări după fiecare alarmă falsă. Așadar, când este cu adevărat cazul să discuți cu un specialist?

Se recomandă să suni de urgență la medicul ginecolog sau să mergi imediat la un consult dacă ai sângerări vaginale de culoare roșu aprins, scurgeri continue, mișcări neobișnuite ale bebelușului, contracții puternice la fiecare 5 minute timp de o oră (poate fi vorba despre travaliu real, sau travaliu prematur) sau contracții pe care îți este imposibil să le gestionezi.

Însă dincolo de aceste situații limită, medicul tău ar trebui să fie întotdeauna disponibil pentru a-ți răspunde întrebărilor și a clarifica tot ceea ce te îngrijorează. Acesta îți poate adresa și alte întrebări specifice pentru a determina dacă sunt contracții reale sau false, sau te poate primi la cabinet pentru un consult mai exact. Așa că nu te teme să-ți contactezi medicul și să-i împărtășești orice neliniște legată de contracții sau alte simptome din timpul sarcinii.

Ce sunt contractiile false ➜ Contractii Braxton Hicks ➜ Contractiile false vs Travaliu

Contractii Braxton Hicks - Sfaturi si recomandari 

În general, contracțiile false se opresc de la sine în câteva secunde. Dar există câteva recomandări pe care le poți urma pentru a ameliora simptomele în cazul în care nu dispar, sau pentru a evita declanșarea contracțiilor pe cât posibil:

  • Plimbă-te sau fă puțină mișcare dacă ai petrecut mai mult timp stând pe scaun.
  • Întinde-te și odihnește-te puțin dacă ai depus efort fizic.
  • Consumă lichide și asigură-te că ești bine hidratată.
  • Mergi la toaletă când ai nevoie și asigură-te că îți golești vezica.
  • Practică tehnici de meditație și respirație profundă pentru relaxare și gestionarea stresului.
  • Evită factorii de stres emoțional și efortul fizic intens.

Intrebari frecvente despre contractiile Braxton Hicks 

Când corpul trimite semnale noi și neașteptate, mai ales în ipostaze delicate cum este sarcina, este firesc să te simți neliniștită. Iar întrebările sunt o parte normală din această călătorie și un semn că ești atentă la tine și la bebelușul tău. Așa că în această secțiune, am adunat cele mai frecvente întrebări despre contracțiile false, ca să găsești mai ușor răspunsurile de care ai nevoie.

Poti avea contractii false in fiecare zi in timpul sarcinii? 

Contracțiile Braxton Hicks nu sunt, în general, consecvente și regulate. De obicei apar de cel mult 1-2 ori pe zi, și se opresc atunci când schimbi activitatea sau te odihnești. Dar da, în trimestrul al 3-lea, pe măsură ce momentul nașterii se apropie, unele femei însărcinate pot avea zilnic contracții false. Atâta timp cât nu sunt intense, dureroase sau îndelungate, acestea sunt inofensive.

Cand incep sa apara contractiile false in sarcina? 

Contracțiile false pot să apară încă din trimestrul al doilea, în săptămânile 16-20, dar sunt mai frecvente și mai intense în al treilea trimestru, în ultimele săptămâni de sarcină.

Contractii Braxton Hicks ➜ Contractiile false vs Travaliu  ➜ Cum se manifesta contractiile Braxton Hicks  ➜ Afla mai multe!

Cum iti dai seama daca ai contractii false sau esti in travaliu? 

Contracțiile false sunt ușoare, neregulate, nu cresc în intensitate și dispar rapid, în special dacă te odihnești sau îți ajustezi poziția. Contracțiile travaliului real sunt însă mai dureroase, apar la intervale regulate, se intensifică progresiv și nu se opresc când te întinzi în pat sau îți schimbi poziția.

Cand devin contractiile Braxton Hicks un motiv de ingrijjorare?  

Se recomandă să îți contactezi medicul dacă contracțiile devin foarte dureroase, apar la intervale regulate sau sunt însoțite de mișcări neobișnuite ale bebelușului, sângerări sau scurgeri anormale.

Contractiile Braxton Hicks pot duce la dilatarea colului uterin?  

Nu. Contracțiile Braxton Hicks nu provoacă dilatarea colului uterin așa cum o face travaliul real, ci pur și simplu reprezintă un mod prin care corpul tău se pregătește pentru naștere.

 

Sursa foto: Pexels.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.