Ciclul menstrual îți pregătește corpul lună de lună pentru o posibilă sarcină, iar menstruația este o parte naturală a acestui proces. Sângerările lunare vin cu regularitate la aproximativ 21-35 de zile de zile și în mod normal nu te încurcă prea mult. Ele nu ar trebui să devină o piedică în calea activităților tale zilnice, mai ales când folosești produse menstruale organice sigure și sănătoase.
Chiar și așa, știm că uneori ți-ai dori să poți pune ciclul pe pauză în situații deosebite cum sunt vacanțele, nunta sau alte evenimente importante, când chiar nu este un moment potrivit să fii irascibilă și preocupată de crampe, balonare și sângerări menstruale.
Așadar, cu toate că nu este indicat să intervii în lucrarea Naturii și în regularitatea menstruației, amânarea ocazională a menstruației este posibilă. Există câteva metode sigure pentru sănătatea ta prin care poți provoca întârzierea menstruației, așa că află care sunt acestea, ce metode naturale folosesc femeile și dacă ele funcționează, dar și care sunt riscurile de care ar trebui să fii conștientă.
Dacă nu este provocată, întârzierea în mod repetat și imprevizibil a menstruației este considerată menstruație neregulată și poate fi semnul unui dezechilibru hormonal sau al altor probleme de sănătate. Pentru femeile care se confruntă cu dereglări menstruale, avem un articol separat despre soluții pentru reglarea menstruației.
În schimb, întârzierea ocazională, temporară și provocată a menstruației se poate face în siguranță, fără a-ți pune în pericol sănătatea, mai ales dacă ai menstruații regulate.
Cu alte cuvinte, dacă din când în când folosești anumite metode sigure de amânare a menstruației pentru o scurtă perioadă de timp, spre exemplu înaintea unei vacanțe mult așteptate sau a unei competiții sportive, în general acest lucru nu îți va crea probleme pe viitor. Este important totuși să ceri sfatul medicului specialist.
Pe de altă parte, să-ți amâni menstruația înseamnă să influențezi fluctuațiile hormonale pe care corpul tău le are în mod normal. Este firesc ca aceste schimbări să vină la pachet cu anumite riscuri. Printre potențialele riscuri la care te expui prin amânarea menstruației se numără:
Odată ce menstruația a început, aceasta nu poate fi oprită – cel puțin până la momentul actual nu au fost descoperite metode de a opri sângerarea menstruală după începerea sa.
Dar dacă plănuiești din timp, poți provoca oprirea/amânarea menstruației în condiții de siguranță, de obicei cu ajutorul metodelor de contracepție hormonală.
Amânarea menstruației cu ajutorul pilulei contraceptive este o metodă sigură pentru femeile care folosesc deja acest tip de contracepție hormonală. Îți poți întârzia menstruația dacă începi o nouă folie de contraceptive imediat după ce o termini pe cea precedentă (adică fără să mai iei cele 7 zile de pauză sau cele 7 pilule inactive).
Este important să nu folosești această metodă în mod excesiv, pentru că pe termen lung poate provoca dereglări hormonale. De asemenea, te poți aștepta la spotting sau sângerări ușoare după ce începi următoarea folie.
Orgametrilul este un medicament ce conține linestrenol, un hormon asemănător progesteronului natural folosit în tratarea anumitor tulburări menstruale cum sunt dismenoreea sau menoragia. Dar poate fi și o metodă eficientă de întârziere a menstruației dacă îl administrezi începând cu două săptămâni înainte de data la care ți-ar veni menstruația în mod normal. Pentru revenirea menstruației, pur și simplu oprești administrarea.
Dar din cauză că poate avea numeroaase efecte secundare, printre care balonare, dureri de sâni, migrene, retenție de apă și dereglări hormonale, orgametrilul este eliberat doar pe bază de prescripție medicală De asemenea, este posibil ca următoarele menstruații după administrarea orgametrilului să fie neregulate.
Vitamina K nu oprește menstruația, dar are rol antihemoragic și susține coagularea sângelui. Deci cu toate că nu putem spune că amână menstruația, aceasta poate reduce fluxul menstrual mai ales pentru femeile care elimină cantități mari de sânge.
Dar întotdeauna întreabă-ți medicul dacă administrarea de vitamina K este potrivită pentru tine și în ce doză.
Pe lângă metodele sigure și testate explicate mai sus, femeile au folosit de-a lungul timpului și alte metode naturale de întârziere a menstruației. Fiecare corp reacționează în mod diferit, și s-ar putea ca unele metode să nu funcționeze la fel pentru tine – mai ales pentru că eficiența lor nu a fost dovedită din punct de vedere științific.
Iată câteva dintre cele mai populare metode naturale de amânare a menstruației:
Nu există studii care să demonstreze că oțetul de mere întârzie menstruația, însă există anumite cercetări care sugerează un impact asupra menstruației în cazul femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP). Conform acestora, oțetul de mere ar putea porni sângerarea menstruală la pacientele care nu au ciclu regulat din cauza dereglărilor hormonale și a nivelului de zahăr din sânge.
Dacă vrei să încerci această metodă, nu bea oțet gol, ci diluează-l în apă sau în alt lichid. Ține cont și de faptul că dozele mari de oțet de mere administrate în mod frecvent îți pot afecta smalțul dinților și țesuturile sensibile de la nivelul gurii și al gâtului din cauza acidității.
Există câteva cercetări care sugerează că lintea consumată în zilele de dinaintea începerii menstruației o poate opri. Acestea se referă la consumul de linte în supe sau smoothie-uri, după ce a fost prăjită și măcinată într-o pudră fină.
Poți încerca să o pregătești așa, sau poți cumpăra direct făină de linte. Dar ține cont că nu există studii care să demonstreze eficiența acestei metode, iar printre efectele secundare se pot număra balonarea și flatulența datorită conținutului ridicat de fibre din linte.
Încă una dintre soluțiile trecute pe lista de alimente care opresc menstruația este sucul de lămâie, dar nu se știe exact de ce sau cum ar putea funcționa. Nu există nici studii care să susțină aceste afirmații.
La fel ca oțetul de mere, sucul de lămâie este acid și ar trebui să-l consumi diluat în alte lichide, precum apa sau ceaiul, pentru a evita iritarea tractului gastrointestinal.
Ceaiurile de valeriană și mușețel pot fi folosite ca remediu natural pentru tratarea menstruației neregulate, deoarece susțin relaxarea și reducerea stresului care ar putea provoca dereglări menstruale. Dar în general, este vorba despre efectul opus – tratarea menstruațiilor întârziate – și nu despre întârzierea menstruației.
Chiar și așa, nu există studii care să le demonstreze eficiența asupra ciclului menstrual. S-au efectuat cercetări pentru a vedea ce se întâmplă atunci când femeile consumă astfel de ceaiuri în perioada fertilă, dar rezultatele sunt variate și neconcludente.
Deoarece în frunzele de zmeură există compuși ce pot avea efect asupra contracțiilor uterine, se crede că ceaiul de zmeură poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale, susținând totodată întârzierea menstruației.
Dacă vrei să testezi eficiența ceaiului de zmeur în această privință, fierbe 5-6 frunze de zmeur la o cană de apă și bea-o sub formă de ceai timp de o săptămână înainte de începerea menstruației.
Femeile care participă la activități fizice intense sau antrenamente excesive mai ales înainte de începerea menstrei pot observa că menstruațiile lor întârzie, devin neregulate sau dispar cu totul. Acest lucru se întâmplă din cauza epuizării și a nivelului foarte scăzut de energie, atunci când organismul nu mai are suficiente resurse pentru a se reface și pentru a susține ciclul menstrual.
Însă nu există cercetări sau dovezi cum că aceasta poate fi o metodă eficientă de a amâna menstruația în mod controlat. Întârzierea menstruației în urma exercițiilor fizice intense este mai degrabă o consecință necontrolată și imprevizibilă, adesea asociată cu dereglări hormonale sau cu alte probleme de sănătate.
Dacă vrei să știi mai multe despre cum să întârzii menstruația sau cât de sigure sunt metodele discutate mai sus, citește și informațiile din această secțiune. Am răspuns întrebărilor adresate cel mai frecvent cu privire la aceste aspecte:
Există câteva soluții naturale care se crede că ar putea contribui la întârzierea menstruației. Printre acestea se numără oțetul de mere, lintea, sucul de lămâie, gelatina și ceaiul de zmeur. Dar eficiența lor nu a fost dovedită științific, așa că nu poți avea certitudinea că vreuna dintre aceste metode îți va opri menstruația.
Amânarea menstruației pentru o scurtă perioadă de timp cu ajutorul pilulelor contraceptive sau a altor metode hormonale recomandate de medic este de obicei sigură și nu presupune pericole pentru sănătatea ta.
Însă dacă încerci să îți oprești menstruațiile pe termen lung sau abuzezi de metodele contraceptive pentru a face acest lucru, pot să apară efecte secundare precum dereglările hormonale, scăderea densității osoase, hipertensiunea sau problemele cardiace. Cel mai bine este să planifici aceste amânări alături de medicul tău și să-i urmezi recomandările.
Da, stresul poate fi una dintre cauzele pentru care menstruația îți întârzie. Însă modul în care acesta îți afectează ciclul menstrual este imprevizibil și necontrolat. De aceea, confruntarea intenționată cu situații stresante nu este o metodă eficientă sau garantată de a-ți amâna menstruația.
Majoritatea studiilor care urmăresc efectul consumului de cofeină asupra ciclului menstrual nu au putut să-l asocieze cu dereglări menstruale semnificative. Dar există și cercetări care sugerează că atunci când este consumată în mod regulat, cofeina poate fi un factor de risc atât pentru menstruațiile abundente sau prelungite, cât și pentru sângerări menstruale foarte ușoare sau rare.
Perioada pentru care îți poți întârzia menstruația variază în funcție de metoda folosită și de perioada de administrare. Cu ajutorul pilulelor contraceptive, îți poți amâna menstruația în siguranță chiar și 7-14 zile. Dar există și medicamente care îți pot întârzia menstruația pentru 17 zile. Este bine să ceri sfatul medicului sau al farmacistului pentru informații cât mai corecte.
Fiecare organism este diferit, și medicul tău este cel mai în măsură să-ți spună cât de des îți poți amâna menstruația fără ca acest lucru să-ți afecteze fertilitatea sau starea de sănătate.
Este sigur să-ți întârzii menstruația o dată dacă urmează un eveniment important pentru tine, dar în general se recomandă să-i permiți ciclului tău să-și urmeze cursul natural. Ține cont de faptul că folosirea în exces a metodelor de întârziere a menstruației poate provoca dereglări menstruale și dezechilibre hormonale.